Hersenstimulatie voor dystonie-patiënten

nieuws Dystonia is een ernstige en invaliderende aandoening en wordt gekarakteriseerd door plotselinge en onvrijwillige spiersamentrekkingen waarbij delen van het lichaam - in sommige gevallen permanent - dwangmatig in abnormale houdingen worden geplaatst. Meer dan 80.000 mensen in Europa lijden aan deze ziekte.
De afgelopen 10 jaar is er regelmatig onderzoek gedaan naar neurostimulatie therapie als behandeling van bewegingsstoornissen bijvoorbeeld als gevolg van Parkinson. Een nieuwe studie onderstreept de veiligheid en doeltreffendheid van neurostimulatie als behandeling voor patiënten met een slopende vorm van dystonia in meerdere lichaamsonderdelen - een groep van patiënten waarbij de beschikbaar medische behandeling geen verbetering opleverde. Patiënten kregen een medisch apparaat geïmplanteerd dat lichte electrische stroomstootjes stuurt naar gedeelten van de hersenen die betrokken zijn bij motorische bewegingen. Dankzij de opzet van het onderzoek (dubbelblind, gerandomiseerd en gecontroleerd klinisch onderzoek) kunnen voor het eerst belangrijke conclusies getrokken worden.
Alle 40 patiënten die meegedaan hebben aan het onderzoek kregen een neurostimulatiesysteem geïmplanteerd, waarbij de electroden werden verbonden met de globus pallidus (onderdeel van de ganglia) dat vrijwillige beweging op onbewust niveau reguleert. Na zes maanden neurostimulatie was de gemiddelde verbetering van de motorische bewegingen 46%, hetgeen grote invloed heeft op de kwaliteit van het dagelijks leven van mensen.

Lees ook: Dystonie

Lees ook: Ziekte van Parkinson

bron: New England Journal of Medicine

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram