vergiftiging

Intoxicatie door huishoudproducten

dossier 19/04/2017

Volgens gegevens van het Antigifcentrum wordt 32% van de intoxicaties nog steeds veroorzaakt door huishoudproducten. In méér dan de helft van de gevallen gaat het om een accidentele inname door kinderen tussen 1 en 4 jaar oud.

lees meer »

Een op de drie foodtrucks niet in orde met voedselveiligheid

nieuws 18/11/2016

Foodtrucks zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en heel wat Vlaamse steden hebben ondertussen zelfs hun eigen foodtruckfestival, maar net zoals restaurants moeten ook zij zich aan bepaalde regels inzake voedselveiligheid houden. En daar lijkt het blijkbaar wat fout te lopen.

lees meer »

Wat doen als u een paddenstoelvergiftiging vermoedt?

Wat doen als u een paddenstoelvergiftiging vermoedt?
nieuws 7/10/2016

Indien u een paddenstoelintoxicatie vermoedt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts of het Antigifcentrum (070 245 245, gratis oproep). Een snel optreden is nodig omdat sommige paddenstoelen ernstige nier- en of leverschade kunnen veroorzaken, of soms zelfs dodelijk kunnen zijn.

lees meer »

Twaalf tips als u zelf paddenstoelen wilt plukken

nieuws 6/10/2016

Elk jaar krijgt het antigifcentrum zowat 400 oproepen in verband met (giftige) paddenstoelen. Het grootste aantal oproepen (ongeveer 60 %) gaat over kinderen die per ongeluk een stukje paddenstoel hebben opgegeten. Dit type ongeval is vaak weinig ernstig, gezien de beperkte inname.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Voorzichtig met rauwe abrikozenpitten en amandelen

Voorzichtig met rauwe abrikozenpitten en amandelen
nieuws 23/06/2016

De FOD Volksgezondheid raadt aan om geen rauwe abrikozenpitten, gemalen rauwe abrikozenpitten of rauwe bittere amandelen te eten. De meeste van deze producten bevatten amygdalin, een natuurlijke stof die tijdens het eten in het giftige blauwzuur of cyanide wordt omgezet.

lees meer »

Voeding in de koelkast veilig bewaren. Geef bacteriën geen kans.

Voeding in de koelkast veilig bewaren. Geef bacteriën geen kans.
dossier 9/06/2016

De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.

lees meer »

Meeste vergiftigingen door geneesmiddelen

Meeste vergiftigingen door geneesmiddelen
nieuws 14/04/2016

Ongeveer de helft van de oproepen die de artsen van het Antigifcentrum krijgen, hebben betrekking op geneesmiddelen: tientallen oproepen per dag gaan voornamelijk over het accidenteel inslikken van medicatie door jonge kinderen, overdoseringen en nevenwerkingen.

lees meer »

Is putwater veilig als drinkwater?

Is putwater veilig als drinkwater?
dossier 24/03/2016

Putwateronderzoeken tonen aan dat putwater vaak verontreinigd is. De meeste putwaters zijn niet geschikt voor consumptie: slechts 2 op 10 putwaters voldoen aan de kwaliteitseisen voor leidingwater.

lees meer »

Belg kookt zichzelf ziek door gebrek aan hygiëne in keuken

nieuws 13/03/2016

Jaarlijks zijn er in ons land 370 geregistreerde voedselvergiftigingen waarbij meerdere mensen ziek worden. Maar dat is maar het topje van de ijsberg. Want meer nog dan in grootkeukens loopt het in onze ­eigen keuken mis met de hygiëne. Dat concludeert het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid na een bevraging bij Belgische huishoudens.

lees meer »

Waarom beter geen CO-detector plaatsen?

nieuws 6/10/2015

CO of koolstofmonoxide is een gas zonder geur, kleur of smaak, dat niet irriterend is. Het kan dus niet waargenomen worden door de mens, tenzij er bij de verbranding andere stoffen vrijkomen, zoals zwavel- en stikstofoxide.

lees meer »

All-you-can-eat-sushi vol bacteriën

All-you-can-eat-sushi vol bacteriën
nieuws 17/09/2015

De sushi in all-you-can-eat-restaurants is vaak niet vers en onhygiënisch bereid, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. 64% van de onderzochte sushi bevatte te veel bacteriën en geen enkel restaurant uit de test scoort hoger dan een 5,9.

lees meer »

Veel CO-melders deugen niet

Veel CO-melders deugen niet
nieuws 18/08/2015

Het merendeel van de CO-melders die op de Nederlandse markt te koop zijn deugt niet. Ze voldoen niet aan de technische eisen of er ontbreken bijvoorbeeld goede gebruiksinstructies.

lees meer »

Is asbest in leidingwater gevaarlijk?

nieuws 21/05/2015

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen gemaakt van zogeheten asbestcement. Maar om hoeveel asbest gaat het, en zijn ingeslikte asbestvezeltjes net zo gevaarlijk als asbest dat ingeademd wordt?

lees meer »

Voedselinfecties

Voedselinfecties
dossier 1/03/2015

Een voedselinfectie ontstaat wanneer we via drinkwater of voedsel levende ziekteverwekkende bacteriën opnemen. Een groot aantal van de bacteriën die met het voedsel worden opgenomen, wordt reeds in de maag door het maagzuur gedood. Een aantal entero-bacteriën kan in de darm een ziekteproces op gang brengen.

lees meer »

Voedselintoxicaties

Voedselintoxicaties
dossier 1/03/2015

Veel bacteriën produceren in bepaalde omstandigheden toxines of gifstoffen. Wie een levensmiddel eet waarin zo'n toxine aanwezig is, krijgt te kampen met een voedselintoxicatie.

lees meer »

Hoe vers is een ei?

dossier 1/03/2015

Iedereen twijfelt wel eens of de eieren die in de koelkast liggen wel nog vers zijn. Enkele eenvoudige tips kunnen ons hierbij helpen. Het woord dat te onthouden is is 'luchtkamer'.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram