symptomen ademhalingsproblemen

Pulmonale hypertensie (PH)

dossier 12/05/2016

PH is een ziekte gekenmerkt door een toename van de druk in de longvaten. PH is een zeldzame en een ernstige ziekte met een overlevingsprognose van 2 à 3 jaar zonder behandeling.

lees meer »

Zuurstoftherapie op reis: wat moet u doen?

nieuws 6/05/2016

Veel mensen met een longziekte zoals COPD, mucoviscidose of pulmonale hypertensie, hebben een zuurstofgebrek in het lichaam omdat ze onvoldoende zuurstof uit de ingeademde lucht kunnen opnemen. Met zuurstoftherapie kan extra zuurstof langs de neus en/of mond worden ingeademd.

lees meer »

Wat kunt u doen om astma bij uw kind te voorkomen?

nieuws 4/05/2016

Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Naar schatting zou 5 tot 10 % van de kinderen jonger dan 12 jaar astma hebben. Bij een kwart tot de helft van die kinderen verdwijnen de klachten bij het begin van de puberteit.

lees meer »

Kan u astma hebben zonder dat u allergisch bent?

nieuws 3/05/2016

Veel mensen denken dat astma alleen voorkomt bij mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld plantenpollen, huisdieren, huistofmijt, bepaalde voedingsmiddelen... Maar sommige jonge astmapatiënten en veel mensen bij wie de astma op latere leeftijd ontstond, hebben geen enkele allergie.

lees meer »

Een brok in de keel: onschuldig of niet?

Een brok in de keel: onschuldig of niet?
dossier 14/03/2016

Het gevoel van een brok (globusgevoel) in de keel komt vaak voor. Het is een vervelend gevoel, alsof er iets in de keel blijft steken. Meestal zit dit gevoel ter hoogte van het strottenhoofd.

lees meer »

Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest?

Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest?
nieuws 3/09/2015

Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. De bacterie die kinkhoest veroorzaakt maakt een gifstof aan, hierdoor ontstaan hoestbuien die wel drie maanden kunnen aanhouden.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoe ontstaat acuut nierfalen?

Hoe ontstaat acuut nierfalen?
nieuws 10/03/2015

De term ‘acuut nierfalen’ (acute nierinsufficiëntie) wordt gebruikt om aan te duiden dat de nieren snel - over een periode van enkele uren tot dagen - slecht werken en niet meer (voldoende) in staat zijn om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

lees meer »

Postpolio syndroom: nooit helemaal verlost van polio

nieuws 21/07/2014

Mensen die als kind besmet werden met polio (kinderverlamming) krijgen twintig tot veertig jaar later opnieuw te kampen met ernstige klachten: het postpoliosyndroom. Zij ontwikkelen klachten als verlammingsverschijnselen, pijn en hevige vermoeidheid.

lees meer »

We niezen verder dan we denken

nieuws 8/07/2014

Als we niezen, dan kunnen onze bacteriën tot tweehonderd keer verder belanden dan wetenschappers tot voor kort dachten. Dat toont een onderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology aan.

lees meer »

Acute hoest bij kinderen kan 25 dagen duren

Acute hoest bij kinderen kan 25 dagen duren
nieuws 6/04/2014

Bij kinderen kan oorpijn tot 9 dagen duren en een verkoudheid tot wel 15 dagen, en van keelpijn kunnen kinderen tot 7 dagen last hebben. Acute hoest, pseudokroep en bronchiolitis kunnen respectievelijk 25, 3 en 15 dagen aanhouden.

lees meer »

Hoe kunt u de gevolgen van smog voorkomen?

Hoe kunt u de gevolgen van smog voorkomen?
nieuws 19/01/2014

Door smog kunnen acute gezondheidsklachten ontstaan, vooral bij mensen met chronische long- en/of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Het gaat hierbij om klachten aan de luchtwegen, zoals hoesten, piepen en kortademigheid.

lees meer »

Hoe gevaarlijk is griep?

Hoe gevaarlijk is griep?
dossier 14/12/2013

Voor de meeste mensen is griep een goedaardige ziekte. Bij bepaalde risicopersonen kunnen er echter ernstige complicaties optreden, zoals een longontsteking, die zelfs dodelijk kunnen zijn.

lees meer »

Postpoliosyndroom

dossier 3/10/2013

In België wordt het aantal mensen die vroeger polio hebben gehad geschat op 8.000 tot 15.000. Een aantal onder hen lijden 30 tot 40 jaar na hun aanvankelijke infectie aan het zg. postpoliosyndroom (PPS).

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram