Volgens Stichting Kankerregister, dat de impact van COVID-19 op het aantal kankerdiagnoses in kaart bracht, zijn in 2020 6% minder kankerdiagnoses gesteld dan in 2019. Geen goed nieuws, want dat komt neer op naar schatting 4.000 ontbrekende diagnoses. Al is de inhaalbeweging intussen wel ingezet, zo meldt Stichting tegen Kanker.
Als je allergisch bent, zal je lichaam overdreven reageren op een lichaamsvreemde stof. Die stof is dan een ‘allergeen’ voor jou. Wijzen bepaalde klachten in die richting, dan kan je drie soorten huidtests laten uitvoeren om je vermoedens te bevestigen.
Corona heeft een stevige impact op kinderen, jongeren en gezinnen, zo blijkt uit cijfers van hulplijnen, de geestelijke gezondheidszorg, het CLB en ondersteuningscentra jeugdzorg. Meer personeel en minder administratie moeten helpen om sneller en preventiever te werk te gaan.
De versoepeling van de coronamaatregelen zorgt voor meer vrijheid, maar dat zorgt niet bij iedereen voor meer blijheid. Heel wat mensen krijgen af te rekenen met het zogenaamde ‘grotsyndroom’, waarbij ze moeite hebben om terug sociaal actiever te worden.
Een studie heeft aangetoond dat regelmatig bewegen niet alleen de kans op sterfte door infectieziekten verkleint, maar ook het effect van vaccinaties vergroot. Sinds de coronapandemie bewegen we echter mínder, en dus richt Gezond Leven zich naar de overheid.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde is op zoek naar 250 vrijwilligers tussen 18 en 55 jaar om de veiligheid en immuunrespons te beoordelen van drie COVID-19-vaccins die reeds werden goedgekeurd voor gebruik in Europa.
De covidpandemie zette een stop op ons sociaal leven. Velen van ons voelen de impact op ons psychisch welzijn. Vooral jongeren zijn er slecht aan toe. Psycholoog Inez Germeys (KU Leuven) legt je uit dat dat geen aanstellerij is.
Canadese onderzoekers denken dat de samenstelling van meconium, dat is de eerste stoelgang, aanwijzingen geeft over de gevoeligheid van het kindje voor allergieën. Dit inzicht zou kunnen helpen om de ontwikkeling van allergieën en astma tegen te gaan vooraleer de eerste symptomen opduiken.
De Indiase variant is ondertussen ook opgedoken in een veertigtal andere landen, waaronder België, met veel bezorgdheid als gevolg. Hoewel er nog heel wat onduidelijkheid bestaat, werken de huidige vaccins volgens experts gelukkig ook goed tegen deze variant.
India zag in de nasleep van de zware coronapiek een ander kwaad opduiken: zwarte schimmelinfectie. Patiënten met een sterk verzwakt immuunsysteem en onbehandelde diabetes zijn bijzonder vatbaar voor de anders zeer zeldzame infectie.
Wie last heeft van een berkenpollenallergie kan geneigd zijn om de natuur te vermijden, maar bepaalde natuurlijke omgevingen zoals graslanden en bossen kunnen net de symptomen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de KU Leuven in samenwerking met UHasselt, UNamur, Sciensano en het KMI.
Vier tot zeven procent van de Belgen kampt met een of andere vorm van astma. Dat zijn zowat 700.000 mensen. Jaarlijks is astma in ons land verantwoordelijk voor 300 overlijdens.
Gestresseerde mensen ademen meestal sneller en minder diep in. In extreme gevallen kan zelfs hyperventilatie optreden. Ademhalingsoefeningen waarbij je langzaam en zo diep mogelijk inadement, en waarbij je bij voorkeur via de buik probeert te ademen, kunnen helpen om te ontspannen.
Rusland heeft ook een vaccin ontwikkeld om dieren te beschermen tegen het coronavirus. Voor huisdieren, zoals honden en katten, lijkt een vaccin echter niet dringend te zijn, omdat ze niet veel last hebben van de ziekte en die ook normaal niet doorgeven aan mensen.
Astrazeneca, Pfizer/bioNtech, Moderna,... Er zijn gelukkig al verschillende coronavaccins op de markt om de pandemie te bestrijden. Maar werken die allemaal op dezelfde manier? En welk vaccin is het beste?
Volgens een studie van de Amerikaanse Cleveland Clinic die in november 2020 gepubliceerd werd in PLOS Biology zou het toedienen van melatonine een mogelijke behandeling kunnen zijn voor wie het coronavirus (sars-CoV-2) heeft opgelopen.
Misschien heb je de verhalen op sociale media wel gelezen: het coronavaccin zou je onvruchtbaar kunnen maken. Wat is daarvan waar? Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) legt uit hoe het zit.
Van alle organen die het Sars-CoV-2 coronavirus aantast, trekt de mond waarschijnlijk niet de meeste aandacht. Toch hebben veel Covidpatiënten ernstige en langdurige mondletsels.
De vaccinatiecampagne draait intussen op volle toeren. Nu meer en meer mensen hun coronaprik kregen, rijzen enkele vragen. De drie meest voorkomende hebben we hieronder vermeld, en uiteraard beantwoord.
Sinds 6 april zijn corona zelftesten te koop bij de Belgische apotheken. Hiermee kun je snel en gemakkelijk een eventuele coronabesmetting bij jezelf opsporen. In dit artikel worden de belangrijkste vragen over deze zelftesten beantwoord.
Britse onderzoekers hebben aangetoond dat een aanzienlijk aantal coronapatiënten dergelijke gehoorproblemen heeft, maar het is nog onduidelijk of er een rechtstreeks verband bestaat. De wetenschappers zijn al bezig met een nieuwe studie om dat uit te klaren.
Het is algemeen geweten dat te veel schermtijd niet goed is voor kinderen, maar Noord-Amerikaanse onderzoekers wijzen nu op een specifiek gevaar. Ze vrezen dat kinderen een vergroot risico lopen op een eetbuistoornis als ze te veel tijd doorbrengen op sociale media en voor de televisie.
Door de oplopende besmettingscijfers zijn de maatregelen tegen het coronavirus weer aangescherpt in ons land. Hoe doet België het in vergelijking met de andere Europese landen? En waar in Europa zijn de meeste besmettingen?
België telt iets meer dan een half miljoen astmalijders. Veel van hen maken zich zorgen over wat de eventuele gevolgen zouden zijn van een besmetting met het coronavirus: lopen zij een groter risico op ernstige verwikkelingen of is hun overlijdenskans ten gevolge van COVID-19 groter omdat ze problemen hebben met hun luchtwegen?
Het aantal slechte slapers is door de pandemie bijna verviervoudigd. Mensen kunnen de slaap moeilijk vatten, dromen slechter en zijn overdag slaperiger.
De vaccinatiecampagne draait intussen op volle toeren en daarbij krijgen risicopatiënten voorrang. Maar wie behoort tot die groep? En wat als je minder mobiel bent en daarom niet naar een vaccinatiecentrum kan?
De coronamaatregelen die ons zijn opgelegd en de angst voor besmetting met COVID-19 hebben een invloed gehad op het seksleven van een aanzienlijk deel van de bevolking. Dat blijkt uit een Italiaans onderzoek. Hoe zijn de dingen veranderd?