Bij elke vrouw is minstens één factor aanwezig die een risico vormt voor de zwangerschap, zoals hogere leeftijd, mindere gezondheid of niet ideale werkomstandigheden.
Volgens de wet op de Patiëntenrechten hebt u als patiënt een recht op alle informatie die u een beter inzicht geeft in uw gezondheidstoestand en de (vermoedelijke) evolutie ervan.
Vandaag is het de Europese dag van de rechten van de patiënt. Verscheidene verenigingen zoals het Vlaams Patiëntenplatform organiseren acties om de patiëntenrechten in de kijker te zetten.
Telefonische coaching bij mensen met diabetes type 2 heeft een positieve impact op belangrijke risicofactoren als de bloedsuikerwaarden, het cholesterolgehalte en het gewicht.
1 op de 100 personen heeft gedurende 5 opeenvolgende jaren geen beroep gedaan op geneeskundige verzorging. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.
De Nederlandse artsenvereniging KNMG en de beroepsvereniging van zorgprofessionals V&VN hebben een handreiking opgesteld over omgaan met mensen die bewust afzien van eten en drinken om het levenseinde te bespoedigen.
Het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP), een platform van meer dan 100 patiëntenverenigingen in Vlaanderen, reikt voor de tweede maal een oorkonde uit aan de ziekenhuizen die ervaringen van patiënten meten via de Vlaamse Patiënten Peiling,
Volgend jaar komt er één website waarop de kwaliteit van de zorg in ziekenhuizen en de resultaten van een ziekenhuis kunnen vergeleken worden met een streefdoel dat werd aangeleverd door de wetenschappelijke (beroeps)verenigingen.
Protontherapie, een nauwkeurige bestralingstechniek, heeft geen bewezen voordeel bij de behandeling van kinderen in vergelijking met klassieke radiotherapie.
Bij mensen met prediabetes (6 à 8% van de Belgische bevolking) kan therapeutische patiënten-educatie de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 verkleinen met 51 tot 58%.
Al vóór de geboorte veroorzaakt kansarmoede ongelijkheid in gezondheid en toekomstkansen. De periode voor en na de geboorte is bovendien bepalend voor de (emotionele) ontwikkeling van het kind en ideaal om de vaardigheden van ouders te onderkennen en te versterken.
In het budgetvoorstel voor de gezondheidszorg van de regering vindt men een maatregel om het verblijf in de kraamkliniek na de bevalling in te korten. Dit voorstel volgt een internationale trend, waarbij vrouwen met hun pasgeboren baby steeds vroeger de kraamafdeling verlaten.
Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor de behandeling van sepsis, een belangrijke doodsoorzaak op de intensive care.
Een hervorming van de ziekenhuisfinanciering is dringend nodig, daarover zijn de meeste actoren in de gezondheidszorg het eens. Meer en meer ziekenhuizen gaan in het rood, en het systeem is niet langer aangepast aan de noden van een vergrijzende bevolking.
Er zijn ruim zevenhonderd zelfmeetapparaten bekend waarmee patiënten thuis hun gezondheid kunnen monitoren. De betrouwbaarheid is voor huisartsen moeilijk te beoordelen.
80 tot 85 procent van de bevolking heeft ooit last van lage rugpijn. Rugpijn is in de meeste gevallen niet te wijten aan een specifieke oorzaak zoals een tumor, een fractuur, infectie of ongeval en straalt meestel niet uit tot onder de knie.
Bij de verschuiving van acute naar chronische zorg, moeten we zelfredzaamheid en zelfzorg aanmoedigen en vertrekken vanuit de noden van de patiënt en zijn omgeving.
Cardiopulmonale reanimatie (CPR) bij hartstilstand. Elk jaar krijgen ongeveer 400.000 Europeanen een hartstilstand, waarvan 350.000 buiten het ziekenhuis. Dit komt neer op 1.000 doden per dag.
Elk jaar verwerken de ziekenfondsen 64 miljoen papieren getuigschriften voor verstrekte hulp. Een overbodige bezigheid volgens de Onafhankelijke Ziekenfondsen,
Voor het eerst zijn er in ons land meer mensen geregistreerd als orgaandonor, dan als niet-orgaandonor. Daarmee is een belangrijke symbolische drempel overschreden, vindt CM,
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde samen met het College voor Oncologie een klinische richtlijn over de behandeling van kankers van de mondholte.
Het multidisciplinair pijncentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) gebruikt sinds kort kort als eerste ziekenhuis ter wereld twee nieuwe toestellen om pijn op een objectieve manier te meten.
De multidisciplinaire diagnostische centra voor CVS (Chronisch vermoeidheidssyndroom) zijn op 1 september 2014 gestart. Dit zijn gespecialiseerde ziekenhuisdiensten die onderzoeken of een patiënt lijdt aan CVS,