voedingsziekten

Eén glas water per dag maakt het verschil

nieuws 31/05/2017

Er zijn redenen genoeg om elke dag voldoende water te drinken. Op een congres over obesitas in Porto werd aangetoond dat het vervangen van één glas frisdrank of bier per dag door een glas water het risico op overgewicht al fel kan verminderen.

lees meer »

Body Mass Index (BMI) vervangen door Body Volume Indicator (BVI)?

Body Mass Index (BMI) vervangen door Body Volume Indicator (BVI)?
nieuws 26/05/2017

De Body Mass Index (BMI) is de meest gebruikte methode om op een eenvoudige manier te berekenen of u te veel weegt. Om uw BMI te berekenen moet u uw gewicht (in kilogram) delen door uw lengte (in meter) in het kwadraat. De uitkomst bepaalt in welke categorie van gezond of ongezond gewicht u valt.

lees meer »

"Te dik maar toch gezond" bestaat niet volgens deze onderzoekers

nieuws 25/05/2017

Het idee dat je wat te zwaar kan zijn, maar toch erg fit en gezond, is een mythe volgens Britse onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Birmingham. Volgens hen lopen 'gezonde zwaarlijvigen' toch nog altijd een groter risico op hartfalen of een beroerte. De eerste resultaten van hun onderzoek werden deze week voorgesteld op een Europese top over obesitas in Portugal.

lees meer »

Meer diabetes in warm klimaat?

Meer diabetes in warm klimaat?
nieuws 17/04/2017

Naarmate de gemiddelde buitentemperatuur hoger is, krijgen meer mensen diabetes. Elke temperatuurstijging van 1 °C leidt tot meer dan 100.000 nieuwe gevallen van diabetes, alleen al in de VS. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het blad BMJ Open Diabetes Research & Care.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Minder gewichtsverlies met bewegingsmeter

Minder gewichtsverlies met bewegingsmeter
nieuws 11/02/2017

Het gebruik van een bewegingsmeter zorgt niet voor succesvoller afvallen. Integendeel zelfs, mensen die een bewegingsmeter gebruiken, vallen minder af. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie gepubliceerd in het medisch tijdschrift JAMA.

lees meer »

Zwanger na obesitaschirurgie: risico op voedingsproblemen

Zwanger na obesitaschirurgie: risico op voedingsproblemen
nieuws 25/12/2016

Zwangere vrouwen die obesitaschirurgie achter de rug hebben, kampen met tekorten aan voedingstoffen. Ze zijn ook angstiger dan zwaarlijvige zwangeren die geen ingreep ondergingen. Dat blijkt uit doctoraal onderzoek van vroedvrouw Goele Jans aan het UZ Leuven.

lees meer »

Slanker door volle melk op jonge leeftijd?

Slanker door volle melk op jonge leeftijd?
nieuws 13/12/2016

Kinderen tot zes jaar oud die volle melk drinken hebben een lager risico op overgewicht dan kinderen die magere of halfvolle melk drinken. Ook hebben zij een hoger vitamine D-gehalte. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

lees meer »

WHO pleit voor taks op gesuikerde dranken

WHO pleit voor taks op gesuikerde dranken
nieuws 4/12/2016

In een nieuw rapport pleit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervoor om suikerhoudende dranken extra te belasten. Een taks waardoor de nettoverkoopprijs met minstens 20 % wordt verhoogd, zou leiden tot een daling van de consumptie en tot een vermindering van het risico op overgewicht en obesitas, diabetes type 2 en tandbederf, zegt de WHO.

lees meer »

Meer dan helft werknemers weegt te veel

Meer dan helft werknemers weegt te veel
nieuws 26/11/2016

Meer dan de helft van de Belgische bedienden en arbeiders (52,8%) hebben een te hoge body mass index (BMI). Deze groep wordt jaar na jaar groter (52,2% in 2014). Eén van de redenen: we bewegen te weinig. Slechts een kwart van de werknemers beweegt 150 minuten per week.

lees meer »

Ruim helft Europeanen kampt met overgewicht

nieuws 5/11/2016

In de Europese Unie heeft meer dan de helft van de volwassenen overgewicht. Bovendien kampt bijna een op de zes 18-plussers met obesitas. Een lichtpuntje: België scoort onder het Europees gemiddelde.

lees meer »

