slaapproblemen

Is slapen zonder hoofdkussen gezond?

Is slapen zonder hoofdkussen gezond?
dossier 29/09/2023

Voor sommige mensen heeft slapen zonder kussen voordelen, maar het is niet voor iedereen aan te raden. Het soort kussen dat je gebruikt, kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Als je het verkeerde kussen gebruikt, kan dat leiden tot slaapverlies, nek- of rugpijn.

lees meer »

Restless legs: wat is het rusteloze benen syndroom?

Restless legs: wat is het rusteloze benen syndroom?
dossier 27/09/2023

Het rusteloze benen syndroom (RBS), dat meestal onder zijn Engelse benaming Restless Legs syndroom (RLS) wordt aangeduid, is een neurologische aandoening die zich kenmerkt door een irriterend, branderig gevoel, diep in de kuiten, soms beurtelings, soms in beide kuiten tegelijk

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wat kan je zelf doen tegen snurken?

Wat kan je zelf doen tegen snurken?
dossier 6/04/2023

Snurken is een probleem van alle leeftijden, maar naarmate je ouder wordt nemen de decibels vaak toe. Hebben jij of je partner last van het snurken, dan zijn de volgende tips misschien wel de oplossing.

lees meer »

Verschillende gradaties van snurken

Verschillende gradaties van snurken
dossier 29/03/2023

In het beste geval betekent snurken louter een aanslag op de trommelvliezen. Anderzijds kan snurken duiden op slaapapneu, een aandoening met mogelijks ernstige gevolgen. We zetten de drie gradaties naast elkaar.

lees meer »

Wat als je kind te vroeg wakker wordt?

Wat als je kind te vroeg wakker wordt?
dossier 15/03/2023

Is je kind een vroege vogel? Pijnlijk, zeker als jij een nachtraaf bent. Hoe kan je ervoor zorgen dat je kindje 's morgens wat langer slaapt? Slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams geeft uitleg.

lees meer »

Hoe kom je van je nachtmerries af?

video 8/02/2023

Zwetend en totaal in paniek in je bed wakker worden. Dat herken je ongetwijfeld, want iedereen heeft wel eens last van een nachtmerrie. En dat is op zich niet zo’n probleem. Maar wat als je zó vaak nachtmerries hebt, dat je er ook overdag last van hebt?

lees meer »

Waarom ben je een ochtendmens of avondmens?

video 2/02/2023

Je interne biologische klok bepaalt of je gemakkelijk opstaat of niet. Roelof Hut van de Rijksuniversiteit Groningen doet al jaren onderzoek naar de biologische klok. Kan een avondmens een ochtendmens worden? Het antwoord krijg je in dit online college van Universiteit van Nederland.

lees meer »

's Nachts krampen: wat is de oorzaak en wat doen?

's Nachts krampen: wat is de oorzaak en wat doen?
dossier 14/02/2025

Een spierkramp treedt op wanneer een spier in het lichaam zich onwillekeurig aanspant. De spier kan dan hard en pijnlijk aanvoelen. Meestal komen spierkrampen voor in de benen. Ze zijn relatief onschuldig, maar vervelend.

lees meer »

Slapen we slechter bij volle maan?

video 3/01/2023

Veel mensen hebben het idee dat ze slechter slapen tijdens volle maan. Maar klopt dit ook? Slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) vertelt je in dit online college over de wetenschappelijke onderzoeken rondom deze kwestie.

lees meer »

11 symptomen van (chronisch) slaaptekort

11 symptomen van (chronisch) slaaptekort
dossier 2/02/2023

Een goede nachtrust is essentieel voor een optimaal herstel, zowel fysiek als mentaal. Welke tekenen wijzen op een slaaptekort? En wanneer spreken we van een chronisch slaaptekort of insomnia?

lees meer »

Biologische klok: hoe regel je je bioritme?

Biologische klok: hoe regel je je bioritme?
dossier 27/10/2022

Je biologische klok regelt je slaap- en waakritme vanuit een gebied midden in je hersenen. Iedere cel van je lichaam is daarbij betrokken. Dat betekent dus ook dat iedere cel de invloed ondervindt van een verstoord bioritme. We geven tips om je bioritme goed af te stellen.

lees meer »

Hoe gaat magneetveldtherapie in zijn werk?

Hoe gaat magneetveldtherapie in zijn werk?
dossier 4/10/2022

Magneetveldtherapie vertrekt van het idee dat allerhande klachten en ziektes voortkomen uit een verstoord magnetisch veld van het lichaam. Magneetveldtherapeuten proberen deze storingen te corrigeren door lichaamsdelen bloot te stellen aan een correct gedoseerd magnetisch veld.

lees meer »

Kan soja klachten in de menopauze verminderen?

Kan soja klachten in de menopauze verminderen?
dossier 12/09/2022

Tijdens de menopauze daalt het oestrogeenniveau, wat resulteert in opvliegers, stemmingswisselingen, vermoeidheid en vaginale droogheid. Een natuurlijk alternatief voor hormoontherapie is soja. De isoflavonen in soja hebben een oestrogeenachtige werking.

lees meer »

'2 minuten tot je slaapt': inzichten en praktische slaaptips

boeken/interviews 5/07/2022

We hebben slaap nodig om van ons steeds drukkere leven overdag bij te komen, maar we slapen minder dan ooit. In 'Twee minuten tot je slaapt' geeft auteur Corinne Sweets meer informatie over wat slaap doet voor ons en heel wat praktische oefeningen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

lees meer »

Gepersonaliseerde mondbeugel tegen snurken door slaapapneu

video 1/06/2022

Wist je dat snurken soms gepaard gaat met periodes waar je letterlijk - en soms zelf minutenlang - stopt met ademen? Dat is het geval bij obstructief slaapapneu. Marijke Dieltjens (UAntwerpen - FWO) legt uit hoe een kleine, gepersonaliseerde mondbeugel jou (en je partner) kan helpen.

lees meer »

Waarom heb je helemaal geen 8 uur slaap nodig?

video 16/04/2022

Je moet elke nacht 8 uur slapen voor een goede gezondheid. Toch? Nope, niet helemaal waar. In dit college legt slaapwetenschapper Merijn van de Laar (Maastricht University) uit dat we ons eigenlijk veel meer met de kwaliteit van onze slaap zouden moeten bezighouden in plaats van de kwantiteit.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt