Het risico op gehoorschade na een muziekfestival kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Dat schrijven onderzoekers van het UMC Utrecht. Tijdelijk gehoorverlies komt ruim vijf keer zo vaak voor bij bezoekers die geen oordoppen droegen vergeleken met dragers van oordoppen.
Als u doof of slechthorend bent of een spraakgebrek hebt, maakt dat het moeilijker zo niet onmogelijk om zelf de nooddiensten te contacteren via een gewone spraakoproep. Sinds begin 2015 kunnen doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking ook een SMS sturen naar de noodcentrales.
Ongeveer 1,1 miljard jongeren riskeren wereldwijd volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO gehoorverlies, omdat ze zich bij discotheken, kroegen, concerten, sportevenementen en via hun smartphones blootstellen aan te harde geluiden.
Als u denkt dat uw kind slecht hoort, is het belangrijk dat u dit zo snel mogelijk laat onderzoeken. Slechthorendheid kan namelijk een negatief effect hebben op de taal- en spraakontwikkeling en de leefkwaliteit van uw kind
Je moeder had gelijk: van luide muziek kan je doof worden. Als grote schuldige worden de muziek in mega-dancings en het gebruik van koptelefoons met de vinger gewezen.
Verloskundigen geven zwangere vrouwen te weinig informatie over een infectieziekte waar kinderen doof van kunnen worden. Betere voorlichting is noodzakelijk, zo blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Veel vormen van gehoorverlies zijn niet te verhelpen met geneesmiddelen of een operatie. Als uw gehoorverlies wordt veroorzaakt door geleidingsverlies, dan kan een hoorapparaat vaak soelaas bieden.
15 procent van de jongeren gebruikt gehoorbescherming op festivals. In 2011 beschermde slechts 3 procent van de jeugd zich tegen lawaai en luide muziek.
Uit een studie aan het UZA in Antwerpen blijkt dat een cochleaire implantatie (CI) helpt bij de behandeling van tinnitus door eenzijdige doofheid (doofheid aan slechts één oor).
Ruim 80% van de Personal Music Players (PMP’s) zoals MP3 spelers en mobiele telefoons met een muziekafspeelfunctie voldoet niet aan de wettelijke geluidseisen.
Slechthorende of dove kinderen met een cochleair implantaat (CI) hebben als tiener minder psychische problemen dan kinderen met een gewoon hoorapparaat. Dat blijkt uit een studie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Bijna één op de vijf Vlaamse middelbare scholieren (18,3%) heeft af te rekenen met permanente tinnitus. Symptomen van tijdelijk oorsuizen worden zelfs door driekwart van de jongeren tussen 14 en 18 jaar regelmatig ervaren.
Veel horende personen weten niet altijd hoe ze het best omgaan met dove personen. Er zijn een aantal eenvoudige regels die de communicatie tussen horende en dove personen vergemakkelijken.
Het is genoeg om op één muziekconcert te dicht bij de boxen te staan om uw oren permanent te beschadigen. 43 procent van de jongeren heeft na het uitgaan tot soms nog 12 uur last van een fluittoon, wat al wijst op gehoorschade.
Algemeen geldt dat geluid met een niveau onder 75 dB(A) geen permanente schade kan veroorzaken. Wanneer u die grens overschrijdt halveert de veilige periode bij elke stijging van het geluidsvolume met 3 dB.
Sinds 1 januari 2013 gelden nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten. Zo zijn organisatoren van muziekactiviteiten onder meer verplicht gratis oordoppen ter beschikking te stellen als het geluid 95 dbA of hoger is.
Een groep onderzoekers uit Maastricht, Leuven, Bristol en Cambridge heeft de effectiviteit aangetoond van een nieuwe behandeling tegen tinnitus (oorsuizen).
Tv kijken door doven en slechthorenden
Om gesproken tekst in een tv-programma te kunnen verstaan, hebben doven en slechthorenden nood aan ondertiteling.
Een te hoge geluidbelasting in de woon- en werkomgeving kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dat zegt het Nederlands Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu.
Uit een onderzoek naar ‘Gehoorschade en luide muziek bij jongeren in Vlaanderen’ blijkt dat jonge mensen steeds meer gehoorschade oplopen door luide muziek.
Naar schatting heeft meer dan 1 op de 10 Belgen een gehoorprobleem. In België schat men het aantal matig tot ernstig gehoorgestoorden op 200 000 en licht gehoorgestoorden op 800 000.