verwondingen en letsels

40 procent meer rugoperaties op 10 jaar tijd

nieuws 5/08/2019

80 tot 85 procent van de bevolking heeft ooit last van lage rugpijn. Rugpijn is in de meeste gevallen niet te wijten aan een specifieke oorzaak zoals een tumor, een fractuur, infectie of ongeval en straalt meestel niet uit tot onder de knie.

lees meer »

Kan ebola ook in België opduiken?

nieuws 12/11/2019

De kans dat een met ebola besmet persoon in België terecht komt is heel klein, maar kan niet volledig uitgesloten worden. Er zijn tot nu toe enkele gevallen bekend van export of besmetting buiten Afrika:

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Geneesmiddelen verhogen valkans bij ouderen

nieuws 20/08/2019

Tien van de 20 meest voorgeschreven geneesmiddelen verhogen de valkans bij ouderen. Dat blijkt uit een studie in Zweden bij meer dan 64.000 mensen van 65 jaar en ouder die na een valpartij in het ziekenhuis moesten opgenomen worden.

lees meer »

Enkelbrace voorkomt herhaalde enkelverstuikingen

nieuws 15/09/2014

Uit nieuw onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen. Een enkelblessure is een van de meest voorkomende sportblessures.

lees meer »

Netvliesloslating (ablatio retinae)

Netvliesloslating (ablatio retinae)
dossier 29/10/2015

Een netvliesloslating komt jaarlijks ongeveer bij 1 op de 10.000 mensen voor. Het kan op elke leeftijd optreden, maar bij ouderen (+ 50 jaar) is het risico groter. Bijzienden (-8 of hoger) of mensen met netvliesloslating in de familie lopen meer risico.

lees meer »

Veilig achter op de fiets

nieuws 20/08/2014

Jaarlijks moeten er in Nederland gemiddeld 4000 kinderen tot en met 12 jaar oud naar de dokter na een spaakbeknelling. Dat betekent dagelijks meer dan 10 kinderen. Bij ruim een derde van de kinderen ging dat gepaard met een beenbreuk,

lees meer »

Mierenlokdoos: niet gevaarlijk voor kinderen

nieuws 8/07/2022

Een mierenlokdoos bestaat uit een plat doosje met meerdere openingen waarlangs mieren makkelijk in en uit kunnen kruipen. Binnenin bevindt zich een tamelijk dikke, stroperige vloeistof. Deze gesuikerde vloeistof trekt de mieren aan.

lees meer »

Warm water is geen heet water

nieuws 1/07/2014

Jaarlijks worden in de 6 Belgische brandwondencentra 300 kinderen opgenomen met ernstige brandwonden; meer dan 200 kinderen zijn jonger dan 5 jaar.

lees meer »

Injectie in hamstringblessure werkt niet

nieuws 4/07/2014

Voor de behandeling van acute hamstringblessures zijn prikken met een placebo net zo effectief als injecties met plaatjesrijk plasma (PRP-injecties). Dat blijkt uit een studie van Erasmus MC, het UMC Utrecht en de KNVB in het New England Journal of Medicine.

lees meer »

Bestaan er alternatieven voor DEET-insectenrepellent?

nieuws 30/06/2014

DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) is al bekend van in de jaren vijftig van de vorige eeuw en is nog altijd de meest effectieve en meest gebruikte insectenwerende stof en volgens vele onderzoeken de beste en veiligste keuze voor de reiziger die goed beschermd wil zijn.

lees meer »

Wat te doen bij een slangenbeet

dossier 11/07/2022

Als je een top tien van de meest angstaanjagende dieren zou opmaken, hoort de slang er zeker bij. Een slang is een dier dat iedereen kent, maar de gevaren en de mogelijke bijwerkingen van een beet zijn minder gekend.

lees meer »

Hondsdolheid: voorzichtig met dieren in het buitenland

nieuws 30/06/2014

Alhoewel de ziekte in de meeste West-Europese landen niet meer voorkomt, wordt ze soms toch nog aangetroffen, ook in ons land. Meestal gaat het dan om dieren die uit het buitenland zijn geïmporteerd. Zo werden in ons land in 2007 en 2008 twee gevallen van hondsdolheid vastgesteld.

lees meer »

Is DEET-insectenrepellent veilig voor kinderen?

nieuws 1/09/2014

Geregeld duiken er berichten op dat het insectenwerend middel DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide) beter niet gebruikt wordt bij kinderen. Dat klopt niet: indien juist gebruikt is DEET ook voor kinderen de beste en veiligste keuze als insectenwerend middel.

lees meer »

Waarom we de ebola-uitbraak in West-Afrika ernstig moeten nemen

nieuws 5/11/2019

De ebola-epidemie die nu al zo’n zes maanden in West-Afrika woedt, is de zwaarste en dodelijkste epidemie van het virus ooit. De Wereldgezondheidsorganisatie houdt intussen een crisisvergadering over de toestand in West-Afrika. En terecht, want om volgende redenen is het nodig de uitbraak van het virus ernstig te nemen:

lees meer »

Video: Wonde vreemd voorwerp

video 5/01/2018

Meestal zijn vreemde voorwerpen zeer kleine dingen zoals een splinter. Soms kunnen het ook grotere zijn zoals een stuk glas, een stuk metaal van een autowrak,...

lees meer »

Zonnebank en gezondheid gaan niet samen

nieuws 18/05/2021

De pas opgerichte Alliantie voor de Preventie van Huidkanker, een initiatief van de Stichting tegen Kanker, roept de overheid op om een strenger wettelijk kader op te stellen voor de controles van zonnebanken.

lees meer »

Gebeten door een teek: wat moet je doen?

dossier 2/05/2023

Parken, weilanden, tuinen en bosrijke gebieden zijn de plaatsen bij uitstek om een teek tegen het lijf te lopen. In de periode tussen maart en oktober loop je het grootste risico op een tekenbeet.

lees meer »

Voorzichtig met koffergastoestellen

nieuws 6/07/2022

De afgelopen jaren zijn enkele incidenten gemeld met koffermodel gaskooktoestellen die worden gebruikt op de camping, en voor steengrillen in restaurants. Onderzoek door de NVWA toont aan dat dit type gaskooktoestel kan ontploffen als het gasbusje te heet wordt.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram