Wat zijn de stappen die de vaccinmakers en het EMA nemen om de veiligheid en werkzaamheid van de COVID-19 vaccins te garanderen? En zijn er bij het goedkeuren van de corona-vaccins stappen overgeslagen, omdat de nood aan een werkzaam vaccin zo hoog is?
Terwijl de vaccinatiecampagne wordt uitgerold, rijzen ook de vragen: Zijn de vaccins wel veilig? Zijn er bijwerkingen of gevolgen op lange termijn? Werken ze ook tegen het gemuteerde coronavirus? En wie wordt wanneer gevaccineerd tegen COVID-19? Een overzicht.
Sommige mensen staan wat weigerig tegenover het coronavaccin dat eraan komt. Is het uit angst voor eventuele bijwerkingen, of hebben ze gewoon schrik voor het onbekende? Tijd om een aantal misvattingen weg te werken en kort te schetsen wat een vaccin doet met je lichaam.
De laatste weken lopen er steeds meer positieve berichten binnen over de vaccins die ons eindelijk geleidelijk aan uit deze coronacrisis moeten loodsen. Mogelijk kunnen we begin volgend jaar al beginnen met vaccineren. Maar over welke vaccins gaat het precies en hoe zal alles georganiseerd worden?
Hoe voorkomt een vaccin dat je ziek wordt? En waarom vinden sommige mensen het toch nog een eng idee? In deze video legt Meta Roestenberg (Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC) je precies uit hoe vaccinaties werken en hoe ze gemaakt worden.
“Pneumokokkeninfecties veroorzaken elke winter bijna 6000 hospitalisaties en 450 overlijdens. Nochtans zijn ze gemakkelijk te vermijden, wat meer broodnodige bedden zou vrijmaken in ziekenhuizen”, zo meldt Johan Flamaing, professor Geriatrie UZ Leuven in een persmededeling.
Dit jaar is de griepprik voor risicogroepen nog belangrijker dan anders, want als mensen door griep in het ziekenhuis belanden, zet dat onze gezondheidssector nog meer onder druk. Het griepvaccin maakt je trouwens op geen enkele manier kwetsbaarder voor het covid-19-virus.
CEVAC, het Centrum voor vaccinologie van het UZ Gent, maakt zich op voor de laatste fase in de ontwikkeling van een vaccin tegen covid-19. Naast proefpersonen rekruteren de onderzoekers ook medewerkers voor de nieuwe unit voor covid-19-studies, die zopas is opgericht.
Over de hele wereld zijn onderzoekers hard aan het werken aan vaccins tegen het covid-19-virus, cruciale middelen om de pandemie tegen te gaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal er tegen het midden van 2021 een wijdverspreid vaccin beschikbaar zijn.
De Vlaamse Gemeenschap en de Federatie Wallonië-Brussel bieden sinds 1 september 2019 het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) ook gratis aan voor jongens in het eerste jaar (Vlaamse Gemeenschap) of tweede jaar (Federatie Wallonië-Brussel) secundair onderwijs.
Werkgevers bestellen nu al volop griepvaccins voor hun werknemers: het aantal bestellingen ligt maar liefst vier keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde dienstengroep Liantis donderdag. De apothekers maken zich zorgen
Hondsdolheid is een van de gevaarlijkste en meest gevreesde zoönosen. België werd in 2001 officieel vrij verklaard van hondsdolheid. Daarom is vaccinatie van honden tegen hondsdolheid in ons land sinds 1 maart 2016 niet langer verplicht.
Wetenschappers van over de hele wereld zijn op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. Maar tegelijk horen we dat het virus snel zal muteren, en dan werkt het vaccin toch niet meer tegen die nieuwe virussen. Hoe zit dat precies?
Na een noodkreet van het CLB worden leerlingen uit het vijfde leerjaar al zeker één dag op school verwacht. ‘De inenting tegen mazelen kan niet wachten.’
Ook tijdens de COVID-19 epidemie is het belangrijk de aanbevolen vaccinaties op de aanbevolen vaccinatiemomenten te laten toedienen. Uitstel van vaccinatie leidt tot uitstel van de immuniteit.
Goed nieuws voor wie schrik heeft voor naalden, want een onderzoeksgroep heeft een alternatieve vaccinatiemethode ontwikkeld. Dat staat in het tijdschrift Science Advances. Het gaat om een doorzichtige film die je oraal kan innemen, en die vervolgens snel oplost door je speeksel.
De mazelen zijn opnieuw in opmars. Omdat minder mensen zich laten inenten. Volgens sommigen krijgen kinderen er autisme van, anderen menen dat al dat vaccineren zou helemaal niet goed is voor je afweersysteem. Nochtans is het geen kwestie van geloven in vaccins, want de feiten zijn er.
Het is geen nieuwe film, maar een gratis app van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Ideaal voor de globetrotters die goed voorbereid willen vertrekken.
De Hoge Gezondheidsraad adviseert om de griepvaccinaties uit te voeren tussen half oktober en half december. De antistoffenconcentratie is immers het hoogst in de eerste weken/maanden na vaccinatie, en het griepvirus begint meestal pas echt de ronde te doen rond de jaarwisseling.
Cijfers die Kind en Gezin verzamelde tonen dat het vaccinatiebereik in Vlaanderen voor de gratis vaccindosissen in het eerste levensjaar én tweede levensjaar erg hoog is.
Twee op de drie apothekers zien het toedienen van vaccins, onder meer tegen griep, als een onderdeel van hun takenpakket. Dat blijkt uit een enquête van het magazine De Apotheker, waaraan 600 Belgische apothekers hebben deelgenomen.
Een immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt door de stof waarvoor iemand allergisch is, in toenemende hoeveelheden toe te dienen zodat het immuunsysteem daarop gaat reageren.
Eurostat peilde in opdracht van de Europese Commissie naar de houding van Europeanen tegenover vaccinaties. In maart 2019 werden ruim 27.500 burgers uit de 28 EU-lidstaten, waaronder ook 1.041 Belgen, bevraagd.
De Hoge Gezondheidsraad heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd over het basisvaccinatieschema voor gezonde kinderen, jongeren en volwassenen. De enige belangrijke wijziging is de verlaging van de leeftijd van de tweede dosis van MBR naar 7-9 jaar in plaats van op 10-13 jaar.
In België blijft het aantal meldingen van bijwerkingen in het kader van pediatrische vaccinaties laag. De aard van deze bijwerkingen komt overeen met het reeds gekende veiligheidsprofiel van vaccins, zo meldt het FAGG.
De Hoge Gezondheidsraad heeft besloten om zich te houden aan zijn voorgaande aanbevelingen inzake de doelgroepen voor vaccinatie tegen seizoensgriep tijdens het winterseizoen 2019-2020.
Zuigelingen die nog geen mazelenvaccinatie kregen, kunnen vervroegd gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van zes maanden wanneer zij reizen naar landen met een hoog risico op mazelen.
Op 26 oktober 1979 werd de wereld "pokkenvrij" verklaard. Voor het eerst in de geschiedenis had de mens een virusinfectie dankzij een vaccin succesvol de wereld uit geholpen! Maar dat roept de vraag op waarom er nog geen succesvolle vaccins zijn tegen alle infectieziektes.
Sommige jobs brengen meer risico op infectie met zich mee dan anderen. Voer jij een van onderstaande beroepen uit? Loop dan langs bij je huisarts voor het correcte vaccin of bespreek dit met de bedrijfsarts van de arbeidsgeneeskundige dienst.