ziekten van het zenuwstelsel

Over hoofdpijn: Hoofdpijn en migraine

boeken/interviews 12/07/2001

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Bij de meeste onder ons is hoofdpijn van voorbijgaande aard, voor sommige mensen wordt het echter een voortdurend probleem dat hun leven ernstig ontwricht. De geneeskunde heeft niet altijd een passend antwoord. Bij Het Spectrum verscheen een handige gids ‘Hoofdpijn en migraine – recepten en adviezen om de pijn te verlichten’.

lees meer »

Hartziekten en plotse dood (acute hartdood )

dossier 5/07/2001

Plotse dood is één van de onderwerpen uit de geneeskunde die regelmatig de media-belangstelling haalt. Meestal betreft het dan het plotse overlijden van een goed getrainde atleet. Mensen waarvan men denkt dat zij in het bijzonder toch kerngezond zijn.

lees meer »

PCB kan mentale vermogens aantasten

nieuws 25/06/2001

Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat mensen met hoge gehaltes PCB's (ten gevolge van de consumptie van vette vis die de PCB's opslaan in hun vetweefsel) in hun bloed meer leer- en geheugenproblemen hebben dan mensen met lage PCB-gehaltes.

lees meer »

Japanse encefalitis

dossier 21/06/2001

Japanse encefalitis is een in Azië niet zo zeldzame en potentieel ernstige virale hersenontsteking (verlammingen, epilepsie, coma, overlijden).

lees meer »

Jetlag beschadigt hersenen

nieuws 8/06/2001

Mensen die veel vliegen kunnen permanente hersenbeschadiging oplopen door de jetlag, zo blijkt althans uit een studie in het vakblad Nature Neuroscience. Jetlag ontstaat wanneer men door meerdere tijdzones vliegt waardoor het normale slaap-waakritme wordt verstoord.

lees meer »

Alcohol tast tienerhersenen aan

nieuws 28/05/2001

Alcohol op jonge leeftijd verhoogt niet alleen dramatisch het risico op verkeersongevallen en agressief gedrag, maar het kan ook ernstige schade berokkenen aan de hersenen. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in een recent rapport in het gespecialiseerde tijdschrift Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Voor de leeftijd van 16 jaar zijn de hersenen nog in volle ontwikkeling, onder meer dat deel van de hersenen waar probleemoplossend denken en plannen gebeurt.

lees meer »

Gebrek aan vitamine B oorzaak van Alzheimer?

nieuws 26/05/2001

Oudere mensen met een laag gehalte van vitamine B12 en foliumzuur in het bloed, lopen een verhoogd risico op de ziekte van Alzheimer zeggen Zweedse onderzoekers. Ze benadrukken evenwel dat er geen bewijzen zijn dat een gebrek aan deze vitamines de oorzaak zouden zijn van de ziekte. Maar blijkbaar hebben ze wel een soort signaalfunctie.

lees meer »

Over slaapproblemen: Beter slapen

boeken/interviews 24/05/2001

Bij Lannoo verscheen in de reeks ‘Genees jezelf !’ de gids ‘Beter slapen doe je zélf !’. Opzet van de reeks is een aantal praktische boekjes aan te bieden waarin op een eenvoudige manier wordt uitgelegd wat we zelf kunnen doen bij bepaalde gezondheidsproblemen. De auteur van de gids, Dr. Jean-Luc Mommaerts, publiceerde in de reeks reeds een aantal andere boeken waarin de kracht van ‘autosuggestie’ een centrale rol speelt.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Mannen sneller doof

nieuws 25/04/2001

Hoe ouder we worden, hoe minder goed we horen. Deze achteruitgang van de gehoorfunctie verloopt bij mannen en vrouwen verschillend. Uit onderzoek aan de University of South Dakota blijkt dat het gehoor van mannen tussen de 20 en 25 jaar een piek bereikt.

lees meer »

Anti-rookpil kan epilepsieaanval geven

nieuws 2/04/2001

Bupropion (merknaam Zyban) wordt vandaag op grote schaal gebruikt om te stoppen met roken. Ongeveer 30% van de mensen die het produkt gebruiken, zouden er effectief in slagen om te stoppen met roken.

lees meer »

Late menopauze beschermt niet tegen Alzheimer

nieuws 31/03/2001

Volgens een Nederlands onderzoek vermindert een late menopauze niet het risico op dementie en de Ziekte van Alzheimer. De onderzoekers gingen ervan uit dat een late menopauze waardoor de vrouw langer is blootgesteld aan oestrogenen (vrouwelijke hormonen) een lager risico op dementie op latere leeftijd zou hebben.

lees meer »

Vier Belgen op tien hebben rugpijn

nieuws 30/03/2001

Volgens een enquête van Dimarso uitgevoerd in opdracht van de Belgian Pain Society hebben vier Belgen op tien de voorbije zes maanden te kampen gehad met lage rugpijn. Bij de meeste ondervraagden duurde de rugpijn minstens één dag, bij de helft zelfs meer dan 20 dagen

lees meer »

Bewegen voorkomt dementie

nieuws 25/03/2001

Alhoewel bewegen meestal wordt aangeprezen om het hart gezond te houden, om te vermageren of om de fysieke fit te blijven, is het ook een uitstekend hulpmiddel om geestelijke aftakeling te voorkomen.

lees meer »

Geneesmiddelen kunnen besmet zijn met Creuzfelt Jacob

nieuws 19/03/2001

In Engeland heeft de Medicines Controls Agency (MCA), een officiëel controleorgaan dat moet toezien op de kwaliteit van de geneesmiddelen, vastgesteld dat een 800-tal geneesmiddelen mogelijk een risico kunnen vormen voor de Ziekte van Creufelt Jacob, de ziekte die bij dieren BSE veroorzaakt.

lees meer »

Slaapproblemen kunnen lijken op ADHD

nieuws 5/03/2001

Een aantal volwassenen waarbij ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder of aandachtsstoornis met hyperactiviteit) wordt vastgesteld, lijden in werkelijkheid aan slaapapnea, een aandoening die gepaard gaat met herhaalde korte onderbrekingen van de ademhaling, onderbroken slaap en daardoor slecht functioneren overdag.

lees meer »

BSE en Creutzfeldt-Jacob

dossier 15/02/2001

Vele vragen worden gesteld bij de ziekte van Creutzveldt-Jacob en BSE. Hoe ontstaan deze ziektes, hoe uiten ze zich, kunnen we ook besmet worden?

lees meer »

Foliumzuur

nieuws 1/10/2000

Drie op vier van de belangrijkste aangeboren defecten van de hersenen en de rug (met name neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje of spina bifida en een 'waterhoofd') kunnen worden voorkomen indien de vrouw in een heel vroeg stadium van haar zwangerschap voldoende foliumzuur inneemt.

lees meer »

Heesheid

dossier 1/09/2000

Heesheid is meestal een onschuldig verschijnsel bij een luchtweginfectie, maar af en toe is een hese stem het eerste teken van keelkanker. Raadpleeg daarom steeds je dokter wanneer je stem het laat afweten.

lees meer »

Bewegen vermindert risico op beroerte

nieuws 1/09/2000

Vrouwen die dagelijks een half uur wandelen, lopen tot een derde minder risico op een beroerte dan hun niet-actieve leeftijdsgenoten. Hoe meer fysieke inspanning ze leveren, hoe lager het risico.

lees meer »

Hifi-gevaren

nieuws 1/09/2000

Mensen die vaak of gedurende lange tijd in een lawaaierige omgeving doorbrengen, lopen een risico op onherstelbare schade aan het gehoor.

lees meer »

Restless Leg Syndroom komt meer voor dan gedacht

nieuws 1/09/2000

Volgens een nieuwe Amerikaanse studie komt het zogeheten Restless Leg Syndroom of RLS (rusteloze benen syndroom) veel frequenter voor dan tot nu toe werd gedacht. Naar schatting zouden 15% van de mensen met dit probleem te maken hebben.

lees meer »

Hypnose als pijnstiller

nieuws 1/09/2000

Op de 166ste National meeting van de American Association for the Advancement of Science op 20 februari in Washington werden de resultaten bekend gemaakt van een studie van de McGill University in Montreal waaruit blijkt dat hypnose een belangrijk hulpmiddel kan zijn in de bestrijding van chronische pijn.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram