dementie

Plotse lage bloeddruk geeft verhoogd risico op dementie

nieuws 9/07/2022

Vijfenvijftigplussers die bij het te snel opstaan last hebben van een plotselinge lage bloeddruk blijken op latere leeftijd een verhoogd risico op dementie te lopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam verschenen in het vakblad PLoS Medicine.

lees meer »

ZOOM: Mensen met dementie staan er niet alleen voor

nieuws 31/10/2016

Dementie is een ziekte waar de komende decennia meer en meer mensen mee te maken zullen krijgen. De hele samenleving is betrokken partij. Die samenleving kan veel doen om mensen met dementie en hun omgeving te ondersteunen, en een kwaliteitsvol leven te helpen leiden.

lees meer »

Omgevingsfactoren mogelijk van invloed op ontwikkeling dementie

nieuws 28/10/2016

Er is een nieuwe lijst beschikbaar van omgevingsfactoren die mogelijk van invloed zijn op de ontwikkeling van dementie. Hoogspanningsleidingen, een vitamine D-tekort of blootstelling aan luchtverontreiniging zijn voorbeelden van factoren die een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de ziekte.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wanneer een erfelijkheidsonderzoek naar dementie laten uitvoeren?

nieuws 15/09/2016

Bij dementie speelt erfelijkheid soms een belangrijke rol, vooral dan bij jeugddementie (voor de leeftijd van 65 jaar). Indien dementie in uw directe familie voorkomt en er aanwijzingen zijn voor een eventuele erfelijke oorzaak (op basis van een stamboekonderzoek van uw familie over meerdere generaties)

lees meer »

Nieuw alzheimermedicijn vermindert plaquevorming

nieuws 19/09/2016

Het experimentele middel aducanumab vermindert bij patiënten in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer de hoeveelheid bèta-amyloïd-plaques aanzienlijk. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek bij 165 vrijwilligers met lichte Alzheimer.

lees meer »

Geen hoger risico op dementie door benzodiazepines

nieuws 6/08/2019

Benzodiazepines - geneesmiddelen die veel gebruikt worden als slaap- en antidepressiemiddel - verhogen het risico op dementie bij ouderen niet. Hoewel er mogelijk wel een relatie is, bestaat er geen oorzakelijk verband, aldus Amerikaanse onderzoekers in The BMJ.

lees meer »

Verhogen maagzuurremmers het risico op dementie?

nieuws 5/04/2016

Volgens een studie van het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziektes verhogen bepaalde maagzuurremmers het risico op dementie. Het gaat om de zogenaamde protonpompinhibitoren of PPI's (zoals omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol en rabeprazol).

lees meer »

Vermindert eten van vis de kans op dementie?

nieuws 6/08/2019

Het eten van minstens één portie vis per week zorgt mogelijk voor een lager risico op de ziekte van Alzheimer en dementie-gerelateerde aandoeningen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek gepubliceerd in het Journal of American Medical Association (JAMA).

lees meer »

Meer dan 1 op 4 Vlamingen weet niet dat naaste dementie heeft

nieuws 2/12/2015

Van de naasten van ouderen die in een Vlaams woonzorgcentrum (WZC) met dementie zijn overleden, is 28% er niet van op de hoogte dat deze persoon dementie had. Hoe langer na opname in het WZC een bewoner dementie kreeg, hoe groter de kans dat zijn of haar naaste hier niet van wist.

lees meer »

Wereld Alzheimer dag

nieuws 6/08/2019

Dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is (zo'n 70 % van de dementerende mensen heeft de ziekte van Alzheimer), is één van 's werelds belangrijkste uitdagingen voor de publieke gezondheid.

lees meer »

Helpt slapen op je zij tegen Alzheimer?

nieuws 24/08/2015

Wie het risico op Alzheimer en Parkinson wil verkleinen, doet er goed aan om op de zij te slapen. Op die manier worden de afvalstoffen in de hersenen het beste afgevoerd. Dat moet alleszins blijken uit experimenten met knaagdieren aan de Stony Brook University in New York.

lees meer »

Dementie bij een op de drie vermijdbaar

nieuws 26/05/2021

Ongeveer een derde van de patiënten met dementie had de ziekte kunnen voorkomen door gezonder te leven en rekening te houden met risicofactoren, zoals roken, diabetes, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk.

lees meer »

Dementie bij één op de drie patiënten vermijdbaar

nieuws 5/11/2019

Ongeveer één patiënt op de drie met dementie had de ziekte niet of later gekregen, als hij gezonder had geleefd. Vooral de invloed van een te hoge bloeddruk is de afgelopen jaren groter geworden, zo besluiten onderzoekers van het Erasmus MC, het medische centrum verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

lees meer »

Eenzame ouderen eerder dement

nieuws 22/06/2015

Ouderen die weinig participeren in de samenleving, minder vaak contact hebben met anderen en zich eenzamer voelen, hebben een verhoogde kans op dementie. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde.

lees meer »

Risico dementie berekend

nieuws 18/02/2020

Geringe cognitieve achteruitgang verhoogt de kans op dementie al flink. Dat blijkt uit een grote Rotterdamse studie onder gezonde 55-plussers.

lees meer »

Symptomen van depressie voorspellen dementie

nieuws 19/12/2019

Wie op oudere leeftijd een combinatie ontwikkelt van milde cognitieve problemen en depressieve symptomen, blijkt meer kans te hebben op de ontwikkeling van een alzheimerdementie dan leeftijdsgenoten met een milde cognitieve stoornis zonder symptomen van depressie.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram