ZWANGERSCHAP EN GEBOORTE

Risico’s cytomegalovirus voor ongeboren baby groter dan gedacht

nieuws 13/02/2017

Als een zwangere vrouw cytomegalovirus (CMV) oploopt, zijn de risico’s voor de ongeborene groter dan oorspronkelijk werd gedacht. Terwijl het niet altijd duidelijk is dat het om dit virus gaat, aldus onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

lees meer »

Keizersnede om niet-medische redenen: gevolgen voor moeder en kind

nieuws 7/02/2017

Het aantal geboorten met keizersnede is de voorbije dertig jaar zowat overal ter wereld fors toegenomen. In 1985 raadde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan om het aantal keizersneden te beperken tot 10 tot 15% van de geboorten, maar in 2010 was dat percentage in een aantal Europese landen al opgelopen tot meer dan 30%.

lees meer »

Leven oudere moeders langer en gezonder?

nieuws 7/06/2022

Vrouwen die na hun 25ste een kind krijgen, leven vaak langer dan vrouwen die op jongere leeftijd moeder werden. Ook worden ze gezonder oud. Dat blijkt uit een meerjarig onderzoek van de Universiteit van San Diego onder 28.000 vrouwen, waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het American Journal of Public Health.

lees meer »

Alcohol schadelijk op elk moment van de zwangerschap

nieuws 20/05/2022

Een pintje of een wijntje tijdens de zwangerschap is nooit verstandig. Zelfs één glas kan al schadelijk zijn, en dit op elk moment van de zwangerschap. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Zwanger na obesitaschirurgie: risico op voedingsproblemen

nieuws 7/06/2022

Zwangere vrouwen die obesitaschirurgie achter de rug hebben, kampen met tekorten aan voedingstoffen. Ze zijn ook angstiger dan zwaarlijvige zwangeren die geen ingreep ondergingen. Dat blijkt uit doctoraal onderzoek van vroedvrouw Goele Jans aan het UZ Leuven.

lees meer »

Elke dag extra in baarmoeder telt

nieuws 20/12/2016

In vergelijking met voldragen baby's hebben baby's die te vroeg werden geboren, minder goed ontwikkelde hersenen op het tijdstip dat ze voldragen zouden geweest zijn. Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics groeien de hersenen van baby's exponentieel in de laatste fase van de zwangerschap.

lees meer »

Multivitamines tijdens zwangerschap zinloos

nieuws 7/06/2022

Zwangere vrouwen die normaal en gezond eten hebben geen extra vitaminekuur nodig. Veel van deze vitaminen en mineralen zijn zinloos en duur. Te veel vitamine A kan zelfs schadelijk zijn voor de baby. Dat blijkt uit een nieuwe studie in het gespecialiseerde BMJ-tijdschrift Drug and Therapeutic Bulletin.

lees meer »

Vlaams parlement vraagt meer postnatale zorg

nieuws 15/03/2022

Het Vlaams Parlement keurde een voorstel van resolutie goed waarin het aandringt op een versterking van de postnatale thuiszorg in Vlaanderen. Die versterking is noodzakelijk geworden door de verkorting van het verblijf in de kraamkliniek.

lees meer »

Risico op psychische aandoening na abortus niet verhoogd

nieuws 7/06/2022

Uit onderzoek aan de Universiteit Utrecht blijkt dat een abortus het risico op psychische aandoeningen niet significant verhoogt. Welke komen bij vrouwen die een abortus laten uitvoeren, voordien meer psychische problemen voor dan bij de doorsnee bevolking.

lees meer »

Wat zijn de signalen van een postnatale depressie?

nieuws 17/05/2019

Dat je in de eerste dagen na de bevalling meer huilt dan gewoonlijk, is normaal. Dat gaat meestal na enkele dagen vanzelf over. Maar bij ongeveer 10 tot 20 % van de nieuwe mama's blijft die sombere stemming meerdere weken duren.

lees meer »

Gedragsproblemen door paracetamol tijdens zwangerschap?

nieuws 14/03/2019

Kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap paracetamol slikte, hebben vaker gedragsproblemen zoals hyperactiviteit. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Bristol in JAMA Pediatrics. Tijdens het derde trimester van een zwangerschap zou het risico van paracetamol het grootst zijn.

lees meer »

Ook vaders depressief na geboorte

nieuws 19/09/2016

Tussen de 4 tot 25 % van de vaders ervaart in de eerste drie maanden na de geboorte van hun baby gevoelens van postnatale klachten, vooral in de eerste 3 tot 6 maanden na de geboorte, zo blijkt uit studies. Vaak gaat een postnatale depressie bij de vader samen met een depressie bij de moeder.

lees meer »

Rokende vaders onderschatten risico voor eigen baby

nieuws 7/06/2022

Vaders die roken, weten dat dat slecht is voor hun zwangere vrouw en hun kind. Alle reden om te stoppen, zegt driekwart van hen. Toch blijven de meeste vaders roken. De kans op longziekten en wiegendood is dan groter en deze kinderen krijgen niet de kans om rookvrij op te groeien.

lees meer »

Geen aspirine bij pijn of koorts tijdens tweede helft zwangerschap

nieuws 7/06/2022

Aspirine (acetylsalicylzuur) – en andere NSAID’s (diclofenac, ibuprofen, naproxen) – mogen in de tweede helft van de zwangerschap niet gebruikt worden in de dosering die gebruikelijk is bij pijn of koorts. Dat zegt het Nederlandse Lareb, de overheidsdienst die toeziet op bijwerkingen van geneesmiddelen.

lees meer »

Is de pret-echo 'BabyWatcher' veilig?

nieuws 7/06/2022

Sinds 2015 kunnen zwangere vrouwen zelf thuis een 'pret-echo' van hun baby maken met de Babywatcher. Op minder dan één jaar tijd zouden er in België en Nederland al meer dan 3.000 thuisecho's zijn gemaakt.

lees meer »

Zwanger: tot wanneer mag u vliegen?

nieuws 7/06/2022

Bespreek een vliegtuigreis altijd met uw arts. Dit betreft niet alleen de mogelijke risico’s van een vliegtuigreis, maar meer nog mogelijke risico’s en voorzorgsmaatregelen (bv. vaccinaties) op uw vakantiebestemming. Doe dit zeker als u bij een vorige zwangerschap bepaalde problemen hebt gehad.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram