Voor jou gelezen op De Standaard

Christelijk ziekenfonds noemt zwakke ziekenhuizen bij naam

Laatst bijgewerkt: februari 2021

nieuws Het christelijk ziekenfonds CM doorbreekt een taboe. Het informeert voor het eerst zijn leden in welke ziekenhuizen ze zich het best laten behandelen voor slokdarmkanker – en dus ook in welke niet. Dat schrijft De Standaard.

De universitaire ziekenhuizen van Leuven en Gent zijn de enige die vandaag aanbevolen kunnen worden voor de erg moeilijke behandeling van slokdarmkanker. De 22 overige ziekenhuizen die zich daaraan wagen, scoren te zwak omdat ze te weinig patiënten behandelen om die ingrepen afdoende in de vingers te hebben. Dat blijkt uit de lijst die de CM bekendmaakt aan haar leden.

In ziekenhuizen die frequent die ingrepen doen, hebben patiënten tot vier keer meer overlevingskans dan elders, stelde het Kenniscentrum Gezondheidszorg KCE onlangs vast(DS 17 april). Een verpletterend verschil. Het KCE legde de norm op minstens 20 behandelingen per jaar. Maar het weigerde bekend te maken welke ziekenhuizen die norm halen en welke niet. Ook de overheid weigerde dat.

De CM dook in haar computers en ging na waar haar leden behandeld worden. De CM heeft in Vlaanderen meer dan de helft van de inwoners als lid (45 à 75 procent, naargelang van de streek). De CM-cijfers met iets minder dan twee vermenigvuldigen geeft dus een goede schatting van het aantal behandelingen per ziekenhuis. Alleen de UZ’s van Leuven en Gent overschrijden de norm van 20 behandelingen, zo blijkt. Al de rest blijft ver onder de norm, alleen Brugge komt wat in de buurt. Brussel is niet in de studie vervat.

Lees ook: Slokdarm -en maagkanker behandelen in ervaren ziekenhuis

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130616_00625229


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram