Een vergiftiging is vaak ernstig en kan op verschillende manieren ontstaan. Giftige producten kunnen ingeademd, ingeslikt of ingespoten worden, maar ook door contact met de huid of slijmvliezen kan een reactie ontstaan.
Verslikking bij baby’s (tot 1 jaar) is meteen ernstig. In de meeste gevallen treedt verslikking op tijdens het eten of door het inslikken van kleine voorwerpen (muntjes, speelgoed,...).
Bij een ernstige verslikking is er een totale afsluiting van de ademhalingswegen door een voorwerp in de ademhalingswegen (bijv. een stukje eten). Dit is een levensbedreigende situatie.
Een flauwte (ook ‘syncope’ genoemd) is een kort en plots bewustzijnsverlies als gevolg van een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen. Dit zuurstoftekort ontstaat door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.
Zuurstof is levensnoodzakelijk. Via het bloed levert het lichaam zuurstof aan alle organen. Als het hart stopt met pompen, valt de bloedcirculatie in de hersenen stil. Hierdoor ontstaat in alle vitale organen een tekort aan zuurstof.
Hoe beoordeel je de toestand van het slachtoffer ? Door middel van een snelle evaluatie van het bewustzijn en de ademhaling kan je vlot en effectief nagaan of een slachtoffer in levensgevaar is.
Hoe verschillend eerste hulp situaties ook kunnen zijn, als hulpverlener zet je steeds dezelfde vier stappen. Ze helpen je om de situatie goed in te schatten en op een gepaste manier hulp te verlenen.
Een aantal verenigingen lanceren een campagne om het aantal CO-ongelukken terug te dringen. Doel is om het aantal slachtoffers van CO-vergiftiging te verminderen door een goede preventie en aangepaste eerste hulp.
Jaarlijks worden er in Nederland 11.000 kinderen van 0-14 jaar behandeld op een Spoedeisende Eerste Hulp afdeling als gevolg van een ongeval met een speeltoestel.
Een verhoogd risico voor CO-vergiftiging doet zich vaak voor bij een temperatuursinversie. Dit is een atmosferische toestand waarbij een warme luchtlaag over een laag koude lucht aan het aardoppervlak heen schuift.
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) van Rode Kruis-Vlaanderen heeft op 22 november een mensenleven kunnen redden op de Horecabeurs die momenteel werd gehouden in Flanders Expo.
Het Rode Kruis-Vlaanderen heeft voor het grote publiek een handboek voor eerste hulp samengesteld. "Help! Eerste hulp voor iedereen" omvat tips voor eerste hulp bij meer dan 300 letsels, ziekten en aandoeningen en telt meer dan 500 foto's en tekeningen.
De ernst van een snijwond hangt af van de diepte, vorm en lengte van de snee, de aard van de bloeding (aderlijk en/of slagaderlijk), de mate van vervuiling en de druk waarmee de huid er mee in aanraking komt (stoten).