Vaak ziek? Misschien heb je een PID (primaire immuundeficiëntie)
nieuws
Dat we vaker verkouden zijn in de winter dan in de zomer, is normaal. Maar bij sommige mensen is ziek zijn veeleer regel dan uitzondering. Ze hebben voortdurend infecties en zijn kind aan huis bij de dokter. Klinkt dit scenario bekend, dan is er misschien meer aan de hand. Naar schatting lijdt 1 op 2.000 Belgen aan een aangeboren immuunstoornis of primaire immuunstoornis (PID).
Normaal gezien zal het immuunsysteem indringers zoals virussen of bacteriën herkennen en bestrijden. Bij mensen met een immuundeficiëntie werkt het afweersysteem evenwel niet goed. Daardoor worden ze vaker en ernstiger ziek dan anderen. De primaire immuunstoornis (PID) is een categorie binnen deze groep van immuunstoornissen.
Wat is PID?
PID (primaire immuundeficiëntie) is een aangeboren defect in het immuunsysteem. Dat maakt de patiënt erg vatbaar voor chronische en ernstige infecties. Bij de meeste PID-patiënten is een behandeling noodzakelijk. Zij krijgen soms extra antistoffen of immunoglobulines, omdat ze die zelf te weinig hebben of omdat ze niet goed werken. Ook antibiotica kan een behandeling zijn bij PID, net zoals stamceltransplantatie. Er zijn wel meer dan 430 verschillende PID’s bekend.
In Europa zijn er één tot tien gevallen van PID per 100.000 inwoners. Desondanks is er nog veel onderdiagnose van de ziekte. De signalen passen immers bij vele andere ziektebeelden. Ons immuunsysteem is sterk verweven met de rest van ons lichaam. Daarom kunnen mensen met PID verschillende klachten hebben. Ze lijken op de symptomen van een ‘banale’ infectie en zijn dus moeilijk herkenbaar als PID. De diagnose van PID wordt dan ook vaak laat of niet gesteld.
Afhankelijk van hoe ernstig de afwijking bij PID is, lopen patiënten bij een laattijdige diagnose risico op ernstige gevolgen, zoals herhaalde infecties of ontstekingen, ontwikkeling van auto-immuunziekten, allergieën en zelfs orgaanschade. De levenskwaliteit van een persoon met PID kan dan ook aanzienlijk verminderen.
Doe de test
Een vroege diagnose is bij PID dus zeer belangrijk. Zo kan een patiënt snel de juiste behandeling krijgen en vermindert de kans op blijvende schade.
Als je vermoedt dat er bij jezelf of bij je kind meer aan de hand is, doe dan de test aan de hand van bepaalde terugkerende alarmsignalen. Ga daarvoor naar de website
www.vaakziek.be en vink de stellingen aan die van toepassing zijn.
Als de test uitwijst dat twee of meer alarmsignalen aanwezig zijn, is een verwijzing naar een arts aanbevolen om de testresultaten te bespreken. Hij zal vervolgens enkele onderzoeken uitvoeren om na te gaan of er daadwerkelijk sprake is van PID en/of zal je doorverwijzen naar een specialist in PID. Als hij de diagnose stelt van PID, kan er ook snel een behandeling volgen.
Bijkomende informatie over PID kan gevonden worden via BePOPI, de nationale PID patiëntenvereniging en de artsenvereniging BPIDG (Belgian Primary Immune Deficiency Group).
BEL-HIZ-0161 12/2022
In samenwerking met CSL Behring
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: september 2023
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.