Stress verhoogt kans op obesitas bij kinderen

Stress verhoogt kans op obesitas bij kinderen
nieuws 1/11/2016

Gezonde kinderen met grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in het lichaam hebben bijna tien keer zo veel kans op obesitas als kinderen met normale stresshormoonspiegels. Dit blijkt uit onderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam.

lees meer »

Hoger risico op overgewicht in ongezonde buurten

Hoger risico op overgewicht in ongezonde buurten
nieuws 27/10/2016

Waar u woont bepaalt voor een stuk bepaalt hoe u leeft en hoeveel u weegt: Hoe meer er in een buurt te doen is, hoe lager het risico op overgewicht. Dat blijkt uit het onderzoek van gezondheidswetenschapper Joreintje Mackenbach van VUmc in Amsterdam.

lees meer »

'Geen bewijs' dat stappentellers helpen afvallen

nieuws 8/10/2016

Alle populariteit van stappentellers ten spijt, het zou in elk geval niet helpen als je wilt afvallen. Dat blijkt een studie waarbij twee jaar lang mensen met overgewicht werden gevolgd. De ene groep kreeg een stappenteller en de andere niet. En wat bleek, die laatsten waren meer afgevallen dan die van de eerste groep.

lees meer »

Meer galblaaskanker door frisdranken?

nieuws 5/10/2016

Zweedse wetenschappers stelden vast dat mensen die dagelijks 2 of meer glazen frisdrank drinken, meer kankers van galblaas en galweg krijgen. Hieruit besluiten dat frisdranken deze kankers veroorzaken, is te kort door de bocht, zegt de Stichting tegen Kanker. Specifieker onderzoek is nodig.

lees meer »

Overgewicht en alcohol vergroten kans op slokdarmkanker

Overgewicht en alcohol vergroten kans op slokdarmkanker
nieuws 27/09/2016

Belangrijke risicofactoren van slokdarmkanker zijn overgewicht en alcohol. Ongeveer 1 op de 3 gevallen van slokdarmkanker kan worden voorkomen. Dat zijn de twee belangrijkste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKO), dat het grootste onderzoek ooit rond leefstijl en slokdarmkanker leidde.

lees meer »

Kinderen mogen maximaal 25 gram suiker per dag eten

nieuws 20/09/2016

Kinderen tussen twee en achttien jaar zouden maximaal 25 gram toegevoegde suiker per dag moeten eten en drinken, of ongeveer zes theelepels. Kinderen jonger dan 2 jaar zouden helemaal geen toegevoegde suiker mogen eten of drinken.

lees meer »

Kind van zware ouders vaker te dik

nieuws 18/09/2016

Overgewicht komt vaker voor bij kinderen van wie de ouders of verzorgers ook overgewicht hebben. Ook blijkt dat kinderen uit gezinnen met een laag inkomen vaker overgewicht hebben dan kinderen uit de hoogste inkomensgroep.

lees meer »

Overgewicht leidt niet tot vroeger overlijden

nieuws 28/08/2016

Mensen met overgewicht en obesitas sterven niet eerder dan zij die een normaal gewicht hebben. Tot dit besluit komen Rotterdamse en Amerikaanse onderzoekers, nadat ze de levensverwachting van bijna 6.500 mannen en vrouwen van 55 jaar en ouder hebben onderzocht.

lees meer »

Hoe het snackgedrag van kinderen verminderen?

Hoe het snackgedrag van kinderen verminderen?
nieuws 25/08/2016

Als ouders een hoge betrokkenheid tonen en hun kinderen ondersteunen, zijn die eerder geneigd snacks en andere ongezonde tussendoortjes te laten staan. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+. De meeste kinderen in Nederland consumeren te veel energierijke tussendoortjes en dranken.

lees meer »

Verminderen statines de kans op overlijden door kanker?

Verminderen statines de kans op overlijden door kanker?
nieuws 23/08/2016

Zwaarlijvigheid en een hoog cholesterolgehalte zijn een risicofactor voor (bepaalde vormen van) kanker, zoals borstkanker. Volgens een grootschalig onderzoek aan de universiteit van het Britse Birmingham daalt het risico op overlijden door kanker echter bij mensen bij wie een hoog cholesterol wordt vastgesteld en die daarvoor worden behandeld met cholesterolverlagende statines.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram