Preventie bronchiolitis beter terugbetaald
nieuws
Vanaf oktober kunnen meer risicozuigelingen behandeld worden tegen bronchiolitis. Bronchiolitis slaat elk jaar tussen oktober en maart toe in ons land. Het is de meest voorkomende reden waarom baby’s in het ziekenhuis worden opgenomen: het treft jaarlijks zo’n Belgische 6000 zuigelingen. Bronchiolitis wordt vooral veroorzaakt door het respiratoir syncytiaal virus (RSV). Deze virale infectie van de onderste luchtwegen kan zeer gevaarlijk zijn voor premature baby’s.
Voorheen hing de terugbetaling van de preventieve behandeling tegen RSV af van het behandeltraject in de eerste levensdagen. Premature baby’s die endotracheaal beademd werden, kwamen in aanmerking voor de terugbetaling. Dat was niet het geval voor prematuurtjes die behandeld werden via de nasale CPAP methode. De doeltreffende CPAP methode is minder invasief dan andere beademingstechnieken en wordt steeds vaker gebruikt in neonatale centra.
Vanaf dit bronchiolitisseizoen hebben alle baby’s die jonger zijn dan 6 maanden en die tussen 28 en 32 weken geboren werden, recht op een preventieve behandeling. Dit ongeacht de ondersteuningstechniek waarvoor in de eerste 48 uur van hun leven werd gekozen.
Het RSV virus is zeer besmettelijk. Zo goed als alle kinderen worden voor ze twee jaar oud zijn, besmet met het RSV virus. Twee derde van de kinderen wordt al in het eerste levensjaar besmet. De meeste kinderen krijgen een stevige verkoudheid en zijn één tot twee weken later weer genezen: ze ontwikkelen geen complicaties. Voor risicozuigelingen is het wel een ernstige bedreiging voor hun gezondheid.
Er bestaat vandaag geen behandeling tegen RSV. Ouders kunnen enkel de koorts bestrijden en de neus vrijmaken. Precies daarom is preventie zo belangrijk.
Meer info:
www.bronchio.be.
Lees ook: Bronchiolitis: virale infectie van de onderste luchtwegen