bloedingen

Nieuwe regels bloedgeven

Nieuwe regels bloedgeven
nieuws 8/09/2017

Vanaf 7 september treedt de nieuwe ‘Bloedwet’ in werking. Concreet heft deze nieuwe wet de levenslange uitsluiting op voor onder andere mannen die seks hebben met mannen (MSM).

lees meer »

Daarom doet een snee van papier zoveel pijn

nieuws 6/10/2016

Een stuk papier is een onschuldig voorwerp, tot je met de zijkant in het topje van je vinger snijdt. Journalist Jason Goldman van de Britse omroep BBC zocht uit hoe het komt dat net deze sneetjes zo venijnig zijn.

lees meer »

Shaken Baby Syndroom

Shaken Baby Syndroom
dossier 10/08/2016

Door te schudden gaat het hoofdje van een baby zeer snel heen en weer en dit met een grote kracht. Op dat ogenblik kunnen de fijne adertjes scheuren en bloedingen veroorzaken in de hersenen.

lees meer »

Mag u zwanger worden als u draagster bent van hemofilie?

Mag u zwanger worden als u draagster bent van hemofilie?
nieuws 26/04/2016

Hemofilie is een aangeboren ziekte die gekenmerkt wordt door een verkeerde stolling van het bloed. Hemofiliepatiënten bloeden niet meer dan andere mensen, maar ze bloeden frequenter en langer. Hemofilie komt vrijwel uitsluitend bij mannen voor, maar vrouwen die draagster zijn van het hemofilie-gen, kunnen de ziekte wel doorgeven aan hun kinderen.

lees meer »

Hemofilie en zwangerschap

Hemofilie en zwangerschap
dossier 21/04/2016

Hemofilie is een aangeboren ziekte die gekenmerkt wordt door een verkeerde stolling van het bloed. Hemofiliepatiënten bloeden niet meer dan andere mensen, maar ze bloeden frequenter en langer. Hemofilie komt vrijwel uitsluitend bij mannen voor, maar vrouwen die draagster zijn van het hemofilie-gen kunnen de ziekte wel doorgeven aan hun kinderen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Kunnen vrouwen hemofilie hebben?

Kunnen vrouwen hemofilie hebben?
nieuws 15/04/2016

Hemofilie is een erfelijke aandoening die gekenmerkt wordt door een verkeerde stolling van het bloed. De oorzaak is een tekort aan een stollingsfactor in het bloed.? Deze stollingsfactoren (VIII of IX) worden bij hemofilie onvoldoende of in het geheel niet door het lichaam zelf aangemaakt.

lees meer »

Splenectomie: verwijderen van de milt

dossier 11/12/2014

De milt is een vuistgroot orgaan in de vorm van een koffieboon, dat linksboven in de buikholte ligt, tussen lever en maag, vlak onder de ribbenboog. Het is een kwetsbaar orgaan dat enigszins beschermd wordt door de onderste ribben.

lees meer »

Kan ebola ook in België opduiken?

Kan ebola ook in België opduiken?
nieuws 24/10/2014

De kans dat een met ebola besmet persoon in België terecht komt is heel klein, maar kan niet volledig uitgesloten worden. Er zijn tot nu toe enkele gevallen bekend van export of besmetting buiten Afrika:

lees meer »

Waarom we de ebola-uitbraak in West-Afrika ernstig moeten nemen

nieuws 2/07/2014

De ebola-epidemie die nu al zo’n zes maanden in West-Afrika woedt, is de zwaarste en dodelijkste epidemie van het virus ooit. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt intussen een crisisvergadering over de toestand in West-Afrika. En terecht, want om volgende redenen is het nodig de uitbraak van het virus ernstig te nemen:

lees meer »

Bloedgroepen

Bloedgroepen
dossier 9/02/2014

Er bestaan verschillende bloedgroepen. De bloedgroepen worden bepaald door de bloedgroepantigenen, dit zijn eiwitten op de buitenkant van de rode bloedcellen.

lees meer »

Erfelijke bloedarmoede door enzymdefecten

Erfelijke bloedarmoede door enzymdefecten
dossier 1/01/2014

Bij deze (vrij zeldzame) erfelijke stofwisselingsziekten worden de rode bloedcellen vernietigd (= hemolyse) vóór hun normale levensduur (ong. 4 maanden) is verstreken. Daardoor ontstaat bloedarmoede (hemolytische anemie).

lees meer »

De vijf stappen van wondverzorging

nieuws 19/08/2013

U bent gevallen met de fiets, u hebt zich in de vinger gesneden of bent gebeten door een hond… De verzorging van een wond moet op een correcte manier gebeuren, want via een open wond hebben verschillende soorten microben zoals bacteriën, schimmels en virussen onbeperkt toegang tot het organisme

lees meer »

Wie loopt risico op baarmoederhalskanker?

nieuws 2/06/2013

Elk jaar worden in Vlaanderen ongeveer 350 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram