Het is niet voor elke patiënt eenvoudig om met een zorgverlener in dialoog te gaan. Daarom ontwikkelde het Vlaams Patiëntenplatform de leidraad ‘Aan mij mag je alles vragen’.
We leven gemiddeld tien jaar langer dan pakweg vijftig jaar geleden. Maar er is ook een negatieve kant aan de vergrijzing: het element zorg(behoevendheid). Peter Degadt legt uit hoe we onze samenleving best aanpassen en ons voorbereiden voor de toekomst.
Om het melden van bijwerkingen door patiënten te stimuleren is er nu ook een online meldingsformulier voor patiënten beschikbaar. Als patiënt kan je dit formulier online invullen en versturen, wat veel gebruiksvriendelijker is dan de bestaande meldingsmogelijkheden.
Mensen die palliatieve thuiszorg ontvangen hebben tot drie keer meer contacten met hun huisarts, en de helft minder kans om aan het levenseinde nog opgenomen te worden in het ziekenhuis of een spoeddienst, in vergelijking met personen die geen palliatieve thuiszorg ontvangen.
Ziekenhuizen die nog complexe slokdarm- of pancreaschirurgie willen uitvoeren, moeten een minimum aantal operaties per jaar voor uitvoeren. Het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) heeft in 2014 het rapport Organisatie van de zorg voor volwassenen met een zeldzame of complexe kanker gepubliceerd.
Kankerpatiënten van de oncologische centra van het UZAntwerpen, AZ Maria Middelares, Grand Hôpital de Charleroi, Clinique St Elisabeth Namur en CHU Montgodinne kunnen thuis begeleid worden via een smartphone applicatie.
Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg is in 2017 opgericht in het kader van het Vlaams Mantelzorgplan om mantelzorgers goed te informeren en ondersteunen. Maar ook om professionelen bewuster te laten samenwerken met mantelzorgers als volwaardige partner in de zorg.
Door een succesvolle samenwerking tussen Kom op tegen Kanker en de onderzoeksgroep “Zorg rond het Levenseinde” (VUB en UGent), meet bijna 40 procent van de palliatieve zorgvoorzieningen vrijwillig hun kwaliteit van zorg. Met de steun van het Agentschap Zorg en Gezondheid zal er een gelijkaardig instrument voor de palliatieve zorg in de woonzorgcentra worden ontwikkeld.
Als je ouder wordt of chronisch ziek bent, thuis kunnen blijven en daar verzorgd worden. Het nieuwe Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, investeert vanaf dit jaar stevig in een kwaliteitsvolle eerstelijnszorg
De Antwerpse start-up Helpper wil de zorgsector in ons land innoveren. Mensen die nood hebben aan ondersteuning bij dagelijkse taken (helppies) en buurtbewoners die een centje willen bijverdienen (helppers), vinden elkaar voortaan rechtstreeks op het digitaal platform.
Huisartsen, apothekers, kinesitherapeuten, thuisverplegers, psychologen, welzijnswerkers… gaan in de toekomst nauwer en met meer expertise samenwerken.
De hoge aaibaarheidsfactor van de meeste honden en de liefde die ze uitdelen, hebben een therapeutische werking. De vzw Clinidogs heeft als doel zorgbehoevenden een aangenaam moment te bezorgen.
Onderzoekers van de VUB en de UGent stelden samen met het UZ Gent vast dat vroege palliatieve zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker meer levenskwaliteit geeft. De vroege zorg start bij de diagnose van ongeneeslijke kanker en betrekt de familie.
Uit een studie van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB-UGent) blijkt dat in zes op de tien overlijdens door euthanasie een palliatieve zorgverlener betrokken is bij het besluitvormingsproces en/of de uitvoering van euthanasie.
Bij het uitkijken naar een geschikt woonzorgcentrum is het belangrijk om aandacht te hebben voor de levenskwaliteit van de toekomstige bewoner. De Vlaamse Ouderenraad geeft acht tips.
België heeft vandaag te veel ziekenhuisbedden. Deze trend zal zich de komende jaren voortzetten. De grote uitzondering zijn de bedden voor geriatrie en revalidatie, waaraan er nu reeds een tekort is, dat alleen maar zal toenemen.
Patiënten met een oplosbare stent in de kransslagaders, hebben drie keer meer kans op een bloedstolsel in de stent. Dit besluiten onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam na een langlopend onderzoek waarbij ze een biologisch oplosbare stent vergeleken met de meest gebruikte metalen stent.
Een aantal Vlaamse ziekenhuizen is gestart met een app waarmee u uw medisch dossier kunt bekijken op uw smartphone. UZ Leuven, AZ Diest en AZ Groeninge beginnen er als eerste mee, andere ziekenhuizen zullen volgen.
Sinds kort wordt in het UZ Gent een nieuwe manier toegepast om bedlegerige patiënten te wassen. De methode 'verzorgend wassen' maakt geen gebruik van water en zeep, maar van washandjes geïmpregneerd met een huidvriendelijke en lichtgeurende waslotion.
Telezorg gaat naar verwachting vaker nabije zorg vervangen. Bij telezorg of zorg op afstand helpt de arts de patiënt bij zelfzorg vanuit thuis. Hij overlegt met een patiënt via de app, zorgt ervoor dat de patiënt zich aan de leefregels houdt en grijpt in als het nodig is.
Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft samen met zorgprofessionals een beslisboom voor borstkanker gemaakt die via een website of app te gebruiken is. Deze zogenaamde Oncoguide moet artsen en patiënten helpen bij het maken van keuzes over de behandeling.
Binnenkort stappen 120 huisartsen in een proefproject waarbij ze via videoconferentie een beroep kunnen doen op interculturele bemiddelaars die hen in 20 verschillende talen helpen om culturele- of taalbarrières tussen arts en patiënt te overbruggen.
Na het ontstaan van een psychiatrische stoornis duurt het vaak vele jaren voordat jongeren hulp zoeken. Hoe vroeger in het leven psychiatrische stoornissen zijn ontstaan, des te langer duurt het voordat jongeren hulp zoeken. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Een operatie waarbij de patiënt dezelfde dag naar huis kan, blijkt in veel gevallen zwaarder te vallen dan mensen vooraf verwachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt.
Huisartsen zijn tegenwoordig zo gefocust op het volgen van protocollen, dat dit wel eens in het nadeel van de patiënt kan werken. Dit stelt de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) in een onderzoek.
Mensen die een kind verloren hebben, kunnen voortaan een beroep doen op zelfstandige vroedvrouwen voor rouwzorg aan huis. Het proefproject start begin 2017 en het Riziv betaalt alle kosten terug.
In deze video leggen we uit wat "verzorgend wassen zonder water" inhoudt. Deze wasmethode kent verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele wasmethode in het ziekenhuis.
Wie hulp zoekt bij een tabakoloog om te stoppen met roken, betaalt vanaf 1 januari 2017 enkel het remgeld. Voor lage inkomens en jongeren wordt het bijna gratis.
Aan welke zorgverleners vertrouwen we de medische opvolging van onze kinderen toe? In de eerste 2 levensjaren heeft de pediater een lichte voorsprong op de huisarts, maar 1 op de 7 baby’s heeft geen van beide.