Nieuwe Europese aanbevelingen ijzerinname bij kinderen
nieuws
3 tot 9% van de Europese kinderen van 1 tot 3 jaar lijdt aan bloedarmoede (anemie) door een ijzertekort. Bij baby's en kinderen kan een ijzertekort leiden tot groeivertraging, een vertraging van de cognitieve ontwikkeling (onomkeerbaar als dit optreedt tijdens het eerste levensjaar) en een verminderde weerstand tegen infecties.
IJzertekorten komen vooral voor bij kinderen met een laag geboortegewicht, kinderen die weinig borstvoeding en veel koemelk krijgen, en kinderen die weinig met ijzer verrijkte voedingswaren krijgen. Volgens de Belgische voedingsaanbeveling voor ijzer hebben zuigelingen tijdens de eerste drie levensmaanden 1,7 mg ijzer per dag nodig, in maand 4 en 5 tussen 4,3 en 10 mg en van zes maanden tot 10 jaar 10 mg.
Het Voedingscomité van de Europese Vereniging voor Kindergastroenterologie, Hepatologie en Voeding heeft daarom nieuwe richtlijnen opgesteld in verband met de ijzerinname van zuigelingen en baby’s tot 3 jaar. De richtlijnen verschenen in het Journal of Paediatric Gastroenterology and Nutrition.
• Het na de geboorte niet meteen afklemmen van de navelstreng van pasgeborenen maar enkele minuten wachten, waardoor zo veel mogelijk bloed uit de placenta naar het kind kan stromen, levert een goede ijzervoorraad op om ijzergebrek in de eerste levensmaanden te voorkomen.
• Het geven van ijzerpreparaten aan zwangeren is niet zinvol.
• Borstgevoede zuigelingen met een niet-afwijkend geboortegewicht hebben de eerste 6 maanden geen extra ijzer nodig.
• Kinderen met een normaal geboortegewicht die flesvoeding krijgen, moeten de eerste zes maanden met ijzer verrijkte melk krijgen (4 tot 8 mg per liter of 0,6 tot 1,2 mg per kg per dag).
• Kinderen met een matig laag geboortegwicht (2000-2500 g) moeten een ijzersupplement (1-2 mg per kg per dag) krijgen.
• Gewone koemelk mag slechts in beperkte hoeveelheid (max. 500 ml per dag) gegeven worden aan kinderen tot één jaar.
• Vanaf de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar moeten alle kinderen ijzerrijke bijvoeding krijgen, waaronder vlees en/of met ijzer verrijkte voedingswaren.