Wat als je helemaal geen beelden kunt oproepen bij het denken aan bijvoorbeeld een paradijselijk strand en je je zelfs het gezicht van een geliefde niet voor de geest kunt halen? Dan heb je waarschijnlijk afantasie, een aandoening waar pas de laatste jaren aandacht voor is.
Onderzoek bewijst dat mensen moeite hebben met het onthouden van informatie die ze leerden voor en tijdens een stressperiode, Stress-expert Dr. Luc Swinnen vertelt hoe dat komt en geeft ook enkele tips.
Het is volledig normaal dat iemand die wat ouder wordt al eens iets vergeet. Maar hoe weet je als partner of naaste familielid of het gaat om een onschuldig ‘seniorenverschijnsel’ of om de ziekte van Alzheimer? Een aantal vragen en antwoorden over dementie en hoe je ermee omgaat.
Het syndroom van Korsakov is een ernstige hersenaandoening die het gevolg is van jarenlang overmatig alcoholgebruik in combinatie met slechte of onregelmatige voeding, waardoor een tekort aan vitamine B1 (thiamine) is ontstaan.
Er wordt wel eens geopperd dat het onze mentale gezondheid ten goede zou komen als we gluten uit ons dieet schrappen, en dat het onze cognitieve prestaties zou bevorderen. Maar klopt dat eigenlijk wel?
Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de bestuurders te maken krijgt met een bijzondere vorm van rijangst: acceleratiestress of versnellingsstress. Stress achter het stuur is een bekend fenomeen, en kan men onderverdelen in twee categorieën.
Verschillende experimentele studies hebben aangetoond dat na een slechte nacht koffie de alertheid bevordert, maar is cafeïne ook nuttig bij het uitvoeren van complexe cognitieve taken?
Dat groenten en fruit bijdragen tot een goede darmgezondheid is al langer geweten. Een reeks recente studies wijst ook op het potentiële voordeel van prebiotische supplementatie bij het verbeteren van de symptomen van een reeks lichamelijke en geestelijke aandoeningen.
Reukzin is nauw verbonden met delen van de hersenen die instaan voor emotie en geheugen, waardoor aroma’s ons kunnen helpen om leerstof te herinneren. Strategisch gebruik maken van geuren tijdens het studeren zou dan ook een positief effect hebben op onder andere examenprestaties.
Test je geheugenkennis aan de hand van deze geheugenquiz. Lees eerst het dossier over Geheugentraining en daarna zou je alle vragen moeten kunnen beantwoorden.
Opruimen, afstoffen, strijken, wassen, afwassen, koken, schoonmaken, boodschappen doen… Huishoudelijk werk kan best wel wat lichamelijke inspanning vragen. Maar hebben deze taken ook een positieve impact op onze mentale gezondheid?
De Stichting Alzheimer Onderzoek belooft 500.000 euro voor innovatief onderzoek aan de UGent. Onderzoekers zullen onder meer onderzoeken of het mogelijk is een therapie te ontwikkelen die het immuunsysteem in staat stelt om de ziekte van Alzheimer te stoppen of te vertragen.
Normaal gezien brengt de lente kriebels, maar door de coronapandemie en het aanhoudende koude, natte weer voelen veel mensen zich eerder futloos en vermoeid. Met deze 9 tips kan je jouw energieniveau weer opkrikken.
Dat noten eten gezond is voor je brein, wist je vast al. Maar hoe krachtig de link tussen gezonde voeding en gezonde hersenen wel is, wordt nog maar pas duidelijk. De verklaring daarvoor zit in je darmen.
Een combinatie van cognitieve en bewegingstraining kan de werking van de hersenen, de mobiliteit en symptomen van depressie verbeteren bij mensen met dementie. Dat blijkt uit een internationale studie in woonzorgcentra De Wingerd en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven.
Je kan beter nota’s nemen en onthouden met pen en papier dan met digitale tegenhangers zoals een tablet en smartphone. Volgens Japanse onderzoekers komt dat omdat handgeschreven aantekeningen op papier meer unieke informatie bevatten, die voor een sterkere herinnering zorgt.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ons brein bepaalde gedane waarnemingen in ons geheugen dikker aanzet om zo beter een onderscheid te kunnen maken tussen gelijkaardige herinneringen. Overdrijving zou in deze dus een nuttig geheugentrucje zijn van de hersenen.
Instinctief voelen we vaak of iemand al dan niet de waarheid spreekt, maar waarop baseren onze hersenen zich dan? Franse onderzoekers hebben computersoftware ingeschakeld om dat te ontdekken en kwamen tot enkele verrassende conclusies.
Al sinds mensenheugenis omringen we ons met geuren: we kruiden ons voedsel, we gebruiken wierook, we sprayen parfum... Maar waarom trekken bepaalde geuren ons zo aan?
De angst voor injectienaalden en spuitjes mag niet worden verward met de angst voor ‘gewone’ naalden, pinnen of de angst voor scherpe voorwerpen. Het gaat weldegelijk om drie verschillende fobieën.
Slimme kinderen die toch falen op school... het is een verhaal zo oud als het onderwijs zelf. Zijn deze kinderen gewoon lui? Absoluut niet, stelt experte hoogbegaafdheid Tessa Kieboom (UHasselt) in een nieuw college van de Universiteit van Vlaanderen.
Je levensstijl heeft een grote invloed op de fitheid van je brein, op je concentratievermogen, je geheugen, zelfs op je IQ. Je voeding, gewoontes, werk en hobby’s bepalen op termijn zelfs mee je risico op dementie. Wat werkt en wat niet? Ilka De Bosschop zocht het uit in het boek 'Het fitte brein'.
Dat de coronacrisis op ons weegt, is duidelijk, maar hoe hebben kinderen dit bizarre jaar ervaren? Omdat zij hun gevoelens niet altijd even goed kunnen beschrijven, heeft een onderzoeksteam uit het Nederlandse Leiden besloten om tekeningen van 4 tot 12-jarigen te bestuderen.
Naar aanleiding van de 30ste editie van Wereld Diabetes Dag op 14 november, roept de Diabetes Liga op om meer te investeren in wetenschappelijk onderzoek naar diabetes. En dat is nodig, want we weten nog altijd te weinig over de oorzaken van diabetes.
Sinds de pandemie ons in een wurggreep houdt, hebben we onze vertrouwde routine abrupt moeten inruilen voor een nieuwe leefwijze. Dat stelt onze mentale weerbaarheid serieus op de proef. Een aantal tips om zorg te dragen voor elkaar en voor onszelf op psychisch vlak.
De angst voor mentaal verval en ziekten als Alzheimer maakt dat vooral ouderen zich makkelijk fixeren op geheugenklachten en snel in paniek raken wanneer ze wat vergeetachtig worden. Meestal is dit echter onterecht en gaat het om een onschuldig en natuurlijk fenomeen.
Het mag niet verbazen, maar is nu ook bewezen door Britse onderzoekers: de covid-19-crisis met de lockdown heeft zijn weerslag op de mentale gezondheid van mensen, zeker op kwetsbare groepen.