Tussen de 60 en 80% van de vrouwen tussen 12 en 24 jaar heeft last van pijnlijke maandstonden. Op latere leeftijd en/of na een zwangerschap verminderen de klachten doorgaans. In de premenopauze kunnen de krampen weer heviger worden. Wat kan je doen? En wanneer moet je naar de dokter?
De heldere, witachtige vloeistof die je vagina produceert, ook witverlies genaamd, houdt de vagina netjes en is een graadmeter voor je oestrogeenniveau. Alert zijn voor plotse veranderingen van het witverlies is belangrijk, omdat dit kan wijzen op een gezondheidsprobleem.
Je menstruatie zegt veel over je gezondheid. Volgens experten is het zelfs een even belangrijke parameter als bloeddruk, hartslag en lichaamstemperatuur. Een van de factoren die je in de gaten moet houden, is de kleur van het bloedverlies.
Onder het premenstrueel syndroom (PMS) verstaat men het regelmatig (cyclisch) optreden van psychische en lichamelijke symptomen tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus. PMS komt het vaakst voor bij vrouwen boven de 35 jaar. Wat kan je eraan doen?
Baarmoederfibromen of vleesbomen zijn goedaardige gezwellen die in de baarmoeder groeien. Het is een miskend maar wezenlijk probleem: acht op de tien krijgt ermee te maken. Desondanks wachten vrouwen te lang om hulp te zoeken voor hun klachten. Sommigen doen het zelfs nooit.
Vrouwen krijgen meer dan eens te horen dat pijn of doorlekken tijdens onze menstruatie ‘normaal’ is, maar dat is helemaal niet zo. De kans bestaat dat die symptomen op een baarmoederfibroom wijzen. Wij stelden voor jou de vijf belangrijkste vragen over baarmoederfibromen aan prof. dr. Jasper Verguts, gynaecoloog én specialist in baarmoederfibromen.
Artsen schrijven diclofenac vaak voor bij gewrichtsaandoeningen zoals artritis of reuma, maar ook bij menstruatiepijn en migraine. Diclofenac zou echter ernstigere bijwerkingen hebben dan andere ontstekingsremmers.
Menstruatieslips zien eruit als gewoon ondergoed, maar hebben verschillende laagjes stof waardoor ze bloed absorberen zonder te lekken, terwijl je zelf een droog gevoel houdt. Er is intussen heel wat menstruatie ondergoed verkrijgbaar. Zijn de goedkope even goed als de duurdere? En hoe kan je ze best wassen zodat ze lang meegaan?
HMB (hevig menstrueel bloedverlies) is een van de meest voorkomende klachten binnen de gynaecologie. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen tussen 35 en 55 jaar krijgt ermee te maken. Om onderliggende gezondheidsrisico’s uit te sluiten, kan het verstandig zijn om medisch onderzoek te doen.
Bloedverlies tussen de normale menstruaties door heeft veel mogelijke oorzaken. Sommige zijn eenvoudig te behandelen, andere kunnen wijzen op een ernstige onderliggende aandoening. Je neemt het best contact op met je arts voor onderzoek, diagnose en behandelingsopties.
Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. De borsten kunnen gezwollen en pijnlijk aanvoelen. Soms zijn er één of meerdere knobbeltjes voelbaar. Mastopathie is ongevaarlijk, maar kan vervelende klachten geven.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun elfde en zestiende. Het tijdstip waarop bij meisjes de eerste menstruatie optreedt, wordt de menarche genoemd.
Het toxische shocksyndroom (ook TSS of tamponziekte genoemd) ontstaat door bepaalde bacteriële infecties die toxines vrijlaten in de bloedbaan, en zich verspreiden naar lichaamsorganen. Dit kan ernstige schade en ziekte veroorzaken.
Naast de menstruatiecup en het wasbaar maandverband lijkt nu ook de menstruatiespons het rijtje van menstruele producten aan te vullen. Ze komt uit de zee, is vrij van chemicaliën en goed voor het milieu. Toch twijfelen sommige deskundigen aan de veiligheid van het product.
Afgelopen zomer berichtten verschillende media dat vrouwen veranderingen in hun menstruatiecyclus opmerkten: langere cycli, langere en soms zwaardere menstruaties. Dan rijst de vraag: wat zijn de gevolgen van de coronavaccinatie voor de vruchtbaarheid?
Is het je menstruatie of een innestelingsbloeding? Er zijn een aantal duidelijke verschillen: hoelang de bloeding duurt bijvoorbeeld, maar ook of het bloed stolsels bevat en hoe hevig de bloeding is. We zetten alles op even op een rij.
Sporten blijkt een vergelijkbaar effect te hebben op pijnvermindering als een onstekingsremmer. Om het pijnverlagende effect te bekomen, hoef je niet te sporten tijdens de menstruatiedagen zelf. Het gaat erom een sportieve levensstijl na te streven.
Sinds kort bundelt het UZ Brussel de multidisciplinaire zorg voor vrouwen met het polycystisch eierstoksyndroom (PCOS) in de PCOS-kliniek. PCOS is een hormonale stofwisselings-en voorplantingsstoornis waarbij je kleine cysten ontwikkelt op de eierstokken.
Een correct gebruik van tampons is veel belangrijker dan je zou denken. Zo'n klein katoenen propje kan voor heel wat ellende zorgen. Een verkeerde aanpak kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid! Even checken of je goed bezig bent ...
Wij halen vaak voorkomende uitspraken door onze factchecker om zo feiten van fabels te onderscheiden. Deze keer: Is het mogelijk om twee of zelfs drie keer te ovuleren tijdens dezelfde menstruatiecyclus?
De menstruatiecyclus kan de fysieke en mentale gezondheid van vrouwen met PMS zodanig ondermijnen dat hun levenskwaliteit eronder lijdt. Een nieuwe studie bestudeert specifiek hoe de menstruatiecyclus schommelingen in stress en emoties kan veroorzaken.
Veel vrouwen hebben rond of tijdens de menstruatie last van migraine. Indien deze aanvallen optreden in de dagen net voor en in de eerste dagen van de menstruatie én bij bijna elke menstruatie, dan kan het gaan om hormonale of menstruele migraine.
Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium), die normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleden, ook buiten de baarmoeder voorkomen, meestal in de buikholte, op het buikvlies en de organen in het bekken.
De menstruatiecup is een soort kuipje uit (meestal) siliconen dat tijdens de maandstonden in de vagina wordt ingebracht en het menstruatiebloed opvangt. Ze zijn een veilig alternatief voor tampons of maandverband.
Als je zwanger wilt worden is het bijhouden van je ovulatie belangrijk. Gelukkig hoef je al lang niet meer alles zelf uit te rekenen. Met ovulatie-apps op je smartphone heb je altijd en overal je gegevens bij de hand.
Een op drie vrouwen met menstruatieklachten geeft aan dat de klachten hun dagelijks leven beïnvloeden. Dat blijkt uit een studie aan het universitair ziekenhuis het Radboudumc in Nijmegen, dat gepubliceerd wordt in het American Journal of Obstetrics & Gynecology.
Een beetje beetje buikpijn of krampen en u wat minder energiek voelen rond de menstruatie, is normaal. Hevige buikpijn die u hindert bij uw dagelijkse activiteiten of waardoor u nauwelijks uit bed kunt, is echter niet normaal.
47,2 % van de Vlaamse meisjes van 13 jaar heeft al menstruaties. Ruim 40 % ervaart deze menstruaties als pijnlijk, zelfs in die mate dat het hindert op school of vrijetijd.