Op een doordeweekse werkdag hebben we het sochtends te druk om veel tijd te besteden in de badkamer: een korte douche, even snel met de handdoek over de natte huid wrijven en klaar. “Geen goed idee”, zegt gynaecoloog Jason James van de Amerikaanse FemCare Ob-Gynkliniek in Miami.
Volgens nieuw onderzoek van vruchtbaarheidsspecialist Niels Skakkebaek van het Universitair Hospitaal in Kopenhagen zouden bepaalde chemische zonnefilters die gebruikt worden in zonnecrème een negatief effect hebben op de spermacellen en de vruchtbaarheid aantasten.
De behandeling van huidkanker kan veel beter door rekening te houden met de individuele kenmerken van de patiënten en van de tumoren. Dat blijkt uit een studie van Maastricht UMC+ waarin het effect van drie therapieën op honderden patiënten werd onderzocht.
"Barbie drug" is de bijnaam voor een stof met een hormonale werking die de huid doet bruinen in 30 dagen. Achter de benaming Barbie drug schuilt in feite Melanotan II, ook bekend onder de naam MT-2. Dit is de synthetische versie van het natuurlijk hormoon alpha-MSH (alpha Melanocyte Stimulating Hormone).
Eén op de twee Belgen beschermt zich niet tegen de zon buiten de vakantieperiode. Daarmee scoren we slechter dan de gemiddelde Europeaan en, vooral, vergroten we de kans op huidkanker. Dat blijkt uit Europees onderzoek, in opdracht van Euromelanoma.
De Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging (CCV vzw) en Association Crohn-RCUH asbl lanceren in samenwerking met het farmaceutische bedrijf AbbVie de WC ASAPP: een mobiele applicatie die je via geolokalisatie naar het dichtstbijzijnde toilet gidst.
Jaarlijks zijn er in ons land 370 geregistreerde voedselvergiftigingen waarbij meerdere mensen ziek worden. Maar dat is maar het topje van de ijsberg. Want meer nog dan in grootkeukens loopt het in onze eigen keuken mis met de hygiëne. Dat concludeert het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid na een bevraging bij Belgische huishoudens.
Javel of bleekwater is een oplossing van natriumhypochloriet in water. Het wordt in het huishouden vaak aangewend als bleekmiddel en als ontsmettingsmiddel. Huishoudelijk bleekwater bevat tussen 5 en 15 graden natriumhypochloriet.
Bij verkeerd gebruik van huishoudproducten kunnen schadelijke dampen vrijkomen. Volgens het antigifcentrum zijn huishoudproducten na geneesmiddelen de grootste oorzaak van ongevallen. Ook ons afvalwater wordt vervuild door chemische middelen die we thuis gebruiken voor de schoonmaak.
Zo’n 33 procent van de Belgen neemt het niet altijd even nauw met hygiëne als ze kledij passen die ze online hebben besteld. Vooral mannen lappen de standaardregeltjes aan hun laars.
‘Een baard is net zo vuil als een toilet’, dergelijke berichten doken de laatste jaren vaak op. Maar nieuw onderzoek toont aan dat het tegendeel wel eens waar zou kunnen zijn: dat mannen met baarden hygiënischer zijn dan de geschoren mannen.
Badhanddoeken zijn een broeihaard voor bacteriën. Vanaf je je afdroogt, komen er dode huidcellen op. Ook speeksel, sporen van urine en allerlei ziektekiemen nestelen zich in de stof.
Hoe hip en clean je koffiemachine er aan de buitenkant ook uitziet: de binnenkant ervan is ronduit vies. Uit een studie, verschenen in het vakblad Scientific Reports, blijkt dat er 35 tot 67 verschillende soorten bacteriën in leven.
Multiresistente bacteriën, die ongevoelig zijn voor meerdere antibiotica, kunnen zeer uiteenlopende infecties veroorzaken: urineweginfecties, longontstekingen, huidinfecties, diarree en infecties van de bloedbaan (bloedvergiftiging).
Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid publiceert een overzicht van ziekenhuisinfecties (of nosocomiale infecties) in de Belgische ziekenhuizen. Ziekenhuisinfecties veroorzaken elk jaar meer sterfgevallen dan het verkeer.
Wanneer u lang onder de douche staat of in een warm bad zit, worden uw vingers en tenen rimpelig. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken, dat is een heel normaal fenomeen.
Vochtige doekjes die niet in het toilet gegooid mogen worden, krijgen vanaf 1 juli 2016 een pictogram die daarvoor waarschuwt. Dat meldt de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu recentelijk.
De sushi in all-you-can-eat-restaurants is vaak niet vers en onhygiënisch bereid, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. 64% van de onderzochte sushi bevatte te veel bacteriën en geen enkel restaurant uit de test scoort hoger dan een 5,9.
Per etmaal drie keer een nieuwe luier volstaat, aangezien alle luiers tegenwoordig gemaakt worden op nachtformaat. Dat zegt duurzaamheidsmanager Bart Waterschoot van luierfabrikant Ontex in het wetenschapsmagazine Eos.
Vanaf 1 januari 2016 zullen de meeste Belgen meer betalen voor hun tandartsbezoek als ze niet minstens een keer per jaar bij hem langsgaan. Om volgend jaar onaangename verrassingen te vermijden, is het best om in 2015 minstens één keer bij de tandarts langs te gaan.
Tandplak is een zacht en kleverig, nauwelijks zichtbaar laagje van eiwitten en bacteriën (biofilm) op en tussen de tanden en kiezen. Deze plak bestaat voor 70% uit bacteriën.
Bij het merendeel van de anti-zonnebrandmiddelen (86%) staat de juiste zonbeschermingsfactor op het etiket vermeld. Bij 14% was de zonbeschermingsfactor lager dan op het etiket stond. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na onderzoek onder 58 anti-zonnebrandproducten.
Met Foodweb, een nieuwe website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kunt u voortaan nagaan of uw bakker, slager, kruidenier, restaurant… bij het FAVV gekend is en zijn inspectieresultaten raadplegen.