Dankzij de steun van het nieuwe ‘The Estée Lauder moving cancer care forward fund' zal UZ Leuven een innovatieve app ontwikkelen die borst- en andere kankerpatiënten helpt de neveneffecten van hun behandeling beter te monitoren en te rapporteren. Dat verhoogt de levenskwaliteit van de patiënt en de kwaliteit van de zorg.
Het platform Vividoctor biedt consultatie op afstand. De Orde der Artsen is kritisch. ‘Het verschil tussen migraine en een hersenbloeding, kun je op video niet zien.’
Ongeveer dertig procent van de Belgen reinigt bijna nooit zijn smartphone. Zij doen dit maar maar één keer per half jaar of nog minder. 13 procent van de Belgen reinigt zijn smartphone nooit.
Wilt u mee nadenken over creatieve applicaties en innovatieve diensten op maat van de patiënt? Doe dan mee aan de beHealth Hackathon. Zowel zorgverleners, patiënten, softwareontwikkelaars en –ontwerpers als commerciële en industriële ontwerpers zijn welkom op dit unieke driedaagse evenement.
www.samenveerkrachtig.be staat sinds juli online. U vindt er alle relevante informatie over de Werelddag van de geestelijke gezondheid die plaatsvindt op 10 oktober.
Vroedvrouw Hannah Van Hout heeft in samenwerking met Kind & Gezin een eenvoudige app gemaakt die moeders wil helpen bij het geven van borstvoeding en hen een geruster gevoel te geven.
Er is een nieuwe vorm van anticonceptie in opmars dat vrij is van hormonen en medische interventies. Hoewel het concept van periodieke onthouding niet nieuw is, is er nu een app, Natural Cycles, die als eerste medisch goedgekeurd en gecertificeerd is als betrouwbare vorm van anticonceptie.
Patiëntenverenigingen en de beroepsordes van artsen en apothekers waarschuwen in een gezamelijke mededeling voor de verkoop van geneesmiddelen via internet. Volgens de patiëntenverenigingen en de beroepsordes loopt de verkoop van geneesmiddelen via internet uit de hand.
Veel volwassenen (58 procent) gebruiken in het laatste uur voordat ze gaan slapen een tablet, smartphone of computer. Ze doen dit meerdere keren per week of dagelijks.
Kinkhoest, hepatitis B of een voedselinfectie... Hoe is het om dit te hebben? Wat kun je doen om het te voorkomen? Thuisarts.nl en het RIVM ontwikkelden samen een serie van tien korte films over verschillende infectieziekten.
Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.
Huisartsen en andere zorgverleners kunnen voor alle informatie over transgenderzorg terecht op www.transgenderzorg.be, een nieuwe website van het Transgender Infopunt.
Een aantal Vlaamse ziekenhuizen is gestart met een app waarmee u uw medisch dossier kunt bekijken op uw smartphone. UZ Leuven, AZ Diest en AZ Groeninge beginnen er als eerste mee, andere ziekenhuizen zullen volgen.
Een nieuwe cognitieve gedragstherapie via internet helpt tegen chronische vermoeidheid bij mensen met diabetes type1. Ongeveer drie kwart van de patiënten is na het volgen van deze therapie, niet langer ernstig moe.
Volgens een studie die werd voorgesteld op de 2017 Pediatric Academic Societies Meeting kan online gezondheidsinformatie het vertrouwen van ouders in de diagnose van een arts aantasten en daarmee een behandeling vertragen.
Hoe meer peuters een touchscreen gebruiken, hoe minder ze slapen. Dat blijkt uit Brits onderzoek gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports. De onderzoekers vroegen 715 Britse ouders om een online vragenlijst in te vullen over het touchscreengebruik van hun peuters tussen zes maanden en drie jaar.
De Body Mass Index (BMI) is de meest gebruikte methode om op een eenvoudige manier te berekenen of u te veel weegt. Om uw BMI te berekenen moet u uw gewicht (in kilogram) delen door uw lengte (in meter) in het kwadraat. De uitkomst bepaalt in welke categorie van gezond of ongezond gewicht u valt.
Apps om de hartslag te meten zijn niet accuraat. Dat schrijven onderzoekers van de universiteiten van Zurich en Berlijn in het European Journal of Preventive Cardiology.
Bij tal van online bedrijfjes kan je voor een paar honderd euro laten testen hoeveel procent Neanderthaler je bent en of je atleten-DNA hebt. Maar de resultaten stellen weinig voor én je DNA-profiel ligt te grabbel op het internet.
Zeventig procent van de Nederlanders zoekt op internet informatie over hun medische aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van Solvo, een online platform voor zorgspecialisten. Voor en na een bezoek aan de specialist wil men zelf extra informatie opzoeken, maar men geeft ook aan niet zeker te weten of deze medische informatie betrouwbaar is.
De New Yorkse openbare aanklager (Attorney General) vindt dat drie app-leveranciers hun marketingclaims niet voldoende kunnen waarmaken en legde boetes op. Het gaat om bekende apps en uitgevers: Runtastic van Adidas, Cardiio en Matis, de maker van een app waarmee je de hartslag van een baby in de moederbuik zou kunnen registreren.
Telezorg gaat naar verwachting vaker nabije zorg vervangen. Bij telezorg of zorg op afstand helpt de arts de patiënt bij zelfzorg vanuit thuis. Hij overlegt met een patiënt via de app, zorgt ervoor dat de patiënt zich aan de leefregels houdt en grijpt in als het nodig is.
9 op 10 kersverse moeders zoeken na de bevalling informatie op internet over zichzelf en over de verzorging van hun baby. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Luik gepubliceerd in het vakblad Midwivery Journal.
Op 30 maart 2017 lanceert het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) de 'Multidisciplinaire richtlijn voor de detectie en behandeling van suïcidaal gedrag'.