Ashwagandha zou energie bevorden en stress en angst verminderen. Er wordt zelfs beweerd dat het bepaalde vormen van kanker en de ziekte van Alzheimer zou afremmen. Maar wat zegt de wetenschap?
Voor sommige mensen heeft slapen zonder kussen voordelen, maar het is niet voor iedereen aan te raden. Het soort kussen dat je gebruikt, kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Als je het verkeerde kussen gebruikt, kan dat leiden tot slaapverlies, nek- of rugpijn.
Het rusteloze benen syndroom (RBS), dat meestal onder zijn Engelse benaming Restless Legs syndroom (RLS) wordt aangeduid, is een neurologische aandoening die zich kenmerkt door een irriterend, branderig gevoel, diep in de kuiten, soms beurtelings, soms in beide kuiten tegelijk
Acupunctuur is een medische complementaire techniek die stamt uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het doel is om de levenskrachten (Qi) die verantwoordelijk zijn voor verschillende gezondheidsproblemen, in balans te brengen.
Narcolepsie is een chronische slaapstoornis die zich kenmerkt door continue slaperigheid overdag en plotse aanvallen van slaap. Soms gaat narcolepsie gepaard met verlies van spierspanning (kataplexie), vaak uitgelokt door sterke emoties.
In slaap vallen tijdens een hittegolf kan soms moeilijk zijn. Je denkt er goed aan te doen om naakt te slapen als de kamer warm is, maar eigenlijk is net het omgekeerde waar. Een woordje uitleg.
Belgen zijn koploper als het op het gebruik van slaappillen aankomt. Welke soorten slaappillen kan je krijgen op voorschrift en zonder voorschrift? Wat zijn de bijwerkingen? En bestaat er ook zoiets als een placebo-effect?
Snurken is een probleem van alle leeftijden, maar naarmate je ouder wordt nemen de decibels vaak toe. Hebben jij of je partner last van het snurken, dan zijn de volgende tips misschien wel de oplossing.
In het beste geval betekent snurken louter een aanslag op de trommelvliezen. Anderzijds kan snurken duiden op slaapapneu, een aandoening met mogelijks ernstige gevolgen. We zetten de drie gradaties naast elkaar.
Een apneu is een medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap gedurende tenminste 10 seconden. Indien er meer dan 10 tot 15 apneus optreden per uur, spreekt men van een slaapapneusyndroom.
Is je kind een vroege vogel? Pijnlijk, zeker als jij een nachtraaf bent. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kindje 's morgens wat langer slaapt? Slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams geeft uitleg.
Steeds meer 65-plussers grijpen naar een slaappil met de hoop op een deugddoende nachtrust. Maar onderzoek toont aan dat dit schadelijke gevolgen heeft, zoals geheugenproblemen, valpartijen en zelfs dementie.
Wordt je kind ’s nachts soms gillend wakker en kan je hem dan maar moeilijk kalmeren? Dan heeft hij niet zomaar een nachtmerrie gehad, maar spreken we van een nachtelijke angstaanval. Zoiets komt bijna uitsluitend bij kinderen voor tussen 3 en 5 jaar.
Zwetend en totaal in paniek in je bed wakker worden. Dat herken je ongetwijfeld, want iedereen heeft wel eens last van een nachtmerrie. En dat is op zich niet zo’n probleem. Maar wat als je zó vaak nachtmerries hebt, dat je er ook overdag last van hebt?
Je interne biologische klok bepaalt of je gemakkelijk opstaat of niet. Roelof Hut van de Rijksuniversiteit Groningen doet al jaren onderzoek naar de biologische klok. Kan een avondmens een ochtendmens worden? Het antwoord krijg je in dit online college van Universiteit van Nederland.
Een spierkramp treedt op wanneer een spier in het lichaam zich onwillekeurig aanspant. De spier kan dan hard en pijnlijk aanvoelen. Meestal komen spierkrampen voor in de benen. Ze zijn relatief onschuldig, maar vervelend.
Veel mensen hebben het idee dat ze slechter slapen tijdens volle maan. Maar klopt dit ook? Slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) vertelt je in dit online college over de wetenschappelijke onderzoeken rondom deze kwestie.
Een goede nachtrust is essentieel voor een optimaal herstel, zowel fysiek als mentaal. Welke tekenen wijzen op een slaaptekort? En wanneer spreken we van een chronisch slaaptekort of insomnia?
De gevolgen van omgevingslawaai voor onze gezondheid zijn negatief: het risico op hart- en vaatziekten stijgt, net als de kans op slaapstoornissen, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdige sterfte. Niet enkel overdag is lawaai schadelijk, maar ook ’s nachts.
Je biologische klok regelt je slaap- en waakritme vanuit een gebied midden in je hersenen. Iedere cel van je lichaam is daarbij betrokken. Dat betekent dus ook dat iedere cel de invloed ondervindt van een verstoord bioritme. We geven tips om je bioritme goed af te stellen.
Magneetveldtherapie vertrekt van het idee dat allerhande klachten en ziektes voortkomen uit een verstoord magnetisch veld van het lichaam. Magneetveldtherapeuten proberen deze storingen te corrigeren door lichaamsdelen bloot te stellen aan een correct gedoseerd magnetisch veld.
Tijdens de menopauze daalt het oestrogeenniveau, wat resulteert in opvliegers, stemmingswisselingen, vermoeidheid en vaginale droogheid. Een natuurlijk alternatief voor hormoontherapie is soja. De isoflavonen in soja hebben een oestrogeenachtige werking.
Er zijn al veel studies over dit onderwerp verricht, maar bijzonder in deze studie is dat men rekening hield met de factoren anciënniteit en geslacht voor 23 verschillende jobsectoren. De vraag luidt dus: met welke job slaap je slechter of beter.
Zweten is nodig om de warmte in je lichaam te reguleren. Maar als je regelmatig wakker wordt met kletsnatte lakens, lijd je aan nachtzweten en dat kan verschillende oorzaken hebben.
We hebben slaap nodig om van ons steeds drukkere leven overdag bij te komen, maar we slapen minder dan ooit. In 'Twee minuten tot je slaapt' geeft auteur Corinne Sweets meer informatie over wat slaap doet voor ons en heel wat praktische oefeningen om de slaapkwaliteit te verbeteren.
Als het kwik stijgt, vinden veel mensen het moeilijker om in slaap te vallen. Hoe hou je het hoofd (en je bed) koel bij hoge temperaturen? Enkele tips.
Wist je dat snurken soms gepaard gaat met periodes waar je letterlijk - en soms zelf minutenlang - stopt met ademen? Dat is het geval bij obstructief slaapapneu. Marijke Dieltjens (UAntwerpen - FWO) legt uit hoe een kleine, gepersonaliseerde mondbeugel jou (en je partner) kan helpen.
Kleurentherapie of chromotherapie is een therapievorm waarbij men kleur en licht gebruikt om geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen te behandelen. Hoewel het aan populariteit wint, is het nog steeds geen algemeen aanvaarde therapievorm in de westerse geneeskunde.
Je moet elke nacht 8 uur slapen voor een goede gezondheid. Toch? Nope, niet helemaal waar. In dit college legt slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) uit dat we ons eigenlijk veel meer met de kwaliteit van onze slaap zouden moeten bezighouden in plaats van de kwantiteit.
Het laatste weekend van maart wordt er weer aan ons dag- en nachtritme gerammeld, want in de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over naar het zomeruur.