Oorwormen zijn onschadelijk voor de mens
dossier
De Nederlandse naam ‘oorworm´ is misleidend, omdat het geen wormen zijn, en ze ook niet in het oor van de mens kruipen. Oorwormen zijn totaal ongevaarlijk voor de mens.
De oorworm (Forficula auricularia) heeft een slank afgeplat lichaam met een tangvormig aanhangsel aan het achterlijf. Wanneer een oorworm opgepakt wordt, kromt deze direct het achterlijf naar boven en tracht met de geopende tangen te knijpen. Oorwormen gebruiken hun tang om ´s nachts vliegen en kleine rupsen te vangen, die ze dan over hun rug heen naar de mond brengen. De tangen helpen ook bij het ontvouwen van de achtervleugels en spelen een rol bij de copulatie.
Onschadelijk
Oorwormen zijn volkomen onschadelijk voor de mens. Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan.
Oorwormen zijn voornamelijk aaseters en rovers. Ze voeden zich met dood plantenmateriaal, kleinere insecten, larven en slakken. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen, kunnen ze zich ook voeden met bloemen, groenten of fruit. De schade is te zien als vele onregelmatige gaatjes in de bladen, bloembladen. Jonge oorwormen lijken zich voornamelijk aan zaailingen tegoed te doen, ouderen eerder aan allerlei bloemen. Let vooral op voor rozen en dahlia´s. Andere planten zijn klaver, zinnia´s, vlinderstruiken, kaasjeskruid, sla, aardbeien, selder, aardappelen, jonge boontjes en bieten, jonge grasscheuten en jonge wortels. Het beschadigt maïs door zich aan de ´zijde´ tegoed te doen. Schrik niet als er per toeval eentje in een rijpe appel, pruim te vinden is (natuurlijk enkel fruit van eigen, onbespoten of onbehandelde bomen/struiken). Ze voeden zich doorgaans enkel met fruit als dit al door andere insecten, barsten, ziekten reeds beschadigd is. Ze lusten ook onze voeding als die nogal vet is, zoals bloem, brood en koekjes.
De oorworm is uitermate geschikt voor de biologische bestrijding van bladluis. De oorworm voedt zich met bladluizen, mijten, larven en eieren van insecten en andere parasieten. De oorworm is dus een zeer nuttig insect voor het onder controle houden van bladluisplagen.
Om oorwormen te krijgen waar je ze hebben wil, is een opgehangen omgekeerde bloempot - gevuld met stro, met een oude kous gevuld met plantaardig afval - voldoende. Nog eenvoudiger is een plank op de grond (liefst onbehandeld hout), schors, snoeiafval leggen, waaronder zij zich zullen schuilen.
Tijdens de zomermaanden kan men oorwormen binnenshuis terugvinden. Vooral wanneer het buiten erg droog is, zullen ze binnen op zoek gaan naar vochtige plaatsen. Binnen zullen ze echter geen schade aanrichten en spoedig sterven van honger en uitdroging.
Een behandeling van de omgeving waar deze insecten zich schuilhouden met insecticiden moet beslist worden afgeraden. De zich overdag schuilhoudende oorwormen bereikt men niet of nauwelijks, terwijl een dergelijke behandeling wel allerlei andere nuttige insecten kan doden.
Mocht u toch overlast ondervinden van de oorworm, dan kunt u het beste rond uw huis al het rottend materiaal opruimen en eventuele schuilplaatsen verwijderen. (platte stenen, planken, afval, etc.) en vervolgens op enige aftand van uw woning een buffer aanleggen van bloempotten gevuld met vochtig stro of hooi.
In uw woning kunt u de oorwormen vangen d.m.v. een vochtige dweil of krant in de hoeken te plaatsen. ’s Ochtends kunt u de dweil of krant leeggooien in de tuin.