symptomen en ziektetoestand

Shaken Baby Syndroom

Shaken Baby Syndroom
dossier 10/08/2016

Door te schudden gaat het hoofdje van een baby zeer snel heen en weer en dit met een grote kracht. Op dat ogenblik kunnen de fijne adertjes scheuren en bloedingen veroorzaken in de hersenen.

lees meer »

Voedingstips bij wagenziekte

Voedingstips bij wagenziekte
dossier 3/07/2016

Het zal je maar overkomen: je bent net goed op weg met de wagen en plots krijgt één van je (mede)passagiers af te rekenen met braakneigingen en kleurt die wel heel bleek.

lees meer »

Eerste hulp bij blikseminslag

dossier 3/07/2016

Iedereen heeft wel eens verhalen gehoord over mensen of dieren die getroffen werden door een bliksem. Wanneer we dan de vraag zouden stellen wat we moeten doen indien iemand getroffen is door een bliksem, blijft het meestal opvallend stil, een reden te meer om even stil te staan bij dit item.

lees meer »

Helft van rokers heeft meer beperkingen dan niet-rokers

nieuws 18/06/2016

Volgens een recente studie van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bij 10 000 personen tussen de 40 en 60 jaar oud, hebben verstokte rokers 55% meer beperkingen dan niet-rokers in deze leeftijdsgroep. Verstokte rooksters met deze leeftijd hebben 36% meer beperkingen dan niet-rooksters.

lees meer »

Zeven manieren om klaarwakker te worden zonder koffie

nieuws 9/06/2016

Voor velen onder ons is een kop koffie de manier om goed wakker te worden. Dat hoeft niet te betekenen dat wie geen koffie lust de hele dag moe hoeft te zijn. Wetenschappers van het YouTube-kanaal AsapSCIENCE leggen aan de hand van een geïllustreerde video uit welke zeven manieren even goed werken om fris te worden.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Beschermt kinderdagverblijf kinderen tegen buikgriep?

Beschermt kinderdagverblijf kinderen tegen buikgriep?
nieuws 3/06/2016

Kinderen die tijdens het eerste levensjaar naar een kinderdagverblijf gaan, hebben vaker acute buikgriep (gastro-enteritis) in vergelijking met leeftijdsgenootjes die niet naar de opvang gaan. Maar vanaf de leeftijd van drie jaar zien we het omgekeerde: dan hebben kinderen op het kinderdagverblijf minder buikgriep dan kinderen die thuis blijven.

lees meer »

Wat is beroepsastma?

Wat is beroepsastma?
dossier 2/06/2016

Ongeveer 10 à 15 % astmagevallen bij volwassenen ontstaat op het werk door een stof waarmee u vaak in contact komt. Beroepsastma treft vooral jonge mensen tussen dertig en veertig jaar oud. Niet meer in contact komen met de veroorzakende stof is de enige goede oplossing voor een bewezen beroepsastma.

lees meer »

Minder antibiotica nodig bij behandeling hoestklachten

nieuws 26/05/2016

Onderzoek aan de universiteiten van Hasselt en Antwerpen toont aan dat bij luchtweginfecties vaak onnodig antibiotica worden voorgeschreven. Maar overmatig en onnodig gebruik zorgt er voor dat vele bacteriën niet langer gevoelig zijn voor antibiotica.

lees meer »

Is matig alcoholgebruik echt gezond?

nieuws 17/05/2016

Er zijn de voorbije jaren heel wat studies verschenen die moeten aantonen dat matig alcoholgebruik (één à twee glazen wijn of bier) de kans op onder meer hart- en vaatziekten zou verminderen. Een nieuwe studie in het tijdschrift Journal of Studies on Alcohol and Drugs

lees meer »

Pulmonale hypertensie (PH)

dossier 12/05/2016

PH is een ziekte gekenmerkt door een toename van de druk in de longvaten. PH is een zeldzame en een ernstige ziekte met een overlevingsprognose van 2 à 3 jaar zonder behandeling.

lees meer »

Zuurstoftherapie op reis: wat moet u doen?

nieuws 6/05/2016

Veel mensen met een longziekte zoals COPD, mucoviscidose of pulmonale hypertensie, hebben een zuurstofgebrek in het lichaam omdat ze onvoldoende zuurstof uit de ingeademde lucht kunnen opnemen. Met zuurstoftherapie kan extra zuurstof langs de neus en/of mond worden ingeademd.

lees meer »

Bepaalt uw woonplaats of u sterft aan kanker?

Bepaalt uw woonplaats of u sterft aan kanker?
nieuws 4/05/2016

Recent publiceerde de FOD Economie cijfers over doodsoorzaken bij Belgen in het jaar 2013. Daaruit blijkt onder meer dat er dat er sterke verschillen in kankersterfte per gemeente bestaan. Betekent dit dan dat u woonplaats bepaalt of u sterft aan kanker?

lees meer »

Wat kunt u doen om astma bij uw kind te voorkomen?

nieuws 4/05/2016

Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Naar schatting zou 5 tot 10 % van de kinderen jonger dan 12 jaar astma hebben. Bij een kwart tot de helft van die kinderen verdwijnen de klachten bij het begin van de puberteit.

lees meer »

Kan u astma hebben zonder dat u allergisch bent?

nieuws 3/05/2016

Veel mensen denken dat astma alleen voorkomt bij mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld plantenpollen, huisdieren, huistofmijt, bepaalde voedingsmiddelen... Maar sommige jonge astmapatiënten en veel mensen bij wie de astma op latere leeftijd ontstond, hebben geen enkele allergie.

lees meer »

Waarom beter geen dekbed of donsdeken voor baby's?

Waarom beter geen dekbed of donsdeken voor baby's?
nieuws 28/04/2016

Om te voorkomen dat uw baby het te warm krijgt tijdens de slaap – wat een belangrijke risicofactor is voor wiegendood – wordt aangeraden om geen dekbed of donsdeken te gebruiken tot de leeftijd van 2 jaar. Bovendien kan een dekbed ook niet goed worden ingestopt.

lees meer »

Koorts na een reis in de tropen? Denk aan malaria!

Koorts na een reis in de tropen? Denk aan malaria!
nieuws 25/04/2016

Elk jaar worden in ons land gemiddeld 300 tot 350 gevallen van malaria geregistreerd, waarvan één à twee met dodelijke gevolgen. Begin dit jaar is nog een stewardess van Brussels Airlines na een kort verblijf in Kameroen overleden aan de gevolgen van malaria.

lees meer »

Vlekvormige huiduitslag na tekenbeet kan Lyme zijn

Vlekvormige huiduitslag na tekenbeet kan Lyme zijn
nieuws 20/04/2016

De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke ‘rode ring’, maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo’n egaal gekleurde vlek. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse RIVM.

lees meer »

Leven gelukkige mensen langer?

Leven gelukkige mensen langer?
nieuws 13/04/2016

Dat is moeilijk te zeggen. Volgens sommige studies wel, volgens andere studies niet. Twee recente Britse studies komen tot tegengestelde resultaten.

lees meer »

Jonge vrouwen sterven vaker na een hartinfarct

Jonge vrouwen sterven vaker na een hartinfarct
nieuws 10/04/2016

Vrouwen jonger dan 65 jaar hebben een hogere kans op sterfte na een hartinfarct dan jonge mannen. Dit blijkt uit een groot onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen bij meer dan 6.000 patiënten met een hartinfarct.

lees meer »

1 Belg op 2 durft niet te reageren bij een hartstilstand

1 Belg op 2 durft niet te reageren bij een hartstilstand
nieuws 9/04/2016

Jaarlijks zijn in België 10.000 mensen het slachtoffer van een hartstilstand buiten een ziekenhuis: op straat, op het werk of thuis. Minder dan 10% van hen overleeft het. Van diegenen die een hartstilstand overleven, hebben 4 op 5 dit te danken aan enkele eenvoudige handelingen.

lees meer »

App om dichtstbijzijnde toilet te vinden

App om dichtstbijzijnde toilet te vinden
nieuws 6/04/2016

De Crohn en Colitis ulcerosa Vereniging (CCV vzw) en Association Crohn-RCUH asbl lanceren in samenwerking met het farmaceutische bedrijf AbbVie de WC ASAPP: een mobiele applicatie die je via geolokalisatie naar het dichtstbijzijnde toilet gidst.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram