Als volwassene ben je normaal gezien vrij goed bewapend in de strijd tegen vreemde indringers, maar voor een opgroeiend kind zijn de omstandigheden uitdagender. Met de winter voor de deur kan hun immuunsysteem dus best wat hulp gebruiken.
Een studie uitgevoerd door het UZ Gent wees uit dat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ervoor kan zorgen dat je ernstiger ziek wordt van corona. Het blijkt dan vooral de hoeveelheid zink en selenium die daar van belang zijn.
De vleesetende bacterie is eigenlijk een heel banale bacterie die we nagenoeg allemaal in onze mond en keel hebben: de streptococcus pyogenes. Als ze terechtkomt op een verkeerde plaats in het lichaam, zoals in een wonde of in de bloedbaan, kunnen er ernstige problemen ontstaan.
Hoewel de vele maatregelen, zoals handgel, mondmaskers,…, hun doeltreffendheid bewezen hebben in de afgelopen periode, hebben ze ook hun sporen nagelaten op ons immuunsysteem. Met de winter in aantocht doe je er dus goed aan om je afweersysteem in optimale conditie te brengen.
Whole body cryotherapie of WBC is een techniek waarbij het lichaam gedurende enkele minuten wordt blootgesteld aan extreem koude temperaturen. Een cryosessie versterkt het immuunsysteem en is effectief tegen pijn en andere klachten.
Naast een erfelijke factor, spelen ook andere, vermijdbare factoren een belangrijke rol bij het ontstaan van diabetes type 2: overgewicht of obesitas en een ongezonde leefstijl.
In tegenstelling tot een acute ontsteking, is een chronische ontsteking sluipend en minder zichtbaar, maar daarom niet ongevaarlijk. Op lange termijn kan chronische ontsteking zelfs leiden tot diabetes, dementie en kanker.
De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft beslist om een extra coronavaccin aan te bieden aan personen met een verminderde immuniteit. Zij maken door een bepaalde aandoening of behandeling minder antistoffen aan na hun basisvaccinatie en zouden zo beter beschermd zijn.
De vaccins bieden geen 100% bescherming tegen COVID-19 en bovendien kiest niet iedereen ervoor om zich te laten inenten. Een onderzoekslabo van het UZ Gent heeft een antilichaamtherapie ontwikkeld die als aanvulling óf alternatief kan dienen, op het eerste zicht ook tegen de deltavariant.
Een studie heeft aangetoond dat regelmatig bewegen niet alleen de kans op sterfte door infectieziekten verkleint, maar ook het effect van vaccinaties vergroot. Sinds de coronapandemie bewegen we echter mínder, en dus richt Gezond Leven zich naar de overheid.
Koortsblaasjes rond je lippen kunnen pijnlijk zijn en zien er niet uit, maar ze zijn normaal ongevaarlijk, enkele uitzonderingen daargelaten. Ze zijn wel erg besmettelijk, dus je neemt best enkele voorzorgsmaatregelen in acht om de infectie niet door te geven.
Verschillende wetenschappelijke studies onderzochten de immunoboostende werking van bepaalde voedingsstoffen, en dan vooral wat zink en vitamine D betreft. Kunnen ze ons lichaam en immuunsysteem versterken? De Hoge Gezondheidsraad schept duidelijkheid.
Uit De Nationale Peiling ‘Wat doe jij voor je weerstand?’, waar ook Gezondheid.be z’n schouders onder stak en waaraan zo’n 5000 Belgen deelnamen, blijkt dat we een gezonde levensstijl belangrijk vinden, maar dat het voor velen toch geen evidentie is.
Waarschijnlijk klinkt de term probiotica vertrouwd in de oren en misschien heb je al gehoord van prebiotica, maar nu zijn wetenschappers ook steeds meer geïnteresseerd in zogenaamde postbiotica.
Een onderzoek toont aan we massaal wakker lagen van het coronavirus. Een aanhoudend slaapgebrek heeft echter wel een impact op ons immuunsysteem, en een sterk afweersysteem is net heel belangrijk als een virus rondgaat.
Uit recente Chinese onderzoeken blijkt dat de antilichamen die we ontwikkelen tijdens een corona-infectie maar beperkte tijd voor immuniteit zorgen. Dat is mogelijk geen goed nieuws voor de zoektocht naar een vaccin.
Mensen worden niet alleen ziek van mazelen, het virus houdt ook flink huis in het afweersysteem van patiënten. Dit vergroot de kans op een andere ziekte nadat de kinderen mazelen hebben gehad.
De Nederlandse Vereniging voor Immunologie (NVVI) legt op de website mijnafweer.nl op een eenvoudige én wetenschappelijk betrouwbare manier uit hoe het afweersysteem werkt.
Een immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt door de stof waarvoor iemand allergisch is, in toenemende hoeveelheden toe te dienen zodat het immuunsysteem daarop gaat reageren.
Je immuunsysteem is net een leger. De rekruten in het leger krijgen een speciale opleiding, waarbij ze leren om lichaamsvreemde cellen te herkennen. Maar soms gaat het helemaal mis en keert je lichaam zich tegen je eigen cellen.
Op 26 oktober 1979 werd de wereld "pokkenvrij" verklaard. Voor het eerst in de geschiedenis had de mens een virusinfectie dankzij een vaccin succesvol de wereld uit geholpen! Maar dat roept de vraag op waarom er nog geen succesvolle vaccins zijn tegen alle infectieziektes.
Een immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt door de stof waarvoor iemand allergisch is, bv. graspollen, in toenemende hoeveelheden toe te dienen zodat het immuunsysteem daarop gaat reageren.
Sommige mensen reageren allergisch op bepaalde stoffen. Soms kan die reactie zo hevig zijn dat ze zelfs levensbedreigend is. In dat geval spreekt men van anafylaxie.
Mensen die na een bijen- of wespensteek een ernstige veralgemeende reactie vertonen, kunnen een zogeheten desensibilisatie of hyposensibilisatie toepassen.
Pinda’s in een vliegtuig vormen een gezondheidsrisico voor mensen met een notenallergie. Het serveren van een zakje pinda’s als snack tijdens een vlucht kan voor iemand met een pinda-allergie verstrekkende gevolgen hebben.
Heb je het gevoel dat je vandaag nog niks gedaan hebt? Niets is minder waar, want zonder dat je het door hebt, strijd je de hele dag door tegen allerlei enge bacteriën, virussen en tumoren.
Een rapport van het federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) geeft een positief advies over de vaccinatie van jongens tussen 9 en 14 jaar met een vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV). Intussen heeft de Vlaamse regering beslist om vanaf volgend schooljaar ook jongens van 12 jaar gratis te vaccineren.
Een luchtweginfectie zoals griep of een verkoudheid is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Dat schrijven Britse wetenschappers in het BMJ.
In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, is de baarmoeder waarschijnlijk geen steriele omgeving. Een nieuwe studie gepubliceerd in Nature Immunology vond relatief volwassen afweercellen (T-cellen) in de darm van foetussen. Dat wijst op blootstelling aan bacteriën in de baarmoeder.
In 2017 werden in België 890 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld. Dat stemt overeen met 2,4 diagnoses per dag. Naar schatting leefden in 2017 18.908 mensen met hiv in België. Dat zijn 1,7 mensen per 1.000 inwoners. 2.059 mensen weten nog niet dat ze hiv hebben.