Wat is de zesde ziekte?
dossier
De zesde ziekte, ook wel driedagenkoorts, roseola of exanthema subitum genoemd, is een frequent voorkomende kinderziekte die vooral kinderen tussen 6 maand en 3 jaar oud treft. De boosdoener is het herpesvirus (HHV) type 6. In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, is dat niet het virus dat herpes of een koortslip veroorzaakt.
Lees ook: Koorts bij baby’s: Hoe meten en wat kan je doen?
Wat zijn de symptomen?
Hoe kan je de zesde ziekte best behandelen?
Een dokter kan de ziekte vaststellen, maar aangezien ze ongevaarlijk is en vanzelf weer geneest, is verder geen behandeling nodig. Het kindje heeft er zelf meestal ook niet echt veel last van, al kan hij misschien wel wat minder eetlust hebben of wat huileriger zijn. Hij mag gerust in bad of douche, en hoeft zelfs niet per se binnen te blijven. Zolang hij niet echt last heeft van de koorts, kan je beter geen paracetamol geven. Koorts is een natuurlijk mechanisme om een infectie te bestrijden. Als virussen of bacteriën ons lichaam aanvallen, drijft ons immuunsysteem onze lichaamstemperatuur op zodat de groei van de ziekteverwekkers wordt afgeremd.
Lees ook: Varicella of windpokken: symptomen en behandeling
Is de ziekte besmettelijk?
Het virus is overdraagbaar via druppeltjes die vrijkomen tijdens het praten, hoesten en niezen, maar het is geen ernstige aandoening en ook ongevaarlijk voor zwangere vrouwen. Omdat bijna alle kinderen de zesde ziekte krijgen voor ze twee jaar oud zijn, is het zinloos om je kindje thuis te houden. Hij mag dus gerust naar de opvang of naar school, als hij ertoe in staat is.
Lees ook: Welke kinderziekten zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Bronnen: