biologische processen

Creutzfeldt-Jakob en menselijk groeihormoon

nieuws 6/06/2002

Een van de eerste ontvangers van menselijk groeihormoon (HGH) in Nederland ontwikkelde 38 jaar later de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), waaraan hij overleed. De patiënt kreeg als kind een lage dosis HGH toegediend.

lees meer »

Veilig koken met de microgolfoven

dossier 2/05/2002

Vandaag bezit ruim 70 % van de Vlaamse gezinnen een microgolfoven. Hoewel hij in hoofdzaak wordt gebruikt om snel maaltijden op te warmen, kan de microgolfoven ook gemakkelijk dienst doen bij de bereiding van maaltijden vertrekkende van verse producten.

lees meer »

Geen verband tussen GSM en oorkanker

nieuws 27/04/2002

Er bestaat geen verband tussen GSM's en acoustisch neuroma, een vrij zeldzaam type van oorkanker, aldus Amerikaanse onderzoekers. Ook bij intensief GSM-gebruik werd geen verband gevonden.

lees meer »

Zeewater maakt mensen ziek

nieuws 10/12/2001

De huidige Europese en Amerikaanse milieunormen voor de kwaliteit van het zeewater schieten schromelijk te kort, aldus het UNO-rapport

lees meer »

Opwarming zou aan basis liggen van explosie tekenziekten

nieuws 17/07/2001

De opwarming van de aarde zou een verklaring kunnen zijn voor de toename van het aantal door teken veroorzaakte ziekten, zo zeggen Zweedse onderzoekers. Vooral de ziekte van Lyme en Fruhsommer encephalitis - een virale hersenontsteking die door teken wordt overgebracht - neemt de laatste jaren sterk toe.

lees meer »

Zon en Ozon

dossier 28/06/2001

Een paar mooie zomerdagen volstaan om de ozonconcentraties in de lucht pijlsnel omhoog te doen schieten. Dat is vooral vervelend voor hart-en longpatiënten, maar ook gezonde mensen kunnen er last van hebben.

lees meer »

PCB kan mentale vermogens aantasten

nieuws 25/06/2001

Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat mensen met hoge gehaltes PCB's (ten gevolge van de consumptie van vette vis die de PCB's opslaan in hun vetweefsel) in hun bloed meer leer- en geheugenproblemen hebben dan mensen met lage PCB-gehaltes.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Mond- en Klauwzeer bij de mens

nieuws 4/05/2001

Enkele dagen geleden verschenen in de pers berichten dat een Brits slachter besmet zou zijn met mond- en klauwzeer. Een geslachte koe was op de grond uiteengespat waardoor de slachter helemaal onder de resten van de koe zat.

lees meer »

Mond- en klauwzeer niet gevaarlijk voor de mens

nieuws 23/02/2001

In Groot-Brittannië is enkele dagen geleden opnieuw mond- en klauwzeer opgedoken. Vroeger werden bij ons herkauwers en varkens systematisch ingeënt tegen deze gevreesde ziekte, maar sinds 10 jaar werd de vaccinatie bij ons stopgezet omdat de ziekte niet meer voorkwam. De gevallen in Engeland zijn de eerste in twintig jaar.

lees meer »

Verse lucht niet zo vers

nieuws 1/12/2000

Luchtverversers doen wellicht meer kwaad dan goed, aldus een studie in het Amerikaanse tijdschrift Archives of Environmental Health.

lees meer »

Lucht in auto ongezond

nieuws 1/11/2000

Auto rijden is ongezond. Volgens een rapport van het International Center of Technology Assessment (CTA) kan de lucht binnen in de auto tot tienmaal meer koolmonoxide bevatten dan de buitenlucht. Ook de concentraties van benzeen, oron en stikstofoxide liggen veel hoger dan in de buitenlucht.

lees meer »

Antibiotica en vlees

dossier 1/11/2000

De moderne veeteelt is gedurende de laatste jaren geëvolueerd naar omvangrijke bedrijven met steeds grotere aantallen dieren. Een van de gevolgen hiervan is dat de zgn. infectiedruk op die bedrijven evenredig toegenomen is, ondanks de betere hygiënische voorwaarden waarin de dieren gekweekt worden.

lees meer »

GSM kan pacemaker storen

nieuws 1/09/2000

Over de gezondheidsrisico's van GSM's doen de wildste geruchten de ronde. De micorgolven die het toestel uitzend zouden de hersenen kunnen opwarmen en tot alle mogelijke neurologische problemen kunnen leiden.

lees meer »

Hoe zieker de economie, hoe gezonder de burger

nieuws 1/09/2000

Het zou een boutade kunnen zijn: hoe zieker de economie, hoe gezonder de werknemers en omgekeerd. Uit de begrotingsprognoses van de Rijksdienst voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) voor volgend jaar, verwacht de ziekteverzekering een gevoelige stijging van het ziekteverlet.

lees meer »

Diesel oorzaak longkanker

nieuws 1/09/2000

Mensen die regelmatig met hoge concentraties uitlaatgassen van dieselmotoren worden geconfronteerd, lopen een tot 60% hoger risico op longkanker.

lees meer »

Straling - De bestraalde mens

dossier 1/09/2000

De gsm kookt je hersenen; wonen vlakbij een hoogspanningskabel veroorzaakt kanker; van radon in je woning krijg je longkanker. Geruchten over ongezonde effecten van straling zijn er genoeg. Maar moeten we ons echt zorgen maken?

lees meer »

Passief roken: 25% meer kans op longkanker

nieuws 1/09/2000

Dat passief roken schadelijk is voor de gezondheid, is al lang bekend. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat mensen die samenleven met een roker (kinderen van rokende ouders bijvoorbeeld), 25% meer risico lopen op longkanker en 23% meer risico op een hartziekte, in vergelijking met mensen die in een rookvrije omgeving leven.

lees meer »

1.000 kankerdoden door pesticiden

nieuws 1/09/2000

De Belgische kankerspecialist dr. Eric Pluygers raamt het aantal gevallen van kanker dat te wijten is aan pesticiden in België op 1.859 gevallen per jaar, of 5,6 % van het totaal aantal kankergevallen (33.161 per jaar).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram