Een goede verzorging van je mond gaat verder dan twee keer per dag je tanden poetsen, al is dat wel al een heel goed begin. Hoe belangrijk is de keuze van je tandpasta? Poets jij je tanden wel op de juiste manier? Heeft het gebruik van mondspoelmiddelen nut? En wat kan je nog meer doen tegen een vieze adem?
Onder andere koffie en medicijnen kunnen onze tanden geler maken, maar met houtskooltandpasta krijg je ze weer wit. Als we de reclames mogen geloven tenminste. Maar is dat wel echt zo? Of doet die zwarte tandpasta meer kwaad dan goed?
Een onfris ruikende adem is niet alleen storend voor de omgeving. Wie er last van heeft en niet meteen redding ziet, zet ook zijn zelfvertrouwen zwaar onder druk.
Tandpijn is een van de vervelendste dingen die tijdens een vakantie kan gebeuren. Bij Europ Assistance staan dossiers die geopend worden voor acute tandproblemen in het buitenland op de 6de plaats in het klassement van de dossiers met medische tussenkomst.
Wanneer een tandvleesontsteking onbehandeld blijft, laat het tandvlees los van de tanden, met tandverlies als gevolg. De ontsteking van het tandvlees en het kaakbot kan bovendien leiden tot verschillende ernstige gezondheidsproblemen.
Veel kinderen krijgen te maken met tandproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees of scheve tanden. Deze problemen kunnen niet alleen pijn veroorzaken, maar ook invloed hebben op het volwassen gebit. Gelukkig zijn de meeste tandproblemen te voorkomen met goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontroles.
Poetsen kan je best al doen van zodra de eerste melktand doorkomt. Maar welke tandpasta kies je dan best? De Hoge Gezondheidsraad geeft duidelijke richtlijnen, op basis van gegevens van de Europese Academie voor Kindertandheelkunde.
Het klinkt misschien verrassend, maar tandbederf (cariës) kan daadwerkelijk besmettelijk zijn. Vooral kinderen zijn hier gevoelig voor, omdat hun gebit nog volop in ontwikkeling is. Hoe kan je gaatjes in je tanden ‘doorgeven’?
Moet je je tanden poetsen voor of na het eten? Tandarts Egija Zaura geeft het antwoord op deze vraag en geeft ook twee andere sleutelregels voor een gezond gebit.
Heb je keelpijn of een kriebelhoest? Gorgelen met zout water is een van de oudste huismiddeltjes die wereldwijd wordt gebruikt om keelpijn, vastzittend slijm, en mondinfecties te verlichten. Maar zijn de effecten ook wetenschappelijk bewezen?
Tanderosie is een progressieve slijtage van het tandglazuur, wat leidt tot gevoelige tanden, verkleuring, en in ernstige gevallen zelfs verlies van tandstructuur. Wat kan je doen?
Mondspoelmiddelen worden vaak aangeprezen voor een goede tand- en mondhygiëne. Omdat ze gaatjes of tandplak voorkomen, gezond voor het tandvlees zouden zijn, omdat ze zorgen voor een frisse adem, enzovoorts. Klopt dat?
Klaagt uw zoon of dochter over gevoelige kiezen? Eet uw kind slecht? Doet tandenpoetsen pijn? Misschien heeft het kaasmolaren. Dat zijn kiezen waarvan de beschermende glazuurlaag niet of niet goed is ontwikkeld.
Sommige mensen hebben van nature witte tanden, die van anderen zijn geler. Tanden en kiezen kunnen door diverse oorzaken verkleuren. Veel mensen vinden verkleuringen lelijk en willen daarom hun tanden laten behandelen. We overlopen de mogelijkheden.
Elektrisch poetsen is, met bij correct gebruik, doeltreffender dan handmatig (‘manueel’) borstelen. Vooral ter hoogte van de tandvleesrand en de ruimte tussen de tanden is het resultaat vaak beter.
Halitose is de medische term voor een slechte adem. Naar schatting 1 op de 7 mensen zou last hebben van een slechte adem. Een vervelend probleem en een waar ook een zeker taboe op rust.... Wat zijn mogelijke oorzaken, en hoe kan je een slechte adem verhelpen?
Verschillende TikTokkers raden in virale filmpjes aan om 15 tot 20 minuten lang je mond te spoelen met kokosolie. Niet alleen zou het zorgen voor gezondere tanden, maar het zou ook een slechte adem tegengaan én komaf maken met schadelijke bacteriën in je mond. Klopt dat?
De tong heeft een ruw oppervlak. Hierop zitten bacteriën, net als op de tanden, vooral achterop de tong. De bacteriën kunnen een geelwitte kleur op de tong veroorzaken en soms ook een slechte adem. Je tong poetsen of schrapen kan helpen, maar hoe doe je dat dan precies?
Volgens enquêtes zou ruim 30 procent van de Belgen een witmakende of 'whitening' tandpasta gebruiken in de hoop dat ze daardoor wittere tanden en een 'stralender glimlach' zullen krijgen. Maar doen die tandpasta's ook wat ze beloven?
De kleur van tanden is genetisch bepaald en verschilt dus van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben van nature witte tanden, anderen eerder gele. Maar wat kan je doen om gele tanden en tandverkleuring te voorkomen?
De kleur van tanden is genetisch bepaald en verschilt dus van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben van nature witte tanden, anderen eerder gele. Maar wat kan je doen om gele tanden en tandverkleuring te voorkomen?
Veel mensen ervaren tandpijn als een van de ergste pijnen, vooral omdat de pijn vaak zeurend aanwezig is of gepaard gaat met felle stekende pijnscheuten. Soms is er stekende pijn bij kauwen of tikken op de tand of het tandvlees. Wat kan je doen om de pijn te verzachten?
ADVERTORIAL
Wordt het niet eens tijd dat we afstappen van de traditionele tandpastavorm en kiezen voor een een tandpasta die niet alleen goed is voor ons gebit, maar ook voor het milieu? Ontdek hem hier!
Er is een nauw verband tussen het risico op hoge bloeddruk en de gezondheid van je mond. Als je mond in slechte staat is, in het bijzonder wanneer je parodontitis hebt, is het noodzakelijk om snel op te treden. Dat blijkt uit cijfers van een Brits team, dat de link tussen mondhygiëne en hart- en vaatziekten onderzocht.
Iedereen weet dat tabaksrook, look en koffie een onaangename of zelfs slecht ruikende adem kunnen veroorzaken, maar er zijn nog een aantal andere boosdoeners.
Men spreekt van mondkanker als je een kwaadaardig gezwel hebt in de mondholte, bijvoorbeeld op de lip, de tong, de mondbodem, het wangslijmvlies, het tandvlees of het gehemelte. Vanaf de leeftijd van 45 wordt de kans op mondkanker groter en het treft vaker mannen dan vrouwen.
Iedereen heeft wel eens tijdelijk last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken. Maar een droge mond kan ook langdurig zijn of zelfs blijvend. Dat kan slecht zijn voor het gebit en het mondslijmvlies.
Aften zijn blaasjes in de mond, vaak wit of gelig van kleur met een rode, ontstoken rand eromheen. Ze kunnen voorkomen aan de binnenkant van de wang, lippen of onder de tong. Aften kunnen pijnlijk zijn. Hoe kan je ze behandelen? Enkele tips.
Justine hield er een onberispelijke tandhygiëne op na en ging regelmatig naar de tandarts. Ze merkte wel dat twee van haar tanden een beetje aan het verschuiven waren, maar de diagnose parodontitis kwam als een donderslag bij heldere hemel.
Bloedingen, ontstekingen, slechte adem... Tandvleesproblemen neemt men vaak niet ernstig genoeg. Door zorg te dragen voor je tandvlees draag je echter zorg voor je gezondheid in het algemeen.
Een onfris ruikende adem is niet alleen storend voor de omgeving. Wie er last van heeft en niet meteen redding ziet, zet ook zijn zelfvertrouwen zwaar onder druk.