Opgepast voor seksueel overdraagbare infecties op reis

nieuws Op reis is de kans op toevallige seksuele contacten veel hoger. Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) of Infecties (SOI) kunnen dan ook een belangrijk probleem vormen, zeker voor mensen die alleen of met enkele vrienden rondreizen. Zelfs een éénmalig onveilig seksueel contact kan voldoende zijn om zelf besmet te worden.

• Bij genitale of orale seksuele contacten met een niet vaste en niet exclusieve partner is het gebruik van een condoom een absolute vereiste.
• Koop uw condooms vóór de reis, omwille van de minder goede kwaliteit van de lokaal aangeschafte condomen;
• bewaar condooms op de juiste manier liefst op een koele en donkere plek, niet in de zon of portemonnee;
• doe condooms in de handbagage tijdens de vlucht ; de lage temperatuur in de laadruimte van een vliegtuig kan de condooms beschadigen;
• Wanneer het condoom samen met een glijmiddel op waterbasis (bv. Gynintim® gel, KY®-gel) gebruikt wordt, is de kans op scheuren van het condoom veel kleiner.

• Vaccinatie tegen hepatitis B is bij mogelijke seksuele risicocontacten aangewezen.

• Pas op met drank: Menig toevallig en onveilig seksueel contact heeft plaats onder invloed van alcohol.

• SOA kunnen ook overgedragen worden via besmet bloed en andere lichaamsvochten.

Vermijd zo veel mogelijk injecties omdat de naalden altijd kunnen besmet zijn. Een inspuiting laat men enkel maar toedienen indien de geneesmiddelen niet via de mond kunnen toegediend worden. Wanneer men voor lange tijd onderweg is in afgelegen streken, is het verstandig enkele steriele naalden (SC en IM) en spuiten (2 en 5 cc) te voorzien in de reisapotheek voor het geval men toch een injectie moet krijgen. Dit wordt best vergezeld door een kort medisch attest dat bevestigt dat deze naalden voor medisch gebruik en niet voor intraveneus druggebruik bedoeld zijn.
• Ook tatoeëringen, acupunctuur, doorprikken van oorlellen en andere piercings, scheermesjes, enz. kunnen een bron van besmetting zijn.

• Als u in het buitenland een bloedtransfusie nodig heeft, loopt u extra kans besmet te raken. In de meeste ontwikkelingslanden moet een bloedtransfusie vermeden worden. Een goede reisverzekering garandeert een snel transport van de benodigde middelen of zelfs van de patiënt op zeer korte termijn. Een minimumvoorzorg is het bekend zijn van de bloedgroep van alle medereizigers (bloedgroepkaartje op zak).

Een soa gaat nooit vanzelf over dus is het belangrijk dat u niet lang met een (vermoedelijke) soa doorloopt. Raadpleeg in elk geval een arts indien u in het buitenland onbeschermd seksueel contact hebt gehad – dat wil zeggen: zonder condoom – met een nieuwe partner, ook al zijn er geen symptomen. Veel soa geven geen of slechts vage klachten. Je kan dus besmet zijn met een soa zonder dat je dat merkt.
Soa kunnen tot uiting komen door genitale symptomen zoals:
• puisten of zweren
• jeuk
• pijn bij het vrijen
• vaginale afscheiding of een abnormale afscheiding van de penis

De meeste soa kunnen makkelijk door een arts opgespoord worden. Het kan enkele dagen duren voor de uitslag van een onderzoek bekend is.
In afwachting van dat resultaat en wanneer blijkt dat u een SOA hebt opgelopen, moet u veilig vrijen (met condoom). Indien u een SOA hebt, moeten al uw seksuele partners zich laten onderzoeken en zo nodig behandelen.
Vervolgconsulten zijn nodig na 3 en na 6 maanden, overeenkomend met de periode waarin de labotesten nog positief kunnen worden na een mogelijk besmettend contact.


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram