verwondingen en letsels

Antibiotica na een tekenbeet?

nieuws 13/07/2017

Een beet van een teek is meestal onschuldig en pijnloos. Wanneer de teek echter besmet is met de Borrelia-bacterie, kunt u er ziek van worden.

lees meer »

Veel ongevallen met hoverboards

nieuws 17/11/2019

Volgens een studie van VeiligheidNl raadpleegden in 2016 meer dan 1300 mensen een dienst spoedgevallen na een ongeval met een hoverboard. Hoverboards zijn onder kinderen en jongeren populaire, zelfrijdende tweewielers zonder stuur en zitting waar niet mee op de openbare weg mag worden gereden.

lees meer »

Video: Tekenbeet app

video 14/06/2017

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

lees meer »

Zonnebrand

dossier 9/06/2021

Wanneer we mogen genieten van onze welverdiende vakantie bestaat de kans dat we ons laten verrassen door de hevige zon.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Meer tekenbeten in Wallonië

nieuws 17/05/2017

De website en de mobiele applicatie ‘TekenNet’ van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bieden op basis van vrijwillige meldingen van burgers een overzicht van het risico voor het oplopen van een tekenbeet in tijd en ruimte in België.

lees meer »

Europees project gaat mug te lijf

nieuws 8/03/2017

Het grootschalige Europese project Infravec2 krijgt 10 miljoen euro Europese subsidie voor de bestrijding van insectgebonden ziektes, zoals Zika en malaria. Het Institut Pasteur in Parijs coördineert het onderzoek waar 24 Europese instellingen aan meedoen.

lees meer »

Kine niet nodig bij verstuikte enkel

nieuws 7/03/2017

Bij een verstuikte of omgeslagen enkel (enkeldistorsie) heeft oefentherapie bij een kinesist weinig nut. Dat schrijft het vakblad Huisarts en Wetenschap op basis van een Canadees onderzoek. De onderzoekers volgden ruim 500 patiënten met een gewone enkeldistorsie,

lees meer »

Licht hoofdtrauma: een CT-scan nemen of niet ?

nieuws 14/08/2019

Jaarlijks worden er in België ongeveer 26.000 hoofdtrauma’s opgelopen. De meeste (89%) zijn gelukkig lichte trauma’s en geen of weinig bewustzijnsverlies). Deze patiënten lopen een laag risico op ernstige hersenbeschadiging (ongeveer 7%).

lees meer »

Ouderen gevoeliger voor lymeziekte

nieuws 20/12/2016

Oudere mensen zijn vatbaarder om na een tekenbeet de ziekte van Lyme te krijgen. Dit komt doordat de afweer tegen de bacterie die de ziekte veroorzaakt, met de leeftijd afneemt.

lees meer »

Daarom doet een snee van papier zoveel pijn

nieuws 5/11/2019

Een stuk papier is een onschuldig voorwerp, tot je met de zijkant in het topje van je vinger snijdt. Journalist Jason Goldman van de Britse omroep BBC zocht uit hoe het komt dat net deze sneetjes zo venijnig zijn.

lees meer »

Fietshelm redt mensenlevens

nieuws 9/08/2019

Recent pleitten een aantal onderzoekers van de multidisciplinaire Leuven Bicycle Helmet Research Group (KU Leuven) in De Standaard ervoor om fietshelmen verplicht te maken voor kinderen.

lees meer »

HUMTICK brengt ziektelast van ziekte van Lyme in kaart

nieuws 27/08/2016

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) zet een grootschalige studie op rond de ziekte van Lyme en andere aandoeningen die worden overgedragen door teken. Het WIV zoekt daarvoor 200 huisartsen die aan het onderzoek willen meewerken.

lees meer »

Zikavirus bij 60 Nederlandse reizigers vastgesteld

nieuws 11/08/2016

In Nederland is sinds begin dit jaar bij zestig mensen het Zikavirus vastgesteld, van wie een klein aantal' zwangere vrouwen. Zij raakten allemaal besmet in het buitenland, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

lees meer »

Shaken Baby Syndroom

Shaken Baby Syndroom
dossier 15/03/2022

Door te schudden gaat het hoofdje van een baby zeer snel heen en weer en dit met een grote kracht. Op dat ogenblik kunnen de fijne adertjes scheuren en bloedingen veroorzaken in de hersenen.

lees meer »

Opvallend meer teken die de ziekte van Lyme veroorzaken

nieuws 12/07/2016

Er zijn opvallend meer besmette teken die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken: 37 % in plaats van 10 % twee jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in natuurreservaat het Wik in Bokrijk. Een onderzoek in De Panne bevestigt deze trend.

lees meer »

Eerste hulp bij blikseminslag

dossier 11/07/2022

Iedereen heeft wel eens verhalen gehoord over mensen of dieren die getroffen werden door een bliksem. Wanneer we dan de vraag zouden stellen wat we moeten doen indien iemand getroffen is door een bliksem, blijft het meestal opvallend stil, een reden te meer om even stil te staan bij dit item.

lees meer »

Vijftien tips voor correct gebruik van zonnecrème

nieuws 5/05/2021

Een goede zonnebrandcrème beschermt uw huid tegen verbranden en huidveroudering, en dus ook tegen huidkanker. Op voorwaarde dat u de juiste crème op de juiste manier gebruikt. Zonnebrandproducten bieden geen totale bescherming. Ieder product laat een deel van de uv-straling door.

lees meer »

Meld tekenbeten via nieuwe App voor smartphones

nieuws 12/07/2022

In juni 2015 lanceerde het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid TekenNet.be. Dat wordt nu aangevuld met een app voor smartphones. Het WIV spoort de bevolking aan om elke tekenbeet systematisch te melden via de website of de nieuwe app.

lees meer »

Vermindert zonnecrème de vruchtbaarheid?

nieuws 1/05/2016

Volgens nieuw onderzoek van vruchtbaarheidsspecialist Niels Skakkebaek van het Universitair Hospitaal in Kopenhagen zouden bepaalde chemische zonnefilters die gebruikt worden in zonnecrème een negatief effect hebben op de spermacellen en de vruchtbaarheid aantasten.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram