slaapproblemen

Tips om de kans op praten in je slaap te verkleinen

nieuws 24/08/2021

Nogal wat mensen praten in hun slaap. Vaak gaat het om een onverstaanbaar gemompel, maar soms zijn het heel duidelijke woorden of zinnen. Er bestaat geen specifieke behandeling voor, maar er zijn wel enkele zaken die je kan proberen om de kans te verkleinen.

lees meer »

Wat is een delirium tremens?

Wat is een delirium tremens?
dossier 8/07/2021

Delirium tremens is een ernstige vorm van alcoholontwenning die meestal optreedt na langere perioden van zwaar drinken. Letterlijk vertaald betekent een delirium tremens een periode van acute verwardheid (delirium) waarbij de armen, tong en vaak zelfs het hele lichaam beven (tremor).

lees meer »

Test je bioritme

testen 5/07/2021

Ieder van ons heeft een interne biologische klok, de zg. circadiaanse ritmes, die een invloed heeft op een aantal lichaamsfuncties en ook ons gedrag beïnvloedt.Tot welke groep je behoort, kan je testen aan de hand van bijgaande test.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Slaaptekort en overgewicht zijn gelinkt aan elkaar

nieuws 23/06/2021

Lang werd gedacht dat slaaptekort obesitas in de hand werkt, maar onderzoek aan de universiteit van Pennsylvania heeft nu uitgewezen dat dat niet klopt. Het omgekeerde is wél waar: overgewicht kan een slechte nachtrust veroorzaken.

lees meer »

Wat zijn die spiertrekkingen tijdens je slaap?

nieuws 28/01/2021

Misschien heb je het ook al meegemaakt: net wanneer je in slaap valt, word je wakker geschud door een plotse, onwillekeurige spiertrekking. Dan heb je waarschijnlijk een zogenaamde hypnagoge schok gehad, beter bekend als een slaapstuip.

lees meer »

Mag je een kindje wakker maken?

Mag je een kindje wakker maken?
dossier 27/10/2022

Mensen zeggen weleens: ‘Never wake a sleeping baby’. Maar is dat wel zo? We vroegen het aan onze vaste slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams. “Er zit wel wat waarheid in, maar er zijn zeker ook uitzonderingen.”

lees meer »

Blauw licht en het effect op slaap

Blauw licht en het effect op slaap
dossier 21/12/2020

Heb je regelmatig moeite om in slaap te vallen, of om goed door te kunnen slapen? Wellicht wordt dat veroorzaakt door blauw licht. Niet door een blauwe lamp, maar het blauwige led-licht van een beeldscherm.

lees meer »

Slaapapneu-test

testen 13/05/2020

Het slaapapneu-syndroom is een stoornis waarbij het zachte gehemelte van de slaper zich tijdens de slaap zodanig ontspant, dat normaal ademen een probleem wordt. Dit leidt tot een verstoring van het slaappatroon en een tekort aan diepe slaap. Het is een belangrijke oorzaak van chronische slapeloosheid.

lees meer »

Bevordert te weinig slaap dementie?

nieuws 4/05/2022

Er bestaat al langer het vermoeden dat er een oorzakelijk verband is tussen slaaptekort of slaapdeprivatie en de ziekte van Alzheimer. Te weinig slaap zou de ziekte bevorderen, maar hoe precies is onduidelijk. Onderzoek gepubliceerd in Science licht een tipje van de sluier op.

lees meer »

Huisarts kan slaapproblemen beter aanpakken

nieuws 25/05/2020

Er is een nieuwe richtlijn die huisartsen in staat stelt patiënten met slaapproblemen beter te helpen. Zo krijgen huisartsen het advies om goed door te vragen naar de oorzaken van iemands slapeloosheid en om patiënten alternatieven voor slaapmiddelen aan te bieden.

lees meer »

Helpt muziek luisteren bij slapeloosheid?

nieuws 26/03/2018

Muziektherapie wordt reeds gebruikt als pijnstiller, bij de aanpak van sommige psychiatrische aandoeningen en voor de bevordering van het algemeen psychisch welzijn bij chronische aandoeningen zoals kanker en hartziektes.

lees meer »

Genoeg slaap geen garantie voor goede nachtrust

nieuws 2/10/2017

Genoeg uren slaap is geen garantie voor een goede nachtrust. Uit grootschalig onderzoek in opdracht van de Nederlandse Hersenstichting blijkt dat een grote groep Nederlanders, met name vrouwen, slaapproblemen heeft. In totaal zijn slaapgegevens van 140.000 mensen uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken van de afgelopen 25 jaar bekeken

lees meer »

Lespakket leert pubers belang van goede slaap

nieuws 18/10/2019

Bijna de helft van alle pubers (14-17 jaar) voelt zich niet goed uitgerust ’s morgens, zo blijkt uit het grootste slaaponderzoek dat gepubliceerd door de Nederlandse Hersenstichting. Slechte slaap heeft effect op de leerprestaties, stemming, risicogedrag en ongezonde eetgewoontes van jongeren.

lees meer »

Veroorzaken slaapproblemen ADHD?

nieuws 20/08/2019

Ongeveer driekwart van de kinderen en volwassenen met ADHD heeft ook slaapproblemen. Volgens een nieuwe studie aan de VU Amsterdam, zou eenzelfde mechanisme aan de basis liggen van ADHD en een verstoord nacht- en dagritme, en zouden ze als het ware twee kanten van eenzelfde medaille zijn.

lees meer »

'Binge'-kijken vergroot kans op slaapproblemen

nieuws 3/09/2017

Een avond online afleveringen van een serie kijken is niet goed voor de nachtrust. De mentale opwinding die dit binge viewing of binge-kijken meebrengt zorgt voor een minder goede slaap. Dat blijkt uit doctoraal onderzoek aan de KU Leuven en de universiteit van Minnesota (VS).

lees meer »

Genen voor slapeloosheid gevonden

nieuws 20/08/2019

Een internationaal team van wetenschappers geleid door experts van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft voor het eerst zeven risicogenen gevonden voor slapeloosheid.

lees meer »

Concentratieproblemen mogelijk gevolg van slaapgebrek

nieuws 22/05/2017

Kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 7 jaar die te weinig slapen, lopen meer risico op het ontwikkelen van concentratieproblemen in hun latere kindertijd. Dit blijkt uit onderzoek van kinderarts Elsie Taveras van het Massachusetts General Hospital.

lees meer »

Zo lang hoort het te duren voor je in slaap valt

nieuws 5/11/2019

Val je als een blok in slaap zodra je hoofd het hoofdkussen raakt of zie je de minuten net urenlang genadeloos wegtikken voor je oogleden eindelijk dichtvallen? Dan is je slaaproutine mogelijk verstoord. Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation mag het gemiddeld slechts tien tot twintig minuten duren voor je in slaap valt.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram