omgeving

Kwikhoudende vaccins zijn veilig

nieuws 3/02/2003

In Groot-Brittannië heeft een actiegroep een campagne gelanceerd tegen het gebruik van kwikhoudende bewaarmiddelen (zoals thiomersal) in sommige vaccins voor kinderen. Volgens de actiegroep zou dat kwik mogelijk kunnen leiden tot autisme bij gevaccineerde kinderen.

lees meer »

Schot sterft aan hondsdolheid

nieuws 2/12/2002

Een Schot is vorige week aan een zeldzame vorm van hondsdolheid overleden na een beet van een vleermuis. Het gaat om het eerste geval van rabies bij de mens in Groot-Brittannië in honderd jaar.

lees meer »

Mensen aan drukke weg leven korter

nieuws 29/10/2002

Mensen die langs een drukke weg wonen, leven korter dan gemiddeld. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek dat zopas verschenen is in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Minder zon, minder belastingen!

nieuws 11/10/2002

Australië, land van de stralende zon en de melanomen, neemt een origineel initiatief voor mensen die professioneel staan blootgesteld aan de brandende zonnestralen.

lees meer »

Herfstkinderen leven langer

nieuws 12/09/2002

Uit een studie van het Max Planck-Instituut voor Demografisch Onderzoek in Rostock blijkt dat mensen die in de herfst zijn geboren langer leven.

lees meer »

Overdracht Creutzfeldt via bloed is mogelijk

nieuws 7/09/2002

Onderzoekers in Schotland hebben aangetoond dat de gekkekoeienziekte BSE via bloedtransfusie kan worden overgedragen bij schapen. Na een eerste schaap is nu ook een tweede dier gestorven aan het experiment, twee dieren zijn ziek. Bloedbankenorganisatie Sanquin in Amsterdam heeft de eerste uitkomsten van het onderzoek dat dit najaar wordt gepubliceerd, dinsdag naar buiten gebracht. Het experiment roept de vraag op of ook mensen de ziekte via bloedtransfusie kunnen oplopen.

lees meer »

Luchtvervuiling slecht voor hart

nieuws 22/08/2002

Mensen met een hartaandoening moeten aan sport doen. Maar ze doen dat beter niet als de weersomstandigheden ongunstig zijn voor luchtvervuiling, bv. door hoge ozonconcentraties.

lees meer »

Kapsalons ongezond

nieuws 20/08/2002

Volgens een Zweedse studie lopen vrouwen die in een kapsalon werken een verhoogd risico om een kind met bepaalde afwijkingen ter wereld te brengen. De meest vastgestelde afwijking waren hartgebreken.

lees meer »

Hormonen in de varkensteelt?

nieuws 14/07/2002

Op 25 juni heeft de Nederlandse overheid aan de diensten van het FAVV medegedeeld dat er in Nederland op een bedrijf zeugen aangetroffen waren die besmet waren met een synthetisch hormoon met antioestrogene werking: MPA

lees meer »

Opnieuw vrees voor gevaar GSM

nieuws 25/06/2002

Volgens een nieuwe studie van Finse onderzoekers kan de straling van mobiele telefoons leiden tot veranderingen in de hersencellen bij mensen. Het is de eerste grootschalige studie waarbij gebruik werd gemaakt van menselijke cellen.

lees meer »

Creutzfeldt-Jakob en menselijk groeihormoon

nieuws 6/06/2002

Een van de eerste ontvangers van menselijk groeihormoon (HGH) in Nederland ontwikkelde 38 jaar later de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), waaraan hij overleed. De patiënt kreeg als kind een lage dosis HGH toegediend.

lees meer »

Veilig koken met de microgolfoven

dossier 2/05/2002

Vandaag bezit ruim 70 % van de Vlaamse gezinnen een microgolfoven. Hoewel hij in hoofdzaak wordt gebruikt om snel maaltijden op te warmen, kan de microgolfoven ook gemakkelijk dienst doen bij de bereiding van maaltijden vertrekkende van verse producten.

lees meer »

Geen verband tussen GSM en oorkanker

nieuws 27/04/2002

Er bestaat geen verband tussen GSM's en acoustisch neuroma, een vrij zeldzaam type van oorkanker, aldus Amerikaanse onderzoekers. Ook bij intensief GSM-gebruik werd geen verband gevonden.

lees meer »

Zeewater maakt mensen ziek

nieuws 10/12/2001

De huidige Europese en Amerikaanse milieunormen voor de kwaliteit van het zeewater schieten schromelijk te kort, aldus het UNO-rapport

lees meer »

Opwarming zou aan basis liggen van explosie tekenziekten

nieuws 17/07/2001

De opwarming van de aarde zou een verklaring kunnen zijn voor de toename van het aantal door teken veroorzaakte ziekten, zo zeggen Zweedse onderzoekers. Vooral de ziekte van Lyme en Fruhsommer encephalitis - een virale hersenontsteking die door teken wordt overgebracht - neemt de laatste jaren sterk toe.

lees meer »

Zon en Ozon

dossier 28/06/2001

Een paar mooie zomerdagen volstaan om de ozonconcentraties in de lucht pijlsnel omhoog te doen schieten. Dat is vooral vervelend voor hart-en longpatiënten, maar ook gezonde mensen kunnen er last van hebben.

lees meer »

PCB kan mentale vermogens aantasten

nieuws 25/06/2001

Voor het eerst hebben wetenschappers aangetoond dat mensen met hoge gehaltes PCB's (ten gevolge van de consumptie van vette vis die de PCB's opslaan in hun vetweefsel) in hun bloed meer leer- en geheugenproblemen hebben dan mensen met lage PCB-gehaltes.

lees meer »

Mond- en Klauwzeer bij de mens

nieuws 4/05/2001

Enkele dagen geleden verschenen in de pers berichten dat een Brits slachter besmet zou zijn met mond- en klauwzeer. Een geslachte koe was op de grond uiteengespat waardoor de slachter helemaal onder de resten van de koe zat.

lees meer »

Mond- en klauwzeer niet gevaarlijk voor de mens

nieuws 23/02/2001

In Groot-Brittannië is enkele dagen geleden opnieuw mond- en klauwzeer opgedoken. Vroeger werden bij ons herkauwers en varkens systematisch ingeënt tegen deze gevreesde ziekte, maar sinds 10 jaar werd de vaccinatie bij ons stopgezet omdat de ziekte niet meer voorkwam. De gevallen in Engeland zijn de eerste in twintig jaar.

lees meer »

Verse lucht niet zo vers

nieuws 1/12/2000

Luchtverversers doen wellicht meer kwaad dan goed, aldus een studie in het Amerikaanse tijdschrift Archives of Environmental Health.

lees meer »

Lucht in auto ongezond

nieuws 1/11/2000

Auto rijden is ongezond. Volgens een rapport van het International Center of Technology Assessment (CTA) kan de lucht binnen in de auto tot tienmaal meer koolmonoxide bevatten dan de buitenlucht. Ook de concentraties van benzeen, oron en stikstofoxide liggen veel hoger dan in de buitenlucht.

lees meer »

Antibiotica en vlees

dossier 1/11/2000

De moderne veeteelt is gedurende de laatste jaren geëvolueerd naar omvangrijke bedrijven met steeds grotere aantallen dieren. Een van de gevolgen hiervan is dat de zgn. infectiedruk op die bedrijven evenredig toegenomen is, ondanks de betere hygiënische voorwaarden waarin de dieren gekweekt worden.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram