beroepsziekten

Ziekten die worden veroorzaakt door factoren die betrokken zijn bij de werkgelegenheid.

Leptospirose (rattenziekte) en ziekte van Weil

Leptospirose (rattenziekte) en ziekte van Weil
dossier 2/12/2024

Leptospirose is een zeldzame infectie die veroorzaakt wordt door een besmetting met de Leptospira bacterie. Kleine knaagdieren, huisdieren en boerderijdieren kunnen drager zijn en zo ook mensen besmetten. Zonder behandeling kan een ernstige vorm van leptospirose, de ziekte van Weil, dodelijk zijn.

lees meer »

Ziekte van Lyme: hoe ernstig is een besmetting?

Ziekte van Lyme: hoe ernstig is een besmetting?
dossier 10/05/2024

De ziekte van Lyme is een infectie, veroorzaakt door de Borrelia-bacterie, waarvan teken drager kunnen zijn. Symptomen zijn soms uitgesproken, zoals een rode, ronde huidvlek, maar kunnen ook uitblijven. Nochtans is ingrijpen belangrijk, want onbehandeld leidt de ziekte tot ernstige gezondheidsproblemen.

lees meer »

Beroepsziekten in België

Beroepsziekten in België
dossier 9/02/2024

Beroepsziekten worden gedefinieerd als ziekten die direct verband houden met het werk dat iemand uitvoert, zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen, lichamelijke belasting of psychosociale stress. Welke vergoeding kan je krijgen voor een beroepsziekte? En hoe verloopt de procedure?

lees meer »

Hoe kan je asbest herkennen en verwijderen?

Hoe kan je asbest herkennen en verwijderen?
dossier 8/08/2023

Het is belangrijk dat risicovol asbest verwijderd wordt. Een asbestlabo of expert kan je daarbij helpen, maar je kan ook zelf controleren op asbest. Hoe kan je asbest herkennen? En kan je het asbest ook zelf verwijderen?

lees meer »

Lage rugpijn: mogelijke oorzaken en wat kan je doen?

Lage rugpijn: mogelijke oorzaken en wat kan je doen?
dossier 22/06/2023

Zeven op tien mensen tussen 35 en 64 jaar hebben last van lage rugpijn. Dat vooral de onderrug wordt getroffen is niet zo verwonderlijk als men weet dat dat deel van de rug het zwaarste gewicht moet torsen. We belasten onze onderrug nog eens extra zwaar door ons zittend leven.

lees meer »

Hoe gevaarlijk is asbest voor je gezondheid?

Hoe gevaarlijk is asbest voor je gezondheid?
dossier 31/01/2023

Ook al komen er geen nieuwe producten meer bij, je kan nog steeds met asbest in aanraking komen tijdens schoonmaak, herstel, renovatie of verwijdering van asbesthoudende materialen. Wat zijn de risico's voor je gezondheid?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Test jezelf: RSI

Test jezelf: RSI
testen 28/02/2020

De term RSI is de afkorting van 'Repetitive Strain Injury'. Letterlijk betekent de term 'lichamelijke aandoening door herhaalde overbelasting'. Het is een verzamelterm voor diverse pijnklachten ten gevolge van een chronische overbelasting.

lees meer »

Burn-out is werkgerelateerde ziekte

Burn-out is werkgerelateerde ziekte
nieuws 23/01/2017

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil een burn-out erkennen als beroepsgerelateerde ziekte. Op die manier kunnen preventiecampagnes opgezet worden en begeleiding voorzien worden om mensen terug aan het werk te krijgen.

lees meer »

Wat is beroepsastma?

Wat is beroepsastma?
dossier 2/06/2016

Ongeveer 10 à 15 % astmagevallen bij volwassenen ontstaat op het werk door een stof waarmee u vaak in contact komt. Beroepsastma treft vooral jonge mensen tussen dertig en veertig jaar oud. Niet meer in contact komen met de veroorzakende stof is de enige goede oplossing voor een bewezen beroepsastma.

lees meer »

Kan u astma hebben zonder dat u allergisch bent?

nieuws 3/05/2016

Veel mensen denken dat astma alleen voorkomt bij mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld plantenpollen, huisdieren, huistofmijt, bepaalde voedingsmiddelen... Maar sommige jonge astmapatiënten en veel mensen bij wie de astma op latere leeftijd ontstond, hebben geen enkele allergie.

lees meer »

18 bewezen risicofactoren voor kanker

18 bewezen risicofactoren voor kanker
nieuws 4/02/2016

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt op basis van onderzoek bij mens en dier lijsten op van stoffen die zeker kankerverwekkend zijn (categorie 1), die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn (categorie 2A)

lees meer »

Lopers besmet met ‘rattenziekte’ na loopwedstrijd

nieuws 3/10/2015

2.500 deelnemers aan de spectaculaire Titan Run in Nijlen, midden vorige maand, zijn tijdens deze obstakelloop mogelijk besmet geraakt met leptospirose, de zogenaamde rattenziekte of modderkoorts. Alvast drie deelnemers belandden erg ziek in het ziekenhuis.

lees meer »

Zieke werknemers mogen aangepast werk hervatten

nieuws 21/05/2014

Een zieke werknemer kan na een periode van volledige arbeidsongeschiktheid het werk gedeeltelijk hervatten met behoud van (een deel van) zijn/haar ziekte-uitkering, om op die manier opnieuw te wennen aan een voltijds arbeidsritme.

lees meer »

Asbest nog gevaarlijker dan gedacht

nieuws 21/03/2011

Jaarlijks sterven in België ruim 200 mensen ten gevolge van mesothelioom, een zeer kwaadaardige kanker. Blootstelling aan asbest is veruit de voornaamste oorzaak van deze kanker, zo waarschuwt het Asbestfonds.

lees meer »

Zwangeren en hartpatiënten mogen niet naar de kinderboerderij

nieuws 2/03/2011

Als u zwanger bent, een hartprobleem hebt (zoals een beschadiging van de hartklep) of een klepprothese draagt, een vaatprobleem hebt (en hierdoor drager bent van een vaatprothese), of als uw immuniteit door een ziekte of een behandeling (cortisone, kanker, transplantatie, hiv-besmetting …) verminderd is, dan bent u bijzonder gevoelig voor Q- koorts.

lees meer »

LED-lampen gevaarlijk voor de ogen?

nieuws 2/12/2010

Volgens het Franse gezondheidsagentschap l'Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail (Anses) kunnen sommige LED-lampen gevaarlijk zijn voor de ogen, vooral bij kinderen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram