Niet alleen wat er op het bord en in de glazen komt, moet top zijn tijdens de eindejaarsfeesten. Ook de sfeer en de aankleding moeten een ‘wow’ bij de gasten losweken en een mooi gedekte tafel is daar een heel cruciaal onderdeel van.
Tijdens de eerste 12 maanden arbeidsongeschiktheid betalen patiënten gemiddeld 1.454 euro uit eigen zak aan gezondheidskosten (remgelden en supplementen). Meer dan 1 op de 2 heeft dan ook een chronische aandoening. En dat terwijl hun inkomen tijdens deze periode al aanzienlijk lager ligt.
Tot en met 2018 hadden 19.435 mensen in België euthanasie aangevraagd, waarbij 2.357 in 2018 zelf. Het staat dus zo goed als vast dat er nu meer dan 20.000 landgenoten hun lijden zo hebben laten beëindigen door een arts. Hun aantal is sterk gestegen sinds het eerste jaar na het invoeren van de wet, toen er maar 235 mensen in België gebruik van maakten.
Op initiatief van Maggie De Block moeten de mensen die bij leven een orgaan afstaan niet langer betalen voor bepaalde medische kosten na de orgaandonatie. In 2018 vonden er 90 levende donaties plaats (57 nieren en 33 levers).
Huisstofmijten zijn de belangrijkste verwekkers van allergische reacties veroorzaakt door dieren in onze woning. Naar schatting is zowat 10 % van de bevolking allergisch voor huisstofmijt.
Wie vanaf 1 juli 2020 gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Alzheimer, zal mogelijk bepaalde geneesmiddelen tegen de aandoening niet meer terugbetaald krijgen – zoals sinds vorig jaar ook het geval is in Frankrijk.
Vanaf oktober 2019 bieden de acht centra voor menselijke erfelijkheid in ons land een prenatale erfelijkheidstest aan die screent op 1.200 afwijkingen. De test zal 1.000 euro kosten en wordt (voorlopig) niet terugbetaald door de ziekteverzekering.
Een grootschalige Britse studie bevestigt dat een gezonde levensstijl het risico op dementie kan verlagen, ook als je belast bent met genetische risicofactoren voor alzheimer. De studie verscheen in het medische vakblad Journal of the American Medical Association JAMA.
Op 1 oktober 2019 treedt een nieuwe vorm van verlof in werking: het verlof voor mantelzorgers. Dit is een thematisch verlof dat kan worden toegekend aan een werknemer die erkend is als mantelzorger.
Ongeveer 8 op de 10 landgenoten vinden dat hun gezondheidstoestand goed tot heel goed is. Tegelijkertijd zegt bijna 1 op de 3 Belgen met een chronische ziekte te kampen. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano.
Laat je nachtrust niet bederven omdat je moet snotteren en niezen. Enkele kleine aanpassingen in je slaapkamer, huis en in je slaaproutine volstaan om de allergenen die je parten spelen te vernietigen.
Zelfstandigen die minstens een week niet kunnen werken omdat ze ziek zijn of een ongeval hadden, kunnen sinds 1 juli 2019 de eerste dag een uitkering krijgen. Dat zegt het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv).
In België worden jaarlijks meer dan 10 miljoen mensen getroffen worden door acute gastro-enteritis (diarree, braken enz.), wat een gemiddelde van ongeveer één episode per inwoner per jaar inhoudt.
Klimaatverandering beïnvloedt onze gezondheid. Ook maatregelen gericht op het voorkomen van of aanpassen aan klimaatverandering zijn van invloed op hittestress, allergieën, ziekten, luchtkwaliteit en UV-straling.
Het geluid van een piepende deur gaat door merg en been. Om zo'n schurende scharnier weer stil te krijgen, hoef je gelukkig geen handige harry te zijn. Een eenvoudige ingreep kan wonderen doen.
Mensen kunnen hun risico op dementie verlagen met een gezonde leefstijl. Wat goed is voor het hart, is ook goed voor de hersenen: genoeg bewegen, stoppen met roken, weinig alcohol, gezond eten en een goed gewicht.
De Hoge Gezondheidsraad heeft nieuwe aanbevelingen gepubliceerd over het basisvaccinatieschema voor gezonde kinderen, jongeren en volwassenen. De enige belangrijke wijziging is de verlaging van de leeftijd van de tweede dosis van MBR naar 7-9 jaar in plaats van op 10-13 jaar.
Patiënten met perifeer arterieel vaatlijden, ook ‘etalagebenen’ genoemd, kunnen tot 1 jaar stap- en oefentherapie volgen bij de kinesitherapeut, en dit zonder remgeld. Het RIZIV heeft een extra tegemoetkoming voorzien voor patiënten met ‘etalagebenen’.
Domperidon, een middel dat gebruikt wordt bij misselijkheid en braken, mag niet meer gebruikt worden bij zuigelingen, kinderen jonger dan 12 jaar en jongeren met een lichaamsgewicht van minder dan 35 kg omdat het weinig of geen effect heeft én kan leiden tot hartritmestoornissen.