In België heeft iedere vrouw een risico van ongeveer 1 kans op 10 om in de loop van haar leven borstkanker te krijgen. De kans om de ziekte te krijgen, is groter naarmate men ouder wordt.? Elk jaar krijgen in ons land zo’n 9000 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben.
Elk jaar worden in Vlaanderen ongeveer 350 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV).
30 tot 50 % van de kankers zouden we kunnen vermijden. En toch blijft het aantal kankers stijgen. Erg verbazingwekkend is dat niet,omdat nog zoveel mensen zich vergissen wat betreft de belangrijkste risicofactoren.
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) peilde samen met de Stichting Kankerregister naar de kwaliteit van de zorg bij slokdarm- en maagkanker. Het blijven moeilijk te behandelen kankers,
Bewegingsadvies op maat kan vrouwen na borstkanker helpen om weer actief en gezond de draad van het leven op te pakken. Dat blijkt uit de resultaten van een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent.
Een nieuwe baarmoederbesparende operatie tegen baarmoederhalskanker die in het UMC Utrecht en het UMC St Radboud in Nijmegen wordt uitgevoerd, is een veilige en effectieve behandeling tegen baarmoederhalskanker, zo blijkt blijkt uit onderzoek aan het UMC Utrecht.
Borsttumoren die zijn opgespoord tijdens een bevolkingsonderzoek zijn over het algemeen kleiner dan tumoren die daarbuiten aan het licht zijn gekomen. Ook hebben ze minder vaak uitzaaiingen naar de lymfklieren.
Vandaag sterven er jaarlijks 1500 vrouwen aan borstkanker, 300 aan baarmoeder(hals)kanker en 1800 mannen en vrouwen aan dikkedarmkanker. De Vlaamse bevolkingsonderzoeken naar kanker helpen om tijdig een bepaalde kanker of een voorstadium van een kanker op te sporen.
Belgen onderschatten hoeveel invloed hun eigen gedrag heeft op het kankerrisico. 43% meent onterecht dat kanker vooral veroorzaakt wordt door externe factoren.
Een kanker ontdekken en niet onmiddellijk behandelen, het lijkt onverantwoord. Toch kan bij een kleine, lokale prostaatkanker overwogen worden om eerst aan actieve opvolging te doen.
Elk jaar krijgen in Vlaanderen bijna 6.000 vrouwen te horen dat ze borstkanker hebben. Elke dag sterven gemiddeld 4 vrouwen per dag aan borstkanker in Vlaanderen.
Van veel voeding wordt beweerd dat het de kans op kanker verhoogt. Amerikaanse wetenschappers trekken in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition veel van dat onderzoek echter in twijfel:
Indien u geen klachten hebt of niet tot een risicogroep behoort, dan heeft een algemene gezondheidscheck-up om kanker, diabetes, hart-en vaatziekten, stress, depressie enzovoorts op te sporen, geen zin.
Lange mensen krijgen relatief vaker kanker dan korte mensen. Dat verband is eerder overtuigend aangetoond, maar een verklaring hiervoor is nog onbekend.
Vrouwen die na de overgang meteen beginnen met hormoontherapie hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit Deens onderzoek onder 1006 gezonde vrouwen van 45 tot 58 jaar,
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) onderzocht in een rapport over ondersteunende zorg voor kankerpatiënten wat werkt en niet werkt tegen bijwerkingen van een kankerbehandeling.
Vrouwen met borstkanker die een behandeling kregen met standaarddoseringen cytostatica, kunnen licht hebben. Wel kan deze medicatie leiden tot problemen met het ruimtelijk inzicht en de spreekvaardigheid.
Acupunctuur helpt tegen moeheid bij patiënten met borstkanker. Dat blijkt uit een studie bij 302 patiënten waarin 6 weken wekelijks acupunctuur werd vergeleken met extra zorg.
Volgens een gezamenlijk rapport van de Belgische en de Nederlandse Hoge Gezondheidsraad is er een beperkt bewijs dat omgevingsfactoren kinderleukemie kunnen veroorzaken.
Zonnebanken zijn kankermachines. Dat zegt Stichting tegen Kanker. Zij veroorzaken tot 75% meer kans op huidkanker, en leiden tot 143 extra gevallen van melanoom per jaar in Belgie,
Het expertisecentrum psychisch welzijn in de patiëntenzorg van de Karel de Grote-Hogeschool te Gent zoekt vrouwen die gynaecologische kanker hebben of doorgemaakt hebben,
‘Wie na kanker opnieuw aan het werk gaat, loopt het risico om ontslagen te worden’. Dat is een van de conclusies die de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK)