Wat zijn de symptomen van ebola en hoe gevaarlijk is het?
dossier
Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en gepaard gaat met bloedingen in het lichaam (hemorragische koorts).
De ziekte wordt veroorzaakt door een draadvormig virus (filovirus). Er bestaan ook enkele andere virussen die een gelijkaardige hemorragische koorts kunnen veroorzaken, het marburgvirus en het lassavirus.
De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in de Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden. In dat jaar waren er uitbraken in Soedan en het toenmalige Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo). Ebola veroorzaakte in de jaren daarna meerdere epidemieën in Afrikaanse landen.
Er zijn aanwijzingen dat vruchtenetende vleermuizen (o.a. vliegende honden) de natuurlijke gastheer van het ebolavirus zijn. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen.
Lees ook: Kan ebola ook in België opduiken?
Hoe kan je besmet worden?
Lees ook: Uitbraak marburgvirus: moeten we ons zorgen maken?
Wat zijn de symptomen van ebola?
- Hoge koorts
- Hoofdpijn
- Gewrichts- en spierpijn
- Keelpijn
- Zwakte
- Pijn in de maag
- Gebrek aan eetlust
Is er een behandeling?
Wat bij een ebola-uitbraak?
Een ebola-uitbraak wordt bestreden door patiënten snel te herkennen, en af te zonderen (te isoleren) zodat er geen nieuwe besmettingen plaatsvinden. Mensen die (zonder bescherming) in aanraking zijn geweest met een patiënt, worden drie weken lang gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Is dat het geval, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.
Artsen en verpleegkundigen die patiënten behandelen en verzorgen dragen beschermende kleding en volgen strenge regels om besmetting en verspreiding te voorkomen.
Welke voorzorgsmaatregelen kan je nemen?
- Vermijd reizen naar besmette gebieden. Reisadvies vind je op de websites van het Instituut voor Tropische Geneeskunde en van de Belgische Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.
- Breng je arts op de hoogte als je in een besmet gebied bent geweest of contact hebt gehad met een ebolapatiënt.
- Als je symptoomvrij bent, moet je gedurende 21 dagen thuis je temperatuur meten. Er is op dat moment nog geen reden voor isolatie.
- Vanaf 38,6°C moet je onmiddellijk naar het ziekenhuis voor observatie. Je wordt dan beschouwd als een mogelijke ebolapatiënt. Je mag pas naar huis, wanneer bloedonderzoek uitwijst dat je geen ebola hebt.
Bronnen:
https://www.zorg-en-gezondheid.be
https://diplomatie.belgium.be
https://www.rivm.nl
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.webmd.com