Steeds meer vrouwen worden zwanger op of na 40 jaar. Hoewel er meer risico's aan verbonden zijn, kan de zwangerschap uiteraard ook perfect verlopen. Om die kansen te vergroten kan je enkele voorzorgsmaatregelen nemen.
Hoewel de helft van alle vrouwen die ooit bevallen zijn in mindere of meerdere mate een prolaps heeft, hangt het nog steeds in de taboesfeer. In Het Bekkenbodemboek van experte Hedwig Neels komt de problematiek ruim aan bod. Wij vatten de info voor jullie samen.
Wanneer mag je je maandstonden verwachten na een zwangerschap? Is de menstruatie dan heviger, of net niet? En wat als je borstvoeding geeft? Een antwoord op al je vragen.
Hoewel er maar weinig over wordt gesproken, krijgen veel vrouwen tijdens en vooral na de zwangerschap last van stoelgangsproblemen. In Het Bekkenbodemboek komt de problematiek ruim aan bod. Wij vatten de info voor jullie samen.
Nog voor je zwanger wordt, is het goed om met je arts al eens na te gaan welke vaccins je nog niet hebt gekregen. Die laat je dan het beste tijdig toedienen. Heel wat vaccins kan je ook tijdens de zwangerschap laten zetten, sommige worden zelfs uitdrukkelijk aangeraden in deze periode.
“Na een zwangerschap zijn veel vrouwen onzeker over hun buik. Striemen, een slappe huid, een keizersnedelitteken… Ze lopen er niet mee te pronken. Nochtans zouden ze eigenlijk net trots moeten zijn om wat die buik heeft verwezenlijkt”, vertelt Annemie van Minimi.be, de spin-off van gezondheid.be.
Wat telt is niet zozeer de frequentie, wel het tijdstip in de menstruatiecyclus. De kans op een zwangerschap is het grootst als er vlak voor of op de dag van de eisprong gevrijd wordt.
Koffie, thee, frisdrank of energiedranken: overmatig dagelijks gebruik van cafeïne door zwangere vrouwen kan de ontwikkeling van het kind verstoren. Je kan dus beter de consumptie ervan beperken, maar waar ligt de limiet?
Proberen jullie zwanger te worden? Dan wil je natuurlijk bij elke poging zo snel mogelijk weten of het gelukt is. Voor een zwangerschapstest wacht je idealiter tot de dag dat je ongesteld zou moeten worden, maar zijn er ook tekenen die al vroeger op een zwangerschap wijzen?
Zout is aan natrium, een mineraal dat helpt om het vochtgehalte en de pH-balans van ons lichaam te handhaven. Ook tijdens de zwangerschap is zout essentieel, want het houdt de vloeistofniveaus in het lichaam in stand die nodig zijn bij de ontwikkeling van een baby.
Het is geweten dat langdurige stress tijdens de zwangerschap ongezond is voor zowel moeder als kind, maar Spaanse wetenschappers stellen nu zelfs dat stress vóór de bevruchting een invloed heeft op het geslacht van het kind.
Aan zwangere vrouwen wordt vaak een jodiumsupplement aangeraden. Maar sommige supplementen bevatten zeer hoge doses, en een te hoge jodiuminname kan gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind.
Wereldwijd worden onder andere door de toename van vruchtbaarheidsbehandelingen steeds meer tweelingen geboren, maar in verschillende westerse landen, waaronder België, is het aantal de laatste jaren aan het teruglopen door veranderingen in het IVF-beleid.
In de eerste drie maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van misselijkheid. Vaak gaat die misselijkheid gepaard met braken. Ongeveer één zwangere vrouw op twee heeft er in mindere of meerdere mate last van. Sommigen ervaren het alleen ’s morgens, anderen bijna de hele dag.
Wij halen vaak voorkomende uitspraken door onze factchecker om zo feiten van fabels te onderscheiden. Deze keer: Is het mogelijk om twee of zelfs drie keer te ovuleren tijdens dezelfde menstruatiecyclus?
Baby’s hebben nog maar heel weinig pigment in het lichaam en worden daarom automatisch met lichtkleurige ogen geboren. Maar hoe groot is de kans dat ze zo blijven?
De eerste nacht na de bevalling doen mama’s meestal amper een oog dicht, omdat de adrenaline nog door hun lijf giert (en ze liefst ook de hele nacht naar hun kindje kijken), maar de tweede (en derde) nacht is het doorgaans de baby die de mama uit de slaap houdt… Hoe komt dat?