vaccinatie

Hoe overwin je jouw angst voor naalden?

video 5/07/2021

Ben jij bang voor naalden? Dan ben je zeker niet de enige. Neurowetenschapper Elisabeth Huis in 't Veld (Tilburg University) ontrafelt dit fenomeen met behulp van een nep-bloeddonatie, in een online college van Universiteit van Nederland.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Komt er eindelijk een doeltreffend malariavaccin?

nieuws 17/05/2021

Er lijkt eindelijk een doorbraak in de maak in de zoektocht naar een doeltreffend vaccin tegen malaria, de ziekte die vooral in Afrika ieder jaar nog het leven kost aan honderdduizenden mensen, in de eerste plaats kinderen.

lees meer »

Pediaters vrezen toename van meningokokkeninfecties

nieuws 23/04/2021

Wereld Meningitis Organisatie en pediaters vrezen een toename van meningokokkeninfecties wanneer mensen na de COVID-pandemie meer met elkaar in contact zullen komen. Een bewustmakingscampagne moet het belang van vaccinaties onderstrepen.

lees meer »

Hebben (huis)dieren ook een coronavaccin nodig?

nieuws 30/04/2021

Rusland heeft ook een vaccin ontwikkeld om dieren te beschermen tegen het coronavirus. Voor huisdieren, zoals honden en katten, lijkt een vaccin echter niet dringend te zijn, omdat ze niet veel last hebben van de ziekte en die ook normaal niet doorgeven aan mensen.

lees meer »

Welk coronavaccin is het beste?

video 12/05/2021

Astrazeneca, Pfizer/bioNtech, Moderna,... Er zijn gelukkig al verschillende coronavaccins op de markt om de pandemie te bestrijden. Maar werken die allemaal op dezelfde manier? En welk vaccin is het beste?

lees meer »

Gevaccineerd tegen COVID-19, en nu?

nieuws 12/03/2021

De vaccinatiecampagne draait intussen op volle toeren. Nu meer en meer mensen hun coronaprik kregen, rijzen enkele vragen. De drie meest voorkomende hebben we hieronder vermeld, en uiteraard beantwoord.

lees meer »

Dreigt er een comeback van difterie?

nieuws 17/05/2021

Difterie of kroep lijkt in verschillende delen van de wereld een comeback te maken. De verantwoordelijke bacterie bouwt resistentie op tegen sommige antibiotica en genetische variatie dreigt vaccinatie in de toekomst minder doeltreffend te maken.

lees meer »

Waarom zou je het coronavaccin nemen als je gezond bent?

video 8/03/2021

Je voelt je fit, bent nooit ziek of hebt voor zover je weet een goed werkend afweersysteem. Waarom zou je dan het coronavaccin laten zetten? Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) geeft jullie het antwoord in dit filmpje van Universiteit van Nederland.

lees meer »

Kan je je laten vaccineren tegen gordelroos of zona?

nieuws 27/04/2021

Gordelroos, ook wel zona genoemd, is een vervelende huidaandoening, die vooral bij ouderen voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazoster-virus. Dit virus is één van de acht herpesvirussen. Vaccinatie is mogelijk ter preventie van gordelroos.

lees meer »

Basisvaccinatie-schema voor kinderen

Basisvaccinatie-schema voor kinderen
dossier 9/03/2021

De Belgische overheid heeft een basisvaccinatie-schema ontwikkeld om gevaarlijke infectieziekten te voorkomen. Het schema laat zien welke vaccins op welke leeftijd worden aanbevolen.

lees meer »

De belangrijkste vaccins in België

De belangrijkste vaccins in België
dossier 9/03/2021

Vele infectieziekten zijn teruggedrongen of zelfs volledig uitgeroeid door de ontwikkeling van vaccins. Om een terugkeer van deze besmettelijke ziekten te voorkomen, is het belangrijk om de bevolking te blijven vaccineren.

lees meer »

Reisvaccinaties

Reisvaccinaties
dossier 23/03/2021

Reizigers die verre oorden aandoen, lopen het risico op gevaarlijke ziekten. Er zijn daarom reisvaccinaties beschikbaar om deze personen te beschermen. Het gaat veelal om reizen naar tropische gebieden en ontwikkelingslanden, waar ziekten heersen die in België niet of nauwelijks voorkomen.

lees meer »

Baarmoederhalskanker voorkomen: HPV-vaccinatie

Baarmoederhalskanker voorkomen: HPV-vaccinatie
dossier 10/01/2022

Baarmoederhalskanker is in de meeste gevallen het gevolg van een besmetting met het humane papillomavirus (HPV), dat is een seksueel overdraagbare aandoening. Naast een regelmatige opsporing is er nog een andere manier om je tegen baarmoederhalskanker te beschermen: vaccinatie.

lees meer »

Zo wordt een vaccin ontwikkeld en getest

Zo wordt een vaccin ontwikkeld en getest
dossier 22/01/2021

Wat zijn de stappen die de vaccinmakers en het EMA nemen om de veiligheid en werkzaamheid van de COVID-19 vaccins te garanderen? En zijn er bij het goedkeuren van de corona-vaccins stappen overgeslagen, omdat de nood aan een werkzaam vaccin zo hoog is?

lees meer »

Hoe werkt een vaccin?

Hoe werkt een vaccin?
dossier 5/02/2021

Sommige mensen staan wat weigerig tegenover het coronavaccin dat eraan komt. Is het uit angst voor eventuele bijwerkingen, of hebben ze gewoon schrik voor het onbekende? Tijd om een aantal misvattingen weg te werken en kort te schetsen wat een vaccin doet met je lichaam.

lees meer »

Kunnen we binnenkort vaccineren tegen corona?

nieuws 27/11/2020

De laatste weken lopen er steeds meer positieve berichten binnen over de vaccins die ons eindelijk geleidelijk aan uit deze coronacrisis moeten loodsen. Mogelijk kunnen we begin volgend jaar al beginnen met vaccineren. Maar over welke vaccins gaat het precies en hoe zal alles georganiseerd worden?

lees meer »

Hoe werken vaccinaties?

video 25/11/2020

Hoe voorkomt een vaccin dat je ziek wordt? En waarom vinden sommige mensen het toch nog een eng idee? In deze video legt Meta Roestenberg (Leids Universitair Medisch Centrum - LUMC) je precies uit hoe vaccinaties werken en hoe ze gemaakt worden.

lees meer »

“Vaccin tegen pneumokokken meer dan ooit noodzakelijk”

nieuws 22/01/2021

“Pneumokokkeninfecties veroorzaken elke winter bijna 6000 hospitalisaties en 450 overlijdens. Nochtans zijn ze gemakkelijk te vermijden, wat meer broodnodige bedden zou vrijmaken in ziekenhuizen”, zo meldt Johan Flamaing, professor Geriatrie UZ Leuven in een persmededeling.

lees meer »

Belang van de griepprik tijdens coronacrisis

nieuws 30/10/2020

Dit jaar is de griepprik voor risicogroepen nog belangrijker dan anders, want als mensen door griep in het ziekenhuis belanden, zet dat onze gezondheidssector nog meer onder druk. Het griepvaccin maakt je trouwens op geen enkele manier kwetsbaarder voor het covid-19-virus.

lees meer »

Hoe dicht zijn we bij een vaccin tegen covid-19?

nieuws 11/01/2021

Over de hele wereld zijn onderzoekers hard aan het werken aan vaccins tegen het covid-19-virus, cruciale middelen om de pandemie tegen te gaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal er tegen het midden van 2021 een wijdverspreid vaccin beschikbaar zijn.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram