Gerelateerde artikels
Aantal keizersneden varieert sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis
nieuws
Het aandeel keizersneden in België schommelt rond de 21 procent. Dit is een aanvaardbaar cijfer in Europa. Er zijn echter grote verschillen tussen de Belgische ziekenhuizen: het cijfer varieert van 11,8 procent tot 32,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).
In elke regio in België bestaan er belangrijke verschillen tussen de ziekenhuizen. Deze variabiliteit tussen materniteiten is volgens het IMA te groot. Soms is hier een eenvoudige verklaring voor. Zo ligt het aantal keizersneden hoger in de verwijscentra voor meer complexe gevallen of in universitaire ziekenhuizen. Maar ook na uitzuivering van deze cijfers blijft het verschil tussen bepaalde materniteiten te groot.
Op de website van IMA vindt u een overzicht van het aantal keizersneden per ziekenhuis.
Tendens tot keizersneden ‘on demand’
Een keizersnede is een chirurgische ingreep die het leven van de moeder en het kind kan redden als de ingreep om duidelijk omschreven medische redenen wordt uitgevoerd. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) stelt in een studie over geplande keizersneden echter vast dat deze ingreep de voorbije 30 jaar steeds vaker een routine wordt en zelfs op vraag van de toekomstige ouders om persoonlijke redenen én zonder medische oorzaak wordt uitgevoerd. Ook gynaecologen stellen vaak een keizersnede voor, omdat dit beter in hun agenda kan worden ingepast.
Keizersnede zonder medische indicatie levert geen gezondheidsvoordeel op
Er bestaat geen enkel bewijs dat keizersneden zonder medische indicatie een gezondheidsvoordeel opleveren voor moeder en/of kind. Steeds meer publicaties melden zelfs negatieve gevolgen op korte en lange termijn. Een belangrijk deel van de risico’s na een keizersnede heeft betrekking op het verloop van de volgende zwangerschappen.
Lees ook: Acht redenen waarom u beter niet kiest voor een keizersnede