symptomen en ziektetoestand

Reumatoïde artritis: snel behandelen

Reumatoïde artritis: snel behandelen
nieuws 20/03/2015

Een nieuw behandelschema met klassieke medicijnen geeft uitmuntende resultaten bij reumatoïde artritis, op voorwaarde dat de behandeling in een vroeg stadium wordt opgestart, zo toont een studie van Leuvense reumatologen aan.

lees meer »

Zorgt werkloosheid voor een piek in zelfdodingen?

Zorgt werkloosheid voor een piek in zelfdodingen?
nieuws 13/03/2015

Werkloosheid zou jaarlijks wereldwijd aan de basis liggen van zo'n 45.000 zelfdodingen. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Zürich gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Psychiatry .

lees meer »

Nieuwe naam en criteria voor Chronisch vermoeidheidssyndroom ?

nieuws 12/03/2015

Een commissie van experts van het Amerikaanse Institute of Medicine (IOM) stelt voor het Myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) een andere naam te geven: Systemic Exertion Intolerance Disease (SEID) of systemische inspanningsintolerantie ziekte.

lees meer »

Hoe ontstaat acuut nierfalen?

Hoe ontstaat acuut nierfalen?
nieuws 10/03/2015

De term ‘acuut nierfalen’ (acute nierinsufficiëntie) wordt gebruikt om aan te duiden dat de nieren snel - over een periode van enkele uren tot dagen - slecht werken en niet meer (voldoende) in staat zijn om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Meer zon betekent minder kinderen

nieuws 4/03/2015

Volgens Noorse onderzoekers worden er minder kinderen geboren in een periode waarin de aarde veel UV-straling. Die conclusie trekken ze op basis van kerkelijke archieven tussen 1750 en 1900.

lees meer »

Wie kan endometriose krijgen?

nieuws 3/03/2015

Endometriose is een chronische maar goedaardige ziekte bij vrouwen waarbij het slijmvliesweefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt (endometrium), ook buiten de baarmoeder voorkomt.

lees meer »

Voedselintoxicaties

Voedselintoxicaties
dossier 1/03/2015

Veel bacteriën produceren in bepaalde omstandigheden toxines of gifstoffen. Wie een levensmiddel eet waarin zo'n toxine aanwezig is, krijgt te kampen met een voedselintoxicatie.

lees meer »

Voedselinfecties

Voedselinfecties
dossier 1/03/2015

Een voedselinfectie ontstaat wanneer we via drinkwater of voedsel levende ziekteverwekkende bacteriën opnemen. Een groot aantal van de bacteriën die met het voedsel worden opgenomen, wordt reeds in de maag door het maagzuur gedood. Een aantal entero-bacteriën kan in de darm een ziekteproces op gang brengen.

lees meer »

Fragiele X syndroom

dossier 1/02/2015

Het fragiele-X syndroom is één van de belangrijkste erfelijke oorzaken van een mentale handicap. Men schat dat 1 op 4 à 6000 mannen en ongeveer 1 op 8000 vrouwen fragiele X hebben. In totaal betekent dit dat in België naar schatting zo’n 1000 à 1500 mensen fragiele x hebben.

lees meer »

Leven zonder milt of met een slecht werkende milt (asplenie)

dossier 22/01/2015

Men kan perfect leven zonder of met een slecht werkende milt. Mensen die geen milt hebben of bij wie de milt slecht werkt (functionele asplenie), zijn echter zeer kwetsbaar voor infecties, die zeer ernstig (‘fulminant’) kunnen verlopen. Ze moeten dan ook speciale maatregelen nemen om zich daartegen te beschermen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram