Campagne zwangerschap en kinkhoestvaccinatie

nieuws Kinkhoest is de laatste jaren aan een opmars bezig en treft steeds meer jonge baby’s, soms met fatale gevolgen. Op advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) laten zwangere vrouwen zich daarom best tijdens elke zwangerschap vaccineren tegen kinkhoest. Op die manier beschermen ze zowel zichzelf als hun baby, zelf al vóór de geboorte. Het Agentschap Zorg en Gezondheid lanceert een sensibilisatiecampagne om zwangere vrouwen en hun omgeving te informeren over de risico's van kinkhoest, het belang van vaccinatie tijdens de zwangerschap en het gratis aanbod van kinkhoestvaccinatie in Vlaanderen.

Kinkhoest (of pertussis) is een ernstige ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. Baby’s en jonge kinderen met kinkhoest hebben hevige hoestbuien, een gierende ademhaling en kunnen blauw aanlopen. Te vroeg geboren of pasgeboren baby’s hoesten minder of niet, maar lopen meer risico op een ademhalingsstilstand. Kinkhoest tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte of een miskraam als gevolg van de hevige hoestbuien.
Omdat het aantal gevallen van kinkhoest de laatste jaren is toegenomen, heeft de HGR haar advies over kinkhoestvaccinatie bij volwassenen vorig jaar geactualiseerd. Dat sluit aan bij gezondheidsdoelstelling vaccinaties waarbij de Vlaamse overheid ernaar streeft dat tegen 2020 50% van de zwangere vrouwen zich laat vaccineren.

In het advies wordt aanbevolen dat alle zwangere vrouwen zich tijdens elke zwangerschap laten vaccineren, bij voorkeur tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Op die manier geeft de moeder via de navelstreng extra antistoffen door aan de baby, vooral vanaf week 30 van de zwangerschap. Bij vaccinatie vóór de zwangerschap gaan er minder antistoffen naar de baby. Kinkhoestvaccinatie wordt daarom aangeraden tijdens elke zwangerschap, ook als je als volwassene al eerder een kinkhoestvaccin kreeg. Ook de omgeving van pasgeboren baby’s (partner, andere kinderen in huis, grootouders, …) wordt best goed gevaccineerd. Volwassenen met kinkhoest hebben vaak enkel last van een aanslepende hoest, maar kunnen op die manier wel baby’s besmetten.

Vanaf 1 juli 2014 stelt de Vlaamse overheid combinatievaccins tegen tetanus, difterie en kinkhoest gratis ter beschikking van de vaccinatoren in Vlaanderen om zwangere vrouwen te vaccineren en om een herhalingsinenting toe te dienen aan volwassenen.
Vanaf half juli lanceert Zorg en Gezondheid een sensibilisatiecampagne over kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap. Via affiches en folders bij gynaecologen, huisartsen, materniteiten, wil de Vlaamse overheid zwangere vrouwen en hun omgeving informeren over de risico's van kinkhoest, het belang van vaccinatie tijdens de zwangerschap en het gratis aanbod van kinkhoestvaccinatie.

Lees ook: Vaccinatie bij zwangere vrouwen

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram