80 procent zwangere vrouwen kiest voor de NIPT
nieuws
Sinds 1 juli 2017 wordt de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor zwangere vrouwen, die grote genetische afwijkingen kan detecteren bij de baby, volledig terugbetaald in België. De test, een bloedonderzoek, wordt nu massaal toegepast, waardoor het aantal invasieve prenatale testen zoals vruchtwaterpuncties en vlokkentesten is gehalveerd.
De NIPT is in de eerste plaats bedoeld om trisomie 21, 18 en 13 op te sporen, dat zijn de drie grootste chromosomale afwijkingen die ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken, waaronder het
syndroom van Down. In de Belgische genetische centra screent de NIPT niet alleen de drie bovenstaande, maar álle chromosomen (genoomwijde test). Daardoor kan de test ook andere zeldzame
genetische afwijkingen opsporen en dat niet alleen bij de
baby, maar ook bij de zwangere vrouw zelf.
Lees ook: Niet-invasieve prenatale test (NIPT) spoort bloedkankers op
Nauwkeurig resultaat
Een grootschalige studie van alle genetische centra in België, gecoördineerd door het centrum menselijke erfelijkheid van UZ Leuven, meldt dat sinds de volledige terugbetaling 80 procent van alle zwangere vrouwen voor de NIPT kiest. Bij ongeveer 1 op de 200 zwangerschappen wordt zo een afwijking vaststelt. Het aantal vals positieve en vals negatieve resultaten blijkt bijzonder klein, wat de betrouwbaarheid van de test bevestigt. De cijfers tonen ook aan dat in 2018 een derde minder kinderen met het downsyndroom (trisomie 21) werd geboren dan in 2014, van 0,06% naar 0,04% van alle pasgeborenen. Die daling is vermoedelijk ook toe te schrijven aan de toegenomen nauwkeurigheid en bredere toepassing van de NIPT de afgelopen jaren.
Lees ook: NIPT-test kan ook geslacht bij tweelingen bepalen
Minder invasieve tests
Dr. Lore Lannoo, gynaecoloog in UZ Leuven: “Invasieve testen zoals vruchtwaterpuncties en vlokkentesten worden nu minder vaak uitgevoerd om genetische afwijkingen vroeg op te sporen. Ze zijn alleen nog nodig bij een afwijkend NIPT-resultaat of wanneer de eerste echografie mogelijke foetale problemen detecteert. Met de NIPT kunnen we bovendien sommige zwangerschapscomplicaties vroeger opsporen. In andere lopende studies bekijken we of we de reikwijdte van de NIPT nog verder kunnen verbreden, bijvoorbeeld om hoogrisicozwangerschappen te herkennen, wat de test nog veel kostenefficiënter zou maken voor onze gezondheidszorg.”
België was het eerste land, en is nog altijd een van de weinige, waar de test volledig wordt terugbetaald.
Bronnen:
Lees ook: Genetische NIP-test toont aan of moeder draagster is van ziekte van Duchenne
Laatst bijgewerkt: mei 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.