verwondingen en letsels

Mag u zwanger worden als u draagster bent van hemofilie?

nieuws 14/08/2019

Hemofilie is een aangeboren ziekte die gekenmerkt wordt door een verkeerde stolling van het bloed. Hemofiliepatiënten bloeden niet meer dan andere mensen, maar ze bloeden frequenter en langer. Hemofilie komt vrijwel uitsluitend bij mannen voor, maar vrouwen die draagster zijn van het hemofilie-gen, kunnen de ziekte wel doorgeven aan hun kinderen.

lees meer »

Hemofilie en zwangerschap

Hemofilie en zwangerschap
dossier 14/08/2019

Hemofilie is een aangeboren ziekte die gekenmerkt wordt door een verkeerde stolling van het bloed. Hemofiliepatiënten bloeden niet meer dan andere mensen, maar ze bloeden frequenter en langer. Hemofilie komt vrijwel uitsluitend bij mannen voor, maar vrouwen die draagster zijn van het hemofilie-gen kunnen de ziekte wel doorgeven aan hun kinderen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Vlekvormige huiduitslag na tekenbeet kan Lyme zijn

nieuws 20/04/2016

De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke ‘rode ring’, maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo’n egaal gekleurde vlek. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse RIVM.

lees meer »

Kunnen vrouwen hemofilie hebben?

nieuws 14/08/2019

Hemofilie is een erfelijke aandoening die gekenmerkt wordt door een verkeerde stolling van het bloed. De oorzaak is een tekort aan een stollingsfactor in het bloed.? Deze stollingsfactoren (VIII of IX) worden bij hemofilie onvoldoende of in het geheel niet door het lichaam zelf aangemaakt.

lees meer »

Stoom inhaleren gevaarlijk bij kinderen

nieuws 31/03/2016

Wanneer uw neus verstopt zit door een verkoudheid, kan stomen (het inademen van waterdamp) soms verlichting brengen. Volgens een Britse studie gepubliceerd in het British Journal of General Practice is echter niet aangetoond dat deze praktijk enig positief effect heeft.

lees meer »

Interview: Hoe ga je om met een trauma?

boeken/interviews 12/04/2017

De recente terreuraanslagen houden iedereen in de ban. Veel mensen voelen zich ongerust, of ze hebben echt schrik. Maar wie het van dichtbij meemaakte en het geluk had te overleven, zal getraumatiseerd achterblijven ... Wat doet een trauma met een persoon, hoe verwerk je het en hoe help je iemand om het te verwerken?

lees meer »

Veiligheidsgordel voor gescheurde kruisband

nieuws 18/03/2016

Per jaar lopen meer dan 11.000 Belgen een letsel op waarbij de voorste kruisband scheurt. Het is een typische sportblessure die vooral voorkomt tijdens het skiën of tijdens groepssporten zoals voetbal.

lees meer »

“Gebruik vliegenmepper, geen insectenspray”

nieuws 5/11/2019

In een nieuw advies waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad voor de gevaren van bestrijdingsmiddelen tegen insecten in huis. Het gaat vooral om insectensprays en verdampers voor in het stopcontact, maar ook om vlooienbanden voor huisdieren. Door de dieren te ­aaien kan ook de mens in contact komen met de insecticiden. Alles samen kunnen we zo meer schadelijke stoffen binnenkrijgen dan via voedsel.

lees meer »

Jonge vrouwen grote kans op loopblessure

nieuws 13/07/2022

Uit onderzoek van het Nederlandse VeiligheidNL blijkt dat de ruim twee miljoen lopers in Nederland in 2014 naar schatting 710.000 blessures hadden, waarvan bijna een derde (220.000) medisch behandeld werd.

lees meer »

Tips voor veilig snowboarden

Tips voor veilig snowboarden
dossier 24/01/2018

Snowboarden is de snelst groeiende wintersport, vooral bij jonge mensen. Net als aan alle wintersporten is het echter niet zonder risico's. Vooral bij beginnende snowboarders gebeuren er nogal wat ongevallen

lees meer »

Sportschoeisel en blessures

dossier 11/07/2022

De schoen speelt een niet-onbelangrijke rol in het ontstaan, het instandhouden van blessures en bij de preventie van (recidief)klachten. Er komen steeds meer modellen loopschoenen. Deze ontwikkeling brengt voordelen en nadelen met zich mee.

lees meer »

Calciumsupplement versterkt de botten niet

nieuws 28/10/2015

Ouderen die een calciumrijk dieet volgen of calciumsupplementen innemen (kalktabletten), krijgen geen sterkere botten. Dat is het besluit van twee studies in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).

lees meer »

Mogelijke doorbraak in strijd tegen ziekte van Lyme

nieuws 5/11/2019

Onderzoekers van MassBiologics, het non-profit vaccinontwikkelingsinstituut van de University of Massachusetts, zijn volop bezig een antistof te ontwikkelen in de strijd tegen de ziekte van Lyme die wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Hun testen op muizen zijn alvast honderd procent succesvol.

lees meer »

Open been (ulcus cruris)

Open been (ulcus cruris)
dossier 5/12/2019

Een open been of ulcus cruris is een open plek of zweer aan het onderbeen. Zo'n plek zit meestal aan de binnenkant bij de enkel of het onderbeen en geneest langzaam. De zweer doet meestal geen pijn, maar kan wel slecht ruiken en veel vocht afgeven.

lees meer »

Schouderluxatie: arm uit de kom

dossier 11/07/2022

Een schouderluxatie of schouderontwrichting waarbij de arm uit de schouderkom schiet, is een van de meest voorkomende schouderletsels. Dat kan een gevolg zijn van een val op de arm of de schouder,

lees meer »

Wereldrabiësdag

nieuws 9/07/2022

Rabiës of hondsdolheid is een virale ziekte die wordt overgedragen door een virus. Het virus kan worden overgedragen van dier op mens, wat een zoönose wordt genoemd. Besmette dieren dragen het virus over wanneer zij bijten, krabben, likken of hun speeksel in contact komt met een wonde en verspreidt zich langs de zenuwbanen naar de hersenen.

lees meer »

Deze uitvinding roeit muggen én hun larven uit

nieuws 5/11/2019

Als het van enkele pientere Nederlandse onderzoekers afhangt, zijn citronellakaarsen, deet en ultrasone geluiden verleden tijd. Met hun indrukwekkende uitvinding, die maandag werd besproken in het vakblad PNAS, lokken en doden ze muggen en hun larven.

lees meer »

Wat doen bij een hersenschudding?

Wat doen bij een hersenschudding?
dossier 30/06/2022

Wanneer een slachtoffer na een slag of val bewusteloos is (of geweest is), wijst dat op een hersenschudding. Nadien kunnen hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid optreden. Vaak herinnert het slachtoffer zich niet wat er gebeurd is.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram