Keelontsteking: ontsteking van de keelamandelen (tonsillitis)
dossier Tonsillitis is een ontsteking van de keelamandelen (tonsillen). De aandoening komt het meeste voor bij kinderen. Vaak is er ook sprake van een infectie in en rond de keel, een keelontsteking (faryngitis).
Oorzaken
Lees ook: Een brok in de keel: onschuldig of niet?
Klachten
Lees ook: Wat is het best bij keelpijn: koude of warme dranken?
Diagnose
De tonsillen zijn goed zichtbaar wanneer de achterkant van de mondholte met een lampje wordt bekeken. Als ze ontstoken zijn, zijn de amandelen gezwollen en vuurrood, vaak met witte plekjes. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig. Als er een verdenking bestaat op de ziekte van Pfeiffer of als de tonsillitis ernstig is en lang duurt, dan zal de arts een bloedonderzoek doen waarbij wordt gekeken naar de witte bloedcellen, en een test om te controleren op de ziekte van Pfeiffer.
Lees ook: Behandeling van acute keelpijn (angina)
Behandeling
De verschijnselen van tonsillitis verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot een week. De keelpijn kan worden verlicht door koude vloeistoffen te drinken of een waterijsje te eten. Zachte voeding is minder pijnlijk dan vaste voeding. Sommige mensen hebben baat bij regelmatig gorgelen met warm zout water. Neem voldoende rust. Als je veel last hebt, kan je de verschijnselen onderdrukken met pijnstillers, die vaak ook koortswerend werken (bijvoorbeeld paracetamol).
Als de infectie ernstig is en het vermoeden bestaat dat ze veroorzaakt is door bacteriën, kan de huisarts in sommige gevallen antibiotica voorschrijven.
Als de tonsillitis steeds terugkeert of als de tonsillitis verwikkelingen veroorzaakt, kan operatieve verwijdering van de keelamandelen nodig zijn (tonsillectomie).
Lees ook: Verwijderen van keel- en/of neusamandelen (tonsillectomie en/of adenotomie )
Lees ook: Van keelpijn tot keelontsteking: Wat kan je zelf doen?