‘Medische beeldvorming’ is een verzamelnaam voor verschillende technieken om het lichaam in beeld te brengen. Medische beeldvorming heeft een enorme vooruitgang mogelijk gemaakt in de moderne geneeskunde.
De zonkracht of UV-index is een maat voor de intensiteit van de UV-straling. De zonkracht bepaalt hoe lang de huid kan worden blootgesteld aan de zon zonder rood te worden.
Een groep onderzoekers uit Maastricht, Leuven, Bristol en Cambridge heeft de effectiviteit aangetoond van een nieuwe behandeling tegen tinnitus (oorsuizen).
Sommige leeftijdsgroepen in ons land lopen vijfmaal meer stralingsgevaar dan hun Franse leeftijdsgenoten. Het risico situeert zich in de meest stralingsgevoelige regio’s, zoals de borst en de buik.
Volgens een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het vakblad Cancer zouden herhaaldelijke RX-foto’s van de tanden het risico op een intracraniaal meningeoom,
Met een CT-scan van de kransslagaders kan het risico op een hartaanval veel beter worden ingeschat dan met huidige methoden, zoals het meten van de bloeddruk en het bepalen van het cholesterolgehalte
De Stichting tegen kanker lanceert een scholencampagne “slimmer in de zon” om huidkanker te voorkomen. Dat zou tot 90% minder huidkankers kunnen leiden, want huidkanker is een grotendeels vermijdbare ziekte.
Volgens een Franse studie in het International Journal on Cancer, wordt bij kinderen jonger dan vijf jaar die binnen een straal van 5 kilometer van een kerncentrale wonen,
Nieuw onderzoek van Argentijnse en Amerikaanse wetenschappers in het vakblad Fertility and Sterility wijst erop dat werken met een laptop die via Wi-Fi met het internet is verbonden,
Uit recent onderzoek naar microgolfovens of magnetrons van de Amerikaanse consumentenbond bleek dat een aantal modellen het voedsel niet gelijkmatig verhit.
Bellen met de GSM in de auto mag dan verboden zijn, weinig Belgen lijken zich veel aan te trekken van dat verbod. 1 op 4 Belgen rijdt en belt dagelijks vanuit de auto met de gsm in de hand.
Een nieuw Deens onderzoek stelt dat er geen link kan gevonden worden tussen langdurig gebruik (meer dan 10 jaar) van een mobiele telefoon en kanker in het centrale zenuwstelsel.
Alhoewel er nog geen wetenschappelijke bewijzen bestaan over de schadelijkheid van gsm en draadloze telefoonstations, raadt Kind & Gezin uit voorzorg toch aan:
Bij het bellen met een mobiele telefoon wordt het lichaam blootgesteld aan elektromagnetische velden. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat mobiel bellen schadelijk is,
De Commissie Elektromagnetische Velden van de Nederlandse Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht over de invloed van zendsignalen op hersenen van kinderen.
Volgens een studie van de Kaiser Foundation Research Institute zou elektromagnetische straling tijdens de zwangerschap de kans op astma bij de baby verhogen.
Steeds sterker bevestigt wereldwijd wetenschappelijk onderzoek dat ongeboren en zeer jonge kinderen gevoeliger blijken voor radioactiviteit en straling dan de doorsnee volwassene.
Vitamine D, die vooral onder invloed van de zon wordt aangemaakt, beschermt kinderen tegen astma. Dat blijkt uit onderzoek in Spanje gepubliceerd in International Journal of Biometeorology.
Uit een onderzoek naar ‘Gehoorschade en luide muziek bij jongeren in Vlaanderen’ blijkt dat jonge mensen steeds meer gehoorschade oplopen door luide muziek.