- dossierBaarmoederhalskanker: symptomen, diagnose en behandeling
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierWat is RSV en waarom belanden zoveel baby's met RSV in het ziekenhuis?
- nieuwsWeinig bekend maar wijdverspreid: onze expert beschrijft HPV van A tot Z
- nieuwsGenieten in stijl op Tenerife
Hepatitis A kan je vakantie grondig verpesten
nieuws
Hepatitis (of virale geelzucht) is een ziekte die de lever aantast. Het herstel kan verschillende maanden in beslag nemen, en in bepaalde gevallen is er een risico op overlijden (1/1000).
“De Belgische studiegroep reisgeneeskunde stelt al jaren – in analogie met de WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) - dat van zodra je West-Europa verlaat - dat betekent naar de andere oever van de Middellandse Zee, naar Azië, naar Latijns-Amerika en naar Afrika - je moet gevaccineerd zijn tegen hepatitis A, ongeacht de duur van je verblijf”, zegt Prof. Van Gompel van het Antwerpse Tropisch Instituut ITG. “In Oost- en Zuid-Europa ligt het risico weliswaar beduidend lager dan in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, maar omdat de aantallen reizigers zo groot zijn, is hun aandeel in de import van hepatitis A niet onbelangrijk. Daarom is bij een wat langer of avontuurlijk verblijf in die landen een vaccinatie tegen hepatitis A geen luxe. Ook bijvoorbeeld het zuiden van Italië levert een risico op. Oesters, slechtgekookte mosselen of fruitpersen die niet behoorlijk schoongemaakt werden, zijn een mogelijke bron van besmetting.”
In 2004 werden in een hotel in Hurghada (Egypte) 351 gevallen van hepatitis A genoteerd, waaronder ook 6 Belgen. Na onderzoek bleek dat het gekoelde fruitsap bij het ontbijt de oorzaak was. Een jaar later werden 4 Deense toeristen in Antalya, Turkije, ernstig ziek door het hepatitis A virus. Na onderzoek bleek ijs met gedroogd fruit de waarschijnlijke bron. “De oplossing is eenvoudig”, stelt Prof. Van Gompel, “ indien je naar Egypte of Turkije gaat, wees gevaccineerd, vijf sterren of niet.”
Hepatitis A zit nog niet in het pakket van de gratis basisvaccinaties. “De gecombineerde A + B vaccinatie wordt op dit ogenblik enkel terugbetaald binnen het kader van de arbeidsgeneeskunde. Een aantal mutualiteiten doen op dit ogenblik wel een inspanning om een jaarlijks bedrag terug te betalen aan reisvaccinaties. Dit helpt zeker om de drempel voor vaccinatie te verlagen.”
Verdere informatie ivm vaccinatie en reizen is te vinden op www.itg.be.
Vraag raad aan Uw arts of apotheker.