EHBO

Video: Tekenbeet app

Video: Tekenbeet app
video 26/06/2017

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

lees meer »

Intoxicatie door huishoudproducten

dossier 19/04/2017

Volgens gegevens van het Antigifcentrum wordt 32% van de intoxicaties nog steeds veroorzaakt door huishoudproducten. In méér dan de helft van de gevallen gaat het om een accidentele inname door kinderen tussen 1 en 4 jaar oud.

lees meer »

Rode Kruis vernieuwt eerstehulpopleidingen

Rode Kruis vernieuwt eerstehulpopleidingen
nieuws 13/09/2016

Rode Kruis vernieuwt eerstehulpopleidingen. Elke vijf jaar worden de opleidingen en het lesmateriaal van de basiscursus Eerste Hulp aangepast aan de wetenschappelijke vooruitgang. Het Rode Kruis roept iedereen op deze gratis eerstehulpopleiding te volgen.

lees meer »

Eerste hulp bij blikseminslag

dossier 3/07/2016

Iedereen heeft wel eens verhalen gehoord over mensen of dieren die getroffen werden door een bliksem. Wanneer we dan de vraag zouden stellen wat we moeten doen indien iemand getroffen is door een bliksem, blijft het meestal opvallend stil, een reden te meer om even stil te staan bij dit item.

lees meer »

Video: Hyperventilatie

Video: Hyperventilatie
video 23/05/2016

Hyperventilatie is een lichamelijke reactie op onderliggende emoties. Doordat het slachtoffer snel en diep ademt kunnen allerhande ziektetekens optreden.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

1 Belg op 2 durft niet te reageren bij een hartstilstand

1 Belg op 2 durft niet te reageren bij een hartstilstand
nieuws 9/04/2016

Jaarlijks zijn in België 10.000 mensen het slachtoffer van een hartstilstand buiten een ziekenhuis: op straat, op het werk of thuis. Minder dan 10% van hen overleeft het. Van diegenen die een hartstilstand overleven, hebben 4 op 5 dit te danken aan enkele eenvoudige handelingen.

lees meer »

Leer een leven redden

Leer een leven redden
nieuws 16/10/2015

In België zijn 10.000 mensen per jaar slachtoffer van een hartaanval. Een hartstilstand kan zich overal voordoen, te weten op straat, op de werkvloer, tijdens of na een intense fysieke inspanning. Het merendeel doet zich voor thuis.

lees meer »

Wereldrabiësdag

nieuws 28/09/2015

Rabiës of hondsdolheid is een virale ziekte die wordt overgedragen door een virus. Het virus kan worden overgedragen van dier op mens, wat een zoönose wordt genoemd. Besmette dieren dragen het virus over wanneer zij bijten, krabben, likken of hun speeksel in contact komt met een wonde en verspreidt zich langs de zenuwbanen naar de hersenen.

lees meer »

Wat doen bij een hersenschudding?

Wat doen bij een hersenschudding?
dossier 13/08/2015

Wanneer een slachtoffer na een slag of val bewusteloos is (of geweest is), wijst dat op een hersenschudding. Nadien kunnen hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid optreden. Vaak herinnert het slachtoffer zich niet wat er gebeurd is.

lees meer »

Geef kinderen jonger dan zes jaar geen noten

Geef kinderen jonger dan zes jaar geen noten
nieuws 25/06/2015

De kinderlongartsen van het UZ Gent roepen op om geen (pinda)noten te geven aan jonge kinderen. Jaarlijks worden op de Spoedgevallendienst van het ziekenhuis tien tot vijftien kindjes binnengebracht omdat ze zich verslikt hebben in een noot.

lees meer »

Penis tussen ritssluiting: wat kunt u doen?

nieuws 11/02/2015

De penis die vastzit tussen de ritssluiting is de belangrijkste oorzaak van 'penisschade', zowel bij kinderen als bij volwassenen. Bij volwassenen komen dit soort ongelukjes wel veel minder voor dan bij jonge kinderen (2-12 jaar).

lees meer »

Restart a hart day

nieuws 16/10/2014

Cardiopulmonale reanimatie (CPR) bij hartstilstand. Elk jaar krijgen ongeveer 400.000 Europeanen een hartstilstand, waarvan 350.000 buiten het ziekenhuis. Dit komt neer op 1.000 doden per dag.

lees meer »

Wat te doen bij een slangenbeet

dossier 15/07/2014

Als je een top tien van de meest angstaanjagende dieren zou opmaken, hoort de slang er zeker bij. Een slang is een dier dat iedereen kent, maar de gevaren en de mogelijke bijwerkingen van een beet zijn minder gekend.

lees meer »

Video: Wonde vreemd voorwerp

Video: Wonde vreemd voorwerp
video 1/07/2014

Meestal zijn vreemde voorwerpen zeer kleine dingen zoals een splinter. Soms kunnen het ook grotere zijn zoals een stuk glas, een stuk metaal van een autowrak,...

lees meer »

Gebeten door een teek: wat moet je doen?

dossier 13/06/2014

Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek om een teek tegen het lijf te lopen. In de periode tussen maart en oktober loop je het grootste risico op een tekenbeet.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram