personen met een beperking

Oorzaak ALS ontdekt

nieuws 5/09/2003

Onderzoekers van de KU Leuven zeggen de oorzaak gevonden te hebben van de ongeneeslijke zenuwaandoening ALS (amyotrofe laterale sclerose). ALS leidt tot spierverlamming en uiteindelijk tot de dood.

lees meer »

Leuvense professor boekt succes tegen dwangneurose

nieuws 2/06/2003

De Leuvense hoogleraar Bart Nuttin van de afdeling Experimentele Neurochirurgie en Neuroanatomie stelt in de Campuskrant dat er in diverse centra in de wereld goede resultaten geboekt worden met een techniek die hij ontwierp tegen obsessief-compulsieve stoornissen (OCS).

lees meer »

Mijn verhaal: Chronisch ziek zijn (vervolg 1)

mijn verhaal 23/01/2003

Januari 2003 Het is al een hele tijd geleden dat ik nog iets van me heb laten horen. Wanneer ik mijn verhaal teruglees  vooral het stuk dat ik niets meer kon  besef ik pas goed het geluk dat ik heb gehad om omringd te zijn door familie en vrienden. Alleen had ik nooit zoveel moed gehad om door te gaan.

lees meer »

Vijftigduizend extra parkeerkaarten personen met een handicap

nieuws 23/01/2003

Vanaf 1 maart 2003 zullen meer mensen recht hebben op een parkeerkaart voor personen met een handicap. Met zulke parkeerkaart mag de houder parkeren op voorbehouden parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. Een nieuw criterium zal worden ingevoerd waardoor 50.000 mensen extra een parkeerkaart zullen krijgen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Veilige handgreep aan bed

nieuws 5/09/2002

Even op de andere zij gaan liggen. Of gewoon uit bed stappen om naar het toilet te kunnen. Voor mensen met evenwichtsstoornissen, hoogbejaarden of anderen die gedwongen het bed moeten houden, levert dat grote problemen op. Een Nederlandse wijkverpleegkundige bedacht een oplossing: de top-grip. Een rechtopstaand plankje dat aan bed wordt bevestigd. Simpel maar ongemeen doeltreffend en veilig. Meer grip, minder gevaar.

lees meer »

Polio nagenoeg de wereld uit

nieuws 16/05/2002

Het aantal nieuwe gevallen van polio was nog nooit zo laag als nu. Werden in 1998 nog bijna duizend kinderen getroffen door polio, in 2001 kwamen er slechts 537 nieuwe gevallen bij.

lees meer »

Chronisch vermoeidheidssyndroom erkend als ziekte

nieuws 5/04/2002

Vanaf deze maand is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) door de Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) erkend als ziekte. Patiënten die aan CVS lijden, kunnen voortaan dus rekenen op de bijbehorende terugbetalingen en vergoedingen.

lees meer »

Mijn verhaal : De Ziekte van Crohn als metgezel

mijn verhaal 7/02/2002

Het verhaal van Marleen die op 25-jarige leeftijd ontdekte dat ze leed aan de ziekte van Crohn. Eerst wist ze niet goed wat haar overkwam,jaren had ze veel last en jaren was het ook weer beter. Toen kwam er een zware opstoot,zo erg dat ze ook een zware operatie moest ondergaan met een stoma als gevolg.Haar bedenkingen en gevoelens kan je hier lezen.Marleen is ondertussen 50 jaar en heeft geleerd goed om te gaan met deze vervelende darmziekte.

lees meer »

Mijn verhaal: chronisch ziek zijn

mijn verhaal 6/12/2001

Het volgende verhaal heb ik geschreven om mensen moed in te spreken. De moed erin houden is echt belangrijk voor je genezing. Genieten van elk goed moment. Ik heb wel het een en het ander meegemaakt, maar nooit ongelukkig geweest of ‘het niet meer zien zitten’. Het begon allemaal in 1972 toen we met de school een thorax lieten nemen. Ik kreeg een gele brief mee naar huis en daarin stond dat ik voor verder onderzoek moest omdat er een schaduw kort bij de longen te zien was. Ik was toen 15 jaar.

lees meer »

Hoop voor blinden

nieuws 28/08/2001

Amerikaanse wetenschappers hebben microchips geïmplanteerd in de ogen van drie blinde mannen. Als dit experiment zou slagen betekent dat miljoenen blinden en slechtzienden weer zouden kunnen zien.

lees meer »

Over psychiatrie: Gezinsverpleging in Geel

boeken/interviews 26/07/2001

‘Geel’ is in Vlaanderen een begrip geworden. In Van Dale vinden we onder het trefwoord ‘Geel’ onder meer de uitdrukking ‘naar Geel moeten, van Geel komen, dwz gek zijn.’ Het stadje wordt geassocieerd met geesteszieken, maar eigenlijk weten vele mensen niet hoe het er precies aan toegaat en wat Geel nu net zo bijzonder maakt. De opvang van psychiatrische patiënten in gastgezinnen is nochtans een unieke situatie.

lees meer »

Over psychologie: Kopzorgen

boeken/interviews 10/05/2001

Er bestaan nog heel wat vooroordelen en taboes rond geestelijke gezondheidsproblemen. Omdat er veel onbegrip bestaat, blijken heel wat mensen met psychische klachten geen hulp te zoeken. Zij kroppen hun problemen op tot op een punt dat deze onoverkomelijk gaan lijken. Toch hoeft het niet zo te gaan.

lees meer »

Mijn verhaal: leven met Ehlers-Danlos

mijn verhaal 26/04/2001

Het verhaal van Simonne,moeder van 4 kinderen die pas na de laatste zwangerschap te horen krijgt dat ze lijdt aan EDS,terwijl ze tijdens al haar vorige zwangerschappen "wel altijd wat" had. Ook het jongste kind,Mexx heeft EDS.

lees meer »

Mannen sneller doof

nieuws 25/04/2001

Hoe ouder we worden, hoe minder goed we horen. Deze achteruitgang van de gehoorfunctie verloopt bij mannen en vrouwen verschillend. Uit onderzoek aan de University of South Dakota blijkt dat het gehoor van mannen tussen de 20 en 25 jaar een piek bereikt.

lees meer »

Oudere vaders hebben meer schizofrene kinderen

nieuws 20/04/2001

Oudere mannen hebben meer kans op een kind met schizofrenie, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Kinderen van een man van 50 jaar hebben drie keer meer kans op schizofrenie dan kinderen van een man van 25 jaar. Tussen 45 en 49 jaar ligt de kans twee keer hoger.

lees meer »

Antibiotica tegen autisme?

nieuws 1/12/2000

Onderzoekers van de Rush-Presbytarian-St-Luke's Medical Center in Chicago hebben aangetoond dat sommige kinderen die leiden aan autisme kunnen verbeteren na het toedienen van bepaalde antibiotica.

lees meer »

Hifi-gevaren

nieuws 1/09/2000

Mensen die vaak of gedurende lange tijd in een lawaaierige omgeving doorbrengen, lopen een risico op onherstelbare schade aan het gehoor.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